Zobrazit přihlášovací formulář

Je meditace i pro nás?

  • Publikováno:
Je meditace i pro nás?

Taky si představujete meditaci jako věc příslušnou buddhistickým mnichům a ne nám, kteří žijeme v uspěchaném světě a doopravdy nemáme čas hodiny sedět, dýchat a rezonovat? Ve své podstatě máte pravdu, ale je to stejné, jako se vším – i malá změna se počítá. Meditace jsou všechny techniky, které nám prohlubují soustředění a umožňují soustředit se jen sami na sebe. A k mnoha takovým technikám nám stačí jen pár minut. Proč je meditace vlastně „jen“ čas pro sebe? A jak se jí můžeme věnovat, aniž bychom si připadali nepatřičně?

Když se řekne „meditovat“

Asi si představíme sedět se zkříženýma nohama, vydávat znělé „ohmmmmm“ a ztratit se ve vyšších světech. Řekněme, že toto je meditace pro pokročilé. Nám úplně stačí objevit způsob, jak být chvíli zavření s vlastní hlavou a nemít z toho trauma, naopak, považovat to za velmi příjemný prožitek. Meditací tak můžeme nazvat podstatnou součást psychohygieny, zklidnění mysli.

Techniky meditace pro moderního člověka – začátečníka

Možná sem tam zatoužíme mít chvíli pro sebe. Jenomže si pod tím představíme spíš třeba zajít si na manikúru, na kafe, do kina nebo zasportovat. To možná je odpočinek, ale nijak to nerozvíjí náš psychicky klid. Co bychom tedy mohli vyzkoušet?

Omalovánky. Určitě jste si všimli, že s omalovánkami pro dospělé doslova roztrhnul pytel. A ono to má svůj důvod – vybarvování obrázků totiž neskutečně uklidňuje. Na jednu stranu je to činnost dostatečně kreativní, aby nás bavila, ale zároveň nenáročná, takže nám nezpůsobuje stres z toho, že nic pořádného nevymyslíme. Stačí se nechat vést linkami a vybarvovat. Omalovánky ale nejsou nic nového, například věhlasný Freudův žák Carl Gustav Jung používal vybarvování mandal jako součást psychoterapie, jako osvobození podvědomí.

Štěňátka a koťátka. Klišé? Ano. Ale funguje? Také ano. Všimli jste si, jak se poslední dobou rozmáhá trend kočičích kaváren a podniků podobného typu? Trávení času se zvířaty, která jsou schopná reagovat na naše podněty, je pro naši psychiku doslova balzám. A uvidíte, že nebudete mít ani čas, ani chuť se v hlavě zaobírat ničím jiným. Vyplaví se nám endorfiny, svaly se automaticky zrealxují a stres se zmírní. Stejný účinek má ale také například sledování rybek v akváriu, záleží, jak moc jste taktilní typ.

Meditace při chůzi. Aneb Jděte do přírody. Meditace nemusí zdaleka probíhat vsedě se zavřenýma očima. Naopak. Když vyjdete ven do přírody, budete se pomalu procházet a snažit se co nejvíce smysly co nejvíce vnímat, soustředíte se na dech a na vjemy ze všeho, co je kolem vás, udělá to s vaší myslí zázraky. Nemusíte ale hned vyrážet na túry do hor. Stačí, když si vyzkoušíte projít si i známou trasu po městě, ale s co nejvyšším možným uvědoměním. Každý krok, závan větru, vůně, barvy, světlo, zvuk.

Dýchání. Vždy, když máte chviličku, soustřeďte se na dýchání. Na červené v autě, ve frontě na poště, při jakémkoliv čekání. Dýchejte zhluboka do břicha, ze začátku si klidně počítejte doby nádechu a výdechu, prostě se ponořte do sebe a soustřeďte se výhradně na své dýchání. I minuta je dobrá.

Zkuste to bez gravitace. Rada, ať se vydáte na wellness je náhodou moc fajn. Ale nechat se nadnášet vodou je také skvěle relaxační nejen pro naše svaly, ale také mysl. Naprosto ideální pro cílenou meditaci jsou zařízení, které můžeme najít pod mnoha názvy – izolační tank, deprivační nádrž, ale i anglický floating tank. Jsou to nádrže podobné vanám, co kterých se ponoříte a budete izolovaní od veškerých vnějších podnětů. Voda má teplotu lidského těla, dovnitř nejde světlo, zvuk ani žádná vůně. V ne tolik drastické míře využíváme tyto nádrže dnes pro cílenou meditaci.

Zkuste technologie. Meditovat nás dneska učí i některé aplikace v mobilních telefonech. Umí nás provést krok za krokem několikaminutovým cvičením. Další z variant jsou tzv. binaural beats, zvuky, které stimulují alfa vlny v mozku a doslova vás donutí se uklidnit. Tyto zvuky si můžete pustit online nebo stáhnout, ale nejsou vhodné například pro malé děti nebo epileptiky.            

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie