Zobrazit přihlášovací formulář

Vztahy, které ničí manželství

  • Publikováno:
Vztahy, které ničí manželství

Když si večer leháte s partnerem bok po boku do postele, je možné, že na mentální úrovni je tam s vámi lidí více, než je zdrávo. Pokud cítíte čím dál tím větší odstup, kdy mentální vzdálenost mezi vámi a vaší drahou polovičkou roste a není to zrovna v tom nejlepším slova smyslu, je možné, že za to můžou mimomanželské vztahy. A rozhodně nemáme na mysli nevěru. Víte, jaký nepořádek umí vnést do manželství nejlepší kamarádka, kolega nebo domácí mazlíček?

Váš „manžel“ v práci. Kolega – důvěrník, nejlepší kamarád, se kterým v práci chodíte na obědy, na kávu, rozumíte si. I když v takovém vztahu nemusí nutně být nic tělesného, může se vyskytnout jiný problém. Váš pracovní kolega dostává z vás to nejlepší. Chováte se slušně a ohleduplně, protože jste přece na pracovišti, ale co je podstatné – sdílíte společné problémy, jste zainteresovaní do všech věcí stejně, do vztahů i pracovní oblasti. Prostě kolega slízne smetanu. Doma na nás čeká nádobí, složenky, starosti. A tak člověk snadno podlehne dojmu, že od osmi do půl páté je prostě tráva zelenější. To často vede k situacím, kdy se prostě nemůžeme udržet, a o svém kolegovi prostě doma vyprávíme a nadšení zrovna na uzdě nedržíme. To může našeho partnera zraňovat, aniž bychom to my sami mysleli nějak proti němu. Co je pak vyloženě tenký led? Trávení času s kolegou mimo pracovní dobu. Večírek, narozeniny, oslava ve více lidech? Ano. Ale sklenička, káva, kino po práci...?

Vaše tchýně. A teď myslíme specificky manželovu maminku, ne matku manželky (i když ty umí taky rozproudit v rodině nejednu ohnivou debatu). Dávat muži na výběr mezi vlastní matkou a manželkou není nikdy dobrý tah. Je totiž pravda, že ženy s matkami svých partnerů prostě až podezřele často nevychází dobře. Je v tom velký kus rivality, boje o pozornost a poměřování kvalit. Při problematickém vztahu s tchýní je každá rada drahá a extrémně záleží na povaze partnera a jeho vztahu se svou matkou. Radit se dá pouze prevence – vztah plný respektu a pochopení nejen generačního, ale také rodičovského. Naše děti také jednou vyrostou a my bychom určitě nechtěli, aby „někdo cizí devastoval“ to, na čem jsme taková léta tvrdě pracovali.

Manželova nejlepší kamarádka. Pokud nejsme nějaká přírodní anomálie, není nám žárlivost nic neznámého. Není nic zvláštního na tom, že mají muži kamarádky. Jenomže... jako ženy nás napadá spousta otázek. O čem si povídají (tak nějak tušíme, že ženy rády rozebírají vztahy)? Je to konkurence? Svěřuje jí víc než nám? Není do něj náhodou zamilovaná? Kdybych to obrátila – proč bych s nějakým zadaným chlapem trávila tolik času já? A tak dále (i když toto bohatě stačí). Jenomže pozor, v takovém případě jde o velmi choulostivou situaci. Rozhodně nechceme si takovou kamarádku obrátit proti sobě – ideální by bylo ji manželovi alespoň částečně „přebrat“. A rozhodně je na místě o svých obavách, ať už vykonstruovaných, nebo založených na reálném podkladu, s manželem mluvit. A případně si také stanovit určitá pravidla. A než použijete argument typu představ si, co kdybych něco takového dělala já tobě? zvažte, jestli náhodou neděláte.

Trenér/ka. Kultura těla přímo vybízí k jeho obdivování, endorfiny jsou stimulanty a, co si budeme povídat, posilovna (popř. jakýkoliv sport) je ideálním místem pro hledání nového partnera. Jenomže... my už doma partnera máme. S osobními trenéry nás velmi často spojuje velká láska ke sportu, motivování si často můžeme plést (ale mýlka to být nemusí) s flirtováním a podobně. Platí podobná pravidla, jako pro kolegu, jen možná ještě striktnější. Netrávit spolu moc času mimo cvičení, přijatelné je tak maximálně popíjení proteinového nápoje po cvičení v posilovně u baru. I tak se může váš partner cítit v ohrožení víc, než si myslíme.

Terapeut, psycholog, psychiatr. V dnešní době není nic výjimečného na tom, když navštěvujeme jakoukoliv formu terapie – od léčitelů po psychiatry. Jsou to lidé, kteří znají naše největší tajemství, kteří proniknou do tajů našich manželství hlouběji než kdokoliv jiný. Pokud chodíte na terapii sami, může partner cítit v terapeutovi neurčitou hrozbu, nepřítele, někoho, kdo vás ponouká, abyste manželství opustili. Je třeba své polovičce vysvětlit, že je tomu právě naopak, terapeut je na straně duševního zdraví a zachování rodiny. Pokud by obavy přetrvávaly, je rozhodně možné se s terapeutem domluvit a naplánovat společnou schůzku, o obavách si promluvit společně.

Váš chlupatý kamarád. Čtyřnohý, samozřejmě. Svému partnerovi jsme se sice zavázali k mnoha věcem, v dobrém i ve zlém, ale je mnohem jednodušší věnovat svou pozornost a lásku čtyřnohému mazlíčkovi, který nás doopravdy miluje a doopravdy je jeho láska bezpodmínečná (byt a strava není zas taková daň). Lidé si často na domácích zvířatech kompenzují to, co jim chybí, a skrze psa nebo kočky vlastně komunikují se svým partnerem. Pokud zvažujete pořízení domácího mazlíčka, zkuste prozkoumat své motivace. Pokud už ho máte, pozorujte, jestli mu nevěnujete více pozornosti než svému partnerovi. A pokud vám tento bod přijde přitažený za vlasy, je všechno v naprostém pořádku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie