Zobrazit přihlášovací formulář

Různé skvrny, různé čištění

  • Publikováno:
Různé skvrny, různé čištění

Je bohužel celkem jedno, jak moc se snažíme udržet svůj domov v čistotě a pořádku, nehody se prostě stávají. A když na scénu nastoupí děti, je někdy udržení pořádku doslova nemožné. O provozní binec nám zas až tolik nejde, horší je, když se stanou nehody, které můžou trvale poničit vzhled vybavení domácnosti. Nejnáchylnější k tomu jsou samozřejmě koberce, protože když někde něco ukápne, rozlije se nebo vyprskne, schytají to jako první. A jak je vyčistit bez újmy na vzhledu a pomocí obyčejných věcí v domácnosti?

Na úvod je třeba mít na paměti několik upozornění a tipů:

  • Zkuste na každou skvrnu nejdříve použít čistou vlažnou vodu. Budete překvapení, kolik různých nečistot se pomocí ní dá odstranit.
  • Nezapomeňte před čištěním z koberce odstranit všechny zbytky jídla, drobky nebo jakékoliv jiné pevné nečistoty.
  • Skvrny jen jemně přejíždějte, zuřivé kartáčování s velkým přítlakem rozhodně pomůže jedné věci – zapracovat skvrnu hlouběji do látky.
  • Na velké znečištění můžete použít taky profesionální vybavení a techniku, kterou si poměrně snadno zapůjčíte ve specializovaných prodejnách nebo půjčovnách.
  • Zkuste skvrnu odstranit bezprostředně po jejím vzniku, co zaschne, jde dolů mnohem hůř (tohle potvrdí každý, kdo se někdy starou skvrnu pokoušel odstranit).

Káva a čaj

Skvrny od kávy a čaje mají tu vlastnost, že umí obarvit látku, na kterou jsme je rozlili, do pěkných odstínů žluté a hnědé. A to permanentně. Naštěstí nám pomůže ocet smíchaný s vodou 1:1 – směsí jednoduše lehce vetřeme na místo a káva i čaj pustí. Stejně tak můžeme použít malé množství piva, nalijeme ho na skvrnu a vlhkým hadříkem čistíme, dokud skvrna nezmizí. Důležité ovšem je čisticí směsí skvrnu nerozšiřovat, vezměte si suchý hadr, ručník nebo papírovou utěrku a sem tam místo během čištění sušte.

Jídlo, zvratky a moč

Co mají tyto věci společné? Především to, že děsivě páchnou a můžou po sobě nechat nevábné skvrny. Seberte co nejrychleji pevné části, na vyčištění skvrny by měl překvapivě stačit pouze vlhký hadřík (+ následně použitá dezinfekce). Pokud skvrna nezmizí, nastupuje jedlá soda. Tu nasypte na co nejvysušenější skvrnu a zapracovávejte, dokud skvrna úplně nezmizí. Jedlá soda vám pomůže se taky zbavit případného nežádoucího zápachu. Sodu poté vyluxujte vysavačem.

Žvýkačka

Nejen, že když jsou vlákna koberce slepená žvýkačkou, nachytají se na ně další nečistoty, žvýkačka ale umí i odbarvit vlákno (především vlnu). Z koberce ji dostanete nejjednodušeji tak, že do igelitového pytlíku dáte kostky ledu, přiložíte je na žvýkačku a necháte ji zmrznout. Pak ji prostě jen odlámete nebo oškrábete (klidně i nožem).

Rozlitá barva nebo lak na nehty

Scénáře, které vedou k rozlití takovýchto látek, si asi umíme představit všichni. U takových skvrn je důležité začít je odstraňovat dříve, než zaschnou. Pozor: nepoužívejte odlakovač/ředidlo. Ten lak nebo barvu jenom rozpije, ale může i vybělit koberec. Raději použijte běžný prací prášek (sypký nebo tekutý), který smícháte se lžičkou octa a trochou vody. Na celé čištění ale používejte vodu rozhodně studenou.

Džusy a barevné limonády

Jsou sladké a barevné, takže noční můra pro každý koberec. Snažte se nenechat je zaschnout a zakápněte je kapkou nebo dvěma prostředku na mytí nádobí. Vlhkým hadříkem skvrnu odstraníte. Ale pozor na to, abyste nepoužili moc vody, skvrna by se tak rozpíjela a na koberci by mohly zůstat mapy.

Červené víno

Rozlitím vína skončil už nejeden romantický večer. Pravděpodobně se nám náladu zachránit nepodaří, ale koberec nebo potah ano. Pokud máte po ruce bílé víno, nalijte ho na skvrnu – tím rozředíte barvu. Potom vyčistěte studenou vodou. Na skvrnu můžete také nasypat sůl a po zhruba deseti minutách ji normálně vysát.

Inkoustové skvrny

Od per, propisek, rozbitých tonerů a podobně na koberci nebo látce vám pomůže pasta z mléka a kukuřičného škrobu (jako i od dalších mastných skvrn). Jednoduše pastu naneste na místa, nechte pár hodin a pak vysajte.

Tuk a skvrny na olejové bázi

Vaření, kosmetika, leštidla, vosky… to jsou nejčastější zástupci mastných skvrn v domácnosti. Co na ně použít? Velmi dobře účinkují pěny nebo krémy na holení! S jejich pomocí odstraníte takové mastné skvrny, které neodstraní ani prostředek na mytí nádobí. Holicí přípravky jsou vhodné na hutnější skvrny než ty, které odstraňuje mléčno-škrobová pasta.

Barvy a barviva

Ať už v jídle, nebo samostatně, jsou různá barviva noční můrou pro koberce, potahy, polštáře a ostatní textilie. Můžete na ně použít směs prostředku na mytí nádobí a octa, stejně tak prostředek na odstraňování skvrn (při praní) s troškou amoniaku. Více než kdy jindy jde o čas a o nepoužití moc velkého množství vody.

Krev

Na krev má každý svůj recept. Zásadní ale je nepoužívat teplou ani vlažnou vodu, naopak raději co nejstudenější. První, co můžete použít, je (stejně jako u červeného vína) sůl. Pokud je skvrna zaschlá, navlhčete ji a posypte ji solí. Nechte působit, sůl vysajte. Postup můžete opakovat několikrát – dokud skvrna nezmizí. Taky můžete na čištění použít roztok čpavku a studené vody. Pokud je krev zaschlá, nejdříve ji kartáčem „vydrolte“ a následně vysajte, poté navlhčete a aplikujte jeden z postupů.  

Máte sami zkušenosti s čištěním odolných skvrn? Nebo třeba své recepty na domácí, ekologický a rychlý čisticí prostředek? Dejte ostatním tip na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Majda 1 5. 12. 2016, 21:40
(Y)Čára od fixi: stačí polít slivovicí nebo jiným hodně silným alkoholem a okamžitě před očima vám čára zmizí, poté běžně vyprat. (clamp) (clamp) (clamp) (Y)

Kategorie