Zobrazit přihlášovací formulář

Jak udržet metabolismus v chodu

  • Publikováno:
Jak udržet metabolismus v chodu

...i když nám na narozeninovém dortu přibývá svíček? Je smutnou, ale neodvratitelnou pravdou, že po zhruba pětatřicátém roce věku se u žen začínají projevovat známky úbytku pohlavních hormonů. A mezi důsledky patří i zpomalování metabolismu. Pokud nepřikročíme k preventivním opatřením, je možné, že nás překvapí přibírání na váze, i když se naše denní rutina nijak nezměnila. Jak tomu předcházet a udržovat si metabolismus pěkně v chodu?

S metabolismem se to má ale dobře – je možné ho zrychlovat za jakýchkoliv výchozích podmínek. Bazální metabolismus může mít díky správnému zacházení se svým tělem často rychlejší člověk v sedmdesáti než ve třiceti. Jaké opatření tedy můžeme dělat preventivně, ale zároveň už i když si všimneme, že tělo není, co bývalo? Tělo odpoví vždycky i na nejmenší změny!

Snídaně je prostě základ. Nedá se nic dělat – bez pořádné snídaně tělo nenastartujeme. A „pořádnou“ nemyslíme jen správně nutričně vyváženou, ale také ve správném čase. Ten je zhruba do třiceti minut po probuzení. Pokud snídáme až dopoledne, kdy už jsme doopravdy vyhladovělí, zaděláváme si na zpomalování metabolismu – po ránu je třeba „nahodit systémy“ a nastartovat spalování.

Zdvihejte závaží. Metabolismus se prostě bez cvičení neobejde. Ale ne jen bez kardia. Potřebujeme něco, co nám buduje svalovou hmotu a ne jen udržuje tu stávající. Proto je vhodné zařadit na svůj program také anaerobní cvičení – posilování. Ideálně po ránu, kdy cvičení nastartuje metabolismus na celý den (a tím pádem přes den více spalujeme). Svaly jsou to, co spaluje energii. Čím víc máme efektivní svalové hmoty, tím vyšší máme metabolismus. A vůbec, vše o metabolismu si můžete přečíst zde.

Protein, protein. Dbejte na svůj příjem bílkovin. Ideální je zařadit protein na jídelníček ke každému jídlu, které přes den zkonzumujeme. Není to tak těžké, jelikož proteiny jsou obsažené v mnoha potravinách. Typicky jsou to vajíčka na snídani (ale jde to i bez nich!), ke svačinám zařadit ořechy, jíst maso a ryby, luštěniny a tak dále. Trocha bílkovin je takřka ve všem – pokud si ale dáte rohlík s marmeládou, úspěšně jste se jim vyhnuli.

Pitný režim. Všechny buňky našeho těla potřebují vodu k tomu, aby fungovaly. A tak pití vody ne pomáhá, ale je doslova nutné pro všechny tělesné funkce. Včetně těch metabolických. Pitný režim pomáhá s trávením a vylučováním, při dehydrataci spalujeme méně kalorií, protože tělo prostě nefunguje, jak má. A to nezmiňujeme vliv na ledviny a jiné tělesné soustavy.

Jezte dost jídla! Spousta lidí, kteří přibírají na váze, jsou ve skutečnosti podvyživení. Jak je to možné? Ono je lákavé přeskočit jídlo, když se snažíme zhubnout. To má ale dva efekty. Ten první je notoricky známý – tělo je zmatené a neví, kdy dostane další přísun energie, takže stopne všechny procesy, které tak úplně nepotřebuje, a raději ukládá – připravuje se na horší časy. Ten druhý efekt je právě vyživovací – potřebujeme určité množství bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů atd. pro to, abychom fungovali. Když je nemáme, tělo má k dispozici mechanismy, jak si je v nouzi nejvyšší nahradit nebo vyrobit. A tak třeba když vynecháme cukry, bude tělu chybět energie. Tu si vezme rozložením bílkovin na energii a odpadní látky. A tak, místo, aby budovaly svaly, budou nám bílkoviny sloužit jako náhrada sacharidů. A to jsme tak úplně nechtěli, že?

Meditujte. Ne, není třeba intenzivně studovat meditační techniky, klíč je v tom, zbavovat se co nejvíce stresu. Protože ve stresu tělo nejen, že ukládá tuky, ale celkově se chová jako v ohrožení (ale stres má ne tělo spoustu nepříznivých dopadů). Stres mává s naší hormonální hladinou, mění naše spánkové i stravovací návyky a vůbec, nic dobrého nepřináší. Na těle ani na duši.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie