Zobrazit přihlášovací formulář

Triky v chování, které vám usnadní život

  • Publikováno:
Triky v chování, které vám usnadní život

Jisté obtíže v komunikaci s lidmi se jednou za čas nevyhnou nikomu z nás. I když většině z nás je více či méně nadělen dar obratnosti komunikaci, někdy není na škodu osvojit si pár zvyků, díky nimž se snáze doberete výsledku. Jenom pozor, neplést si s manipulací – následující triky vychází z obyčejných lidských reakcí na určité podněty a nevedou k tomu, abyste svého komunikačního protivníka proti jeho vůli svedli na svou stranu. Jen vám pomůžou být efektivnější.

Pokud dostanete neuspokojivou odpověď, zadívejte se do očí. Místo opakování otázky, na kterou jste dostali odpověď, která z jakéhokoliv důvodu neuspokojila vaše očekávání, zahleďte se komunikačnímu partnerovi do očí. Nemusíte otázku opakovat ani ji dovysvětlovat – v naprosté většině případů začne tázaný člověk svou odpověď bez vyzvání rozvíjet. Pohled do očí bere jako vyzvání k tomu, aby pokračoval.

Pokud se máte setkat s agresorem, sedněte si mu co nejblíže. Je to možná divné, ale pokud víte, že vás čeká debata s někým, kdo může být verbálně agresivní, posaďte se co nejblíže k němu. Budete se sice cítit velmi nepříjemně, ale nebudete sami. Fyzická blízkost a rozpaky z ní vyplývající tlumí agresivitu. Jenom musíte zvážit, jestli na vaší straně nebude tlumit konstruktivitu.

Oslovení, pohled do očí a úsměv. Pokud chcete být oblíbení. V novém kolektivu (ale i tom starém) nejlépe zapůsobíte, když si osvojíte tyto tři naprosto jednoduché věci. Oslovení jménem (které si zapamatujete) aktivuje pozornost toho, s kým chcete mluvit. Pohled do očí značí upřímnost a zájem, a… je třeba mluvit o úsměvu?

Při vzteku nebo úzkosti své myšlenky zapište. Každému se občas negativné emoce vymknou kontrole. Pokud vás převálcují a vy budete vědět, že je nekočírujete, posaďte se a své myšlenky si zapište, ideálně do deníku, sešitu nebo zápisníku. Jakmile je zapíšete, důrazně deník zavřete. Věřte nebo ne, ale bude vám lépe. Vždycky pomůže se „někomu“ svěřit, a tady jste to udělali papíru.

Technika mentální vizualizace. Nemůžete spát, protože se vám myšlenky honí v hlavě? Zkuste si představovat, že každou z nich napíšete na papír, ten smotáte, dáte do krabičky, kterou zavřete a tu uložíte do poličky. Jakmile si takto myšlenky „uklidíte“, velmi pravděpodobně brzo usnete… a ještě pravděpodobněji usnete už v průběhu úklidu.

Nezahlcujte se možnostmi. Čím víc informací, tím víc podkladů k rozhodování? Teoreticky, ale prakticky ani ne. Existuje jev známý jako rozhodovací paralýza – čím víc možností máme, tím méně pravděpodobně se rozhodneme. Zkuste si při řešení problémů nastavit limit a seškrtat si možnosti na maximálně čtyři. Pokud to nejde u problému jako komplexu, rozdělte ho na menší úseky. I v rámci prioritizování se mnohé pozná.

Pokud chcete od někoho pomoct, dejte důraz na to, že ji potřebujete. Lidé se rádi cítí potřební. A ideálně i tak, že vám nemůže pomoct jen tak někdo, ale konkrétně daná osoba. Pokud chcete malinko zvýšit ochotu protistrany vám pomoci (nezneužívat), je dobré rozmyslet si, proč pomoc chcete právě po onom člověku, a nestydět se mu to říct.

Při představování se soustřeďte na barvu očí. Zjištění barvy očí vám sice nepomůže zapamatovat si jméno dotyčného, pomůže vám ale udržet optimální oční kontakt, který považují lidé za přátelský a sebevědomý.

Držením těla k vyššímu sebevědomí. Když vás maminka bouchala do zad a říkala, ať se narovnáte, měla velkou pravdu. Držením těla a pevným trupem budete nejen působit důstojněji, ale také se cítit sebevědoměji. A to v komunikaci velmi, ale velmi pomáhá.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie