Zobrazit přihlášovací formulář

Přírodní lék na spaní

  • Publikováno:
Přírodní lék na spaní

Nemůžete usnout? Převalujete se klidně i hodiny, i když jste vyloženě unavení? Nespavost je bohužel v současné době velmi častým jevem, souvisí s mírou stresu, nárůstem depresí a úzkostí mezi lidmi, nevhodným stravováním, nedostatečným pohybem, vlivem „modrého světla“ z displejů a televizí a tak dále, a tak dále. O příčinách svých nespavostí víme každý své, co ale dělat, když je nechceme/nemůžeme řešit systémově a prášky na spaní rozhodně nejsou řešení pro nás?

U některých lidí může být nespavost krátkodobá, epizodní. Ta, logicky, odezní společně s příčinami. Mezi ně může patřit třeba i prohýřená noc a narušený spánkový režim, alkohol, jednorázový stres v práci, doma, hádka, bolesti jakéhokoliv typu a podobně. Epizodní nespavosti můžou upravit prášky na spaní, které vás donutí usnout v požadovanou hodinu a rytmus se upraví sám (prášky na spaní ovšem předepisuje lékař, proto se jeho návštěvě nevyhnete, stejně tak konzultaci s ním).

První opatření jsou tzv. systémová

Pokud dlouhodobě nemůžete spát, je třeba upravit prostředí a podmínky ve a za kterých usínáme. Obecně platí, že je třeba vyloučit alespoň pár hodin před spaním svítící displeje a jídlo, ke spaní zajistit chladnější a tmavé prostředí a zajistit, aby tělo vědělo, že má jít spát – nastavit si vlastní rituály, chodit spát plus mínus ve stejnou dobu, je-li to možné. Podrobněji se o takových opatřeních můžete dočíst v článku Jak zajistit ničím nerušený spánek.

Pomoc z přírody

Spánek nám reguluje melatonin, hormon, který produkuje náš nadvěsek mozkový, epifýza. Ve dne je tato produkce zablokovaná, večer se hlásí o slovo a největší je okolo druhé až čtvrté hodiny ranní. Produkce melatoninu je řízená střídáním světla a tmy. Ne každé světlo jeho produkci potlačuje, ale právě ono „modré“ z displejů bohužel ano. Pro vznik melatoninu je důležitý také serotonin, látka, která vlastně může za naše nálady. Také je ovlivňována mimo jiné světlem a tmou. Takže – aby se nám dobře spalo, potřebujeme obě tyto látky v optimální míře.

A protože všechno souvisí se vším, můžeme říct, že neschopnost usnout způsobuje stres a kvůli stresu nemůžeme spát. Stres, kromě vyplavování adrenalinu, který má naprosto opačné účinky než serotonin a melatonin, způsobuje svalové a nervové napětí, které uvolníme ideálně na psychické úrovni, sekundárně také minerály, jako je hořčík. Existují ale také jiné relaxanty (svaly uvolňuje a regeneruje například cukr), mezi ně patří například kozlík lékařský, bylina, který od nepaměti slouží k léčbě nespavosti.

K tomu, abychom zajistili správné prostředí pro přenos potřebných vzruchů v nervové soustavě a stimulovali produkci látek, které nám pomůžou usnout, můžeme využít následující recept:

  • 1 lžička himálajské růžové soli
  • 8 lžiček organického a kvalitního medu

Ano, to je vše. Důkladně promíchejte a dejte do nádobky s víčkem. Užívat můžete dvěma způsoby, buď jednu lžičku zalít teplou vodou a vypít jako čaj, nebo si před spaním dát jednu lžičku rozpustit pod jazyk (vstřebávání sliznicí má rychlejší účinek než vnitřní užívání).

Proč to funguje?

Především díky neuvěřitelnému množství obsažených minerálů. Himálajská sůl je čistá, nijak neupravovaná a přírodní, takže spolu s ní nekonzumujeme žádné toxiny. Minerály a stopové prvky ze soli a medu fungují v těle jako transmitery, elektrolyty, zajišťují efektivní přenos kyslíku i účinnost enzymů a většina z nich se nachází právě v neživých hmotách, jako je sůl nebo med. Naše tělo se zklidní, procesy stabilizují a všechno bude, jak by být mělo.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

U slunce 27. 3. 2017, 20:25
Doporučovat lidem jíst jednu lžičku soli před spaním při naší přesolené stravě, je opravdu hloupost.
evicela 27. 3. 2017, 20:39
@U slunce tak určitě to není lžička soli ale pouze její devítina ,na 8 lžiček medu jedna lžička soli,takže ta špetka nikoho nezabije

Kategorie