Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se deprese projeví na našem těle

  • Publikováno:
Jak se deprese projeví na našem těle

Všichni asi známe varovné signály, kterým naše tělo hlásí, že s hlavou a emocemi není něco v pořádku. Symptomy jako podrážděnost, únava a smutek jsou vlastně už notoricky známé a s depresí neomylně spojované. Deprese se ale na těle umí projevit způsoby, které bychom nečekali. Pokud dlouho vy nebo vaši blízcí váháte, nevíte, jestli je stav už natolik „vážný“, abyste vyhledali odbornou pomoc, následující symptomy mohou misku vah také převážit. ...i když nejlepší by bylo, kdyby neznamenaly vůbec nic.

Bolest (svalů)

Samozřejmě, když jste strávili odpoledne v posilovně, je jasné, že je příčina bolesti celkem jasná (a koneckonců i to, že jste šli do posilovny, je dobré znamení). Ale pokud vás bolí svaly a vy nejste schopní přijít na to proč, může to být varovné znamení. Bolest může být způsobena náladou, resp. psychickým stavem. Psychicky spokojení lidé necítí tolik fyzické bolesti jako ti, kteří zároveň bojují s depresí. Tělo prostě nemá sílu na všechno.

Váha nahoru nebo dolů

Deprese ovlivňuje všechno možné, včetně produkce těch hormonů, které zjednodušeně řečeno ovlivňuje náš apetit. A tak můžeme na váze vidět netypická čísla. A to jak směrem nahoru, tak dolů. Tyto hormony nám totiž říkají jak to, kdy máme hlad, tak to, kdy už bylo jídla dost. A tak lidé s depresí jí většinou buď moc, nebo málo. Vzhledem k tomu, že s depresí souvisí také problémy se spaním, může tato kombinace zamávat s váhou naprosto neočekávaně.

Problém zůstat v posteli

Respektive ani ne tak zůstat v posteli, jako zůstat spát. Ačkoliv lidé trpící depresí zažívají všudypřítomnou únavu a nedostatek energie téměř na cokoliv, zároveň mohou paradoxně také trpět nespavostí. Takzvaná terminální nespavost je stav, kdy člověk sice usne, ale vzbudí se velmi brzy (nad ránem, v noci) a už ne a ne znovu usnout. To je o to víc frustrující, kromě všech vlivů na fyzické zdraví, že spánek je pro mnoho lidí trpících depresí jediným únikem před neutuchající špatnou náladou. A nádavkem k tomu ještě dostaneme špatnou koncentraci a ještě horší náladu. Protože nevyspání neprospívá nikomu.

Problémy s kůží

Jestliže jste někdy byli pod dlouhodobým stresem, určitě už víte, že zvýšená hladina kortizolu (stresového hormonu) umí dost ošklivě ovlivnit pleť i pokožku celého těla. Zhorší nebo objeví se příznaky akné, ekzémů, psoriázy... A to nemluvíme o svědivých vyrážkách, na které je každý dermatolog krátký. Léčí se totiž zevnitř, z duše.

Problémy se žaludkem

Pocity na zvracení, pálení žáhy, zácpa nebo průjem. To všechno můžou být příznaky deprese. Problémy se žaludkem jsou ještě intenzivnější, když společně s depresí (nebo i bez ní) trpíte úzkostnými stavy. Spousta lidí má potíže se žaludkem při krátkodobém intenzivním stresu, nervozitě. A teď si představte, že takovou míru psychického vypětí prožíváte neustále.

Zubní kazy

A jiné problémy s ústní dutinou. V tomto nacházíme jinou souvislost než čistě fyzickou. Lidé trpící tak paralyzující duševní chorobou, jako je deprese, mají většinou potíže i s dodržováním základní hygieny. Často sami sebe přemlouvají i k tak banálnímu úkonu, jako je sprcha nebo čištění zubů. A to se může projevit poměrně rychle.

Migrény

A chronické bolesti hlavy. Není úplně jisté, jaká je kauzalita – jestli problémy s hlavou způsobují deprese nebo deprese bolesti hlavy. Nicméně faktem zůstává, že lidé s depresemi zažívají mnohem častější bolesti hlavy, a to především, pokud trpěli migrénami už před tím. Jejich četnost se s příchodem a nevítaným zdržením deprese intenzivně zvyšuje.

Žádný z těchto uvedených zdravotních problémů neznamená automaticky depresi. Pokud si ale nejste svým psychickým stavem jistí, váháte s návštěvou odborníka, zkuste chvíli pozorovat své tělo. Někdy jsou jeho projevy mnohem průkaznější než argumenty hlavy, která nám může donekonečna opakovat, že bychom se svými problémy neměli nikoho obtěžovat a pěkně je zvládnout sami.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie