Zobrazit přihlášovací formulář

Cvičit po ránu? Stačí se protáhnout!

  • Publikováno:
Cvičit po ránu? Stačí se protáhnout!

Spousta věcí, které zařadíme do své rutiny, se prostě vyplatí. Pokud chodíte ráno cvičit, možná raději než závěrečnému protažení věnujete těch pár minut navíc kardiu. Možná ráno cvičit nechodíte a dopřáváte si tyto hodiny odpoledne, a tak ráno vlastně tělo jen nakrmíte a obléknete. Možná nechodíte cvičit vůbec - v tom případě je správně alespoň protažení věcí, která by vaše ráno měla provázet každodenně. Protože správné protažení má vliv nejen na svalovou relaxaci.

I během dne umí správné protažení udělat zázraky. Ráno potřebujeme tělo dostat do režimu, kdy se po dlouhé nehybnosti tak nějak všechna kolečka usadí do správných drážek. Ono se to během dne stane tak nějak samovolně i samo, ale v takovém případě si rozhodně neužijeme dobu, než se tak stane.

Co všechno je třeba protáhnout?

Po ránu musíme opatrně. Svaly jsou zkrácené, zvlášť pokud spíme v nějaké skrčené pozici (a to není až tak neobvyklé, že?). Vstaneme a trošku se rozhýbeme, případně si dáme sprchu, která svaly lehce uvolní. Nikdy bychom neměli protahovat nezahřáté svaly, takže pokud si ráno nedopřáváte teplou sprchu, zkuste před protažením aspoň chvíli rychle přešlapovat na místě. A pak jdeme na to – záda, břišní svaly, paže, nohy (svaly na stehnech – předních i zadních, lýtka). Nebojte se, není to žádná věda, veškeré takové protažení udělá člověk ze cviků, které důvěrně známe.

  • Jako první se protáhneme tím nejklasičtějším způsobem. Ideálně vestoje zvedneme ruce nad hlavu a snažíme se vytáhnout se z pasu co nejvýše. Toto možná už dávno děláte, aniž byste si to uvědomovali.
  • Následuje pár hlubokých nádechů a výdechů, které nám uvolní mezižeberní svaly a otevřou hrudník.
  • Pak zkusíme opatrně a pomalu co nejhlubší předklon – ale pozor, aby se vám nezatočila hlava! Zkuste jít co nejhlouběji a pomalu, kolena nechte propnutá. Zkuste se až položit dlaně na zem a hlavou se snažit dotknout se kolen. Pomalu zpět, nezapomeňte zhluboka dýchat a nezavírejte oči! Tady kromě zad a paží protahujeme také lýtka a zadní stranu stehen.
  • Po předklonu následuje záklon. Podložte si dlaněmi bedra a zakloňte se, úplně volně vyvěste hlavu. Napnutá kolena, zpevněné hýždě.
  • Poté zarotujte hrudníkem s rukama v bok. Boky jsou na místě, hlava jde kousek napřed a otáčíme celým tělem nejdříve lehce a potom do co nejkrajnějších pozic.
  • Jako poslední si dáme pár výpadů na protažení přední strany stehen.

Zdá se vám to až neuvěřitelně banální? Věřte, že i těchto pár mikrocviků na protažení, ač nezaberou víc než dvě minuty, udělá s vaším tělem zázraky. Jaké konkrétně?

Budete čilí. Protože jste si rozproudili krev do těch největších svalů v těle, krevní oběh je to co po našem těle rozvádí energii, takže máme vyhráno. A velké plus je, že takové protažení můžete zopakovat klidně i ve tři odpoledne, když už ani druhý šálek kávy nepomůže k soustředění.

Budete stabilnější. Díky aktivaci svalů vám bude méně hrozit, že třeba uklouznete, zakopnete nebo jinak ztratíte rovnováhu. Protahování, zvlášť pokud zařadíte nějaké sofistikovanější cviky například z jógy, bude mít vliv na vaši rovnováhu a vnitřní svalový systém.

Budete pohyblivější. A méně náchylní na bolest od svalů, kloubů nebo páteře (a k těm se počítá také bolest hlavy!). A z následujícího cvičení vytěžíte maximum – protažení už částečně budete a dostanete se hlouběji do pozic, déle vydržíte.

Budete méně ve stresu. Tělo lze malinko obelstít. Stres má i fyzické projevy, kromě nejčastějších zažívacích potíží, je to i svalová a kloubní tenze. Pokud máte ramena skoro u uší a záda bolí, je možné, že je to ze stresu. Pokud na to půjdeme obráceně a tyto tělesné příznaky protahováním odstraníme, tělo si nebude „myslet“, že je tolik ve stresu, kolik je.

Pokud chodíte cvičit, zeptejte se trenéra na ideální protahovací cviky, které by byly vhodné vám na míru. Pokud chodíte na jógu, vezměte si za příklad některé z úvodních cviků. Spousta ranních protahovacích cvičení je zároveň také meditačních, a kdo z nás si po ránu nezaslouží trochu klidu pro sebe?

Ale i naprosto jednoduché a přirozené ranní protažení, stane-li se z něj rutina, nepoměrně investovanému času vylepší váš život. Zkuste to 14 dní a uvidíte. Mimochodem – věděli jste, že z jakékoliv činnosti se stane zvyk, když ji soustavně opakujeme po dobu 21 dní? Takže stačí vydržet tři týdny a z čehokoliv se stane rutina!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 15. 1. 2017, 20:29
(Y)

Kategorie