Zobrazit přihlášovací formulář

Od flirtu k rozvodu. Co všechno je nevěra?

  • Publikováno:
Od flirtu k rozvodu. Co všechno je nevěra?

Ať se bráníme, podvolíme nebo bouříme, společnost nám už hezkých pár století významně doporučuje být si ve vztahu (manželství) věrni. I to je důkazem vyčlenění lidského druhu z ostatní „přírody“, protože je to tradice kulturní, nikoliv biologická. Ale ruku na srdce, co pár, to jiná pravidla. A co člověk, to jiné názory. Pojďme se podívat na to, co všechno se dá považovat za nevěru.


Hříšná myšlenka

Ano, je to tak. Někteří lidé se velice těžko smiřují s potenciálem, že jejich partner po/myslí na někoho jiného. V tomto případě je důkazní řízení velmi obtížné a tolerance okolí velmi malá.

Pastva pro oči

Najdou se také ženy (muži o poznání méně… ale možná jen proto, že ženy jsou celkově v zatajování šikovnější), které rozpálí doběla partnerovo okukování cizích tvářiček. V tom lepším případě. Ale tady už narážíme na polemiku – je rozdíl mezi relativně nevinným obhlédnutím a nevkusným civěním. Nicméně v tomto případě už je hodnocení sporné.

Virtuální svět

""

Virtuální nevěra je vlastně taková vsuvka posledních let. A tentokrát hrají prim muži. Internet a ostatní mobilní technologie nám umožnily soukromou a mnohdy také anonymní komunikaci a to na jakákoliv témata. Sex po chatu, Skypu, sms? Není problém uskutečnit. A tady už je doopravdy sporné, jak s odhalením takovéhoto stylu komunikace partnera s někým jiným naložit. Teoreticky o nic fyzického nešlo, ale formulované myšlenky, návrhy, nápady a popis realizací je skutečný až dost.

Flirt naživo

Opět se dostáváme ke starému dobrému flirtování. Komplimenty, pozvání na drink, více či méně vkusné narážky a možnost kdykoliv vycouvat. Flirt v doslovném smyslu slova pohlavním aktem skončit nemusí, mnozí si flirtováním pouze zvyšují sebevědomí. Nabízí se otázka: Proč je nízké?

Sex na jednu noc

Jakmile jde o reálný sex, jde o reálnou nevěru. O co jde při sexu na jednu noc ve skutečnosti je ale to, jaká je míra tolerance partnera. Byli byste překvapeni, kolik z nás je ochotno sex na jednu noc tolerovat, zvlášť když je hříšníkem muž. O ženských motivacích k jednorázovým erotickým akcím se stále vedou debaty. Zatímco pro muže může doopravdy jít o akutní „odreagování“, u žen tomu bývá na různých úrovních podvědomí jinak.

Sex za peníze

Prostituce je jednodušší, finančně většinou taky méně náročný způsob sexu na jednu noc. Jenže už se nedá argumentovat tím, že „se to prostě stalo“, při sexu s prostitutkou je záměr jasný od začátku a musí k němu vést vědomé rozhodnutí. V této situace se žena vyrovnává s několika informacemi naráz, její partner měl/má touhy, které mu ona nechce/nemůže splnit, někoho si na to zaplatil, a to ještě někoho, o jehož povolání a souvisejícími zdravotními riziky panují jisté předsudky. Ale šlo doopravdy „jenom o sex“. Co s tím?

Dobrodružství v pohádce

Méně častou formou nevěry jsou dovolenkové románky. Ty jsou populární zejména u žen, které si například vyrazí s kamarádkami na dámskou jízdu a prožijí nezapomenutelné okamžiky s nějakým domorodcem popřípadě jiným turistou. Rizikové faktory jsou především její spolucestující a jejich sklon probírat horké kauzy s kdekým. Takové avantýry končí většinou hezkou vzpomínkou a po návratu prostorem pro snění „co by kdyby“. Nebo také rozchodem.

Poměr

U poměrů mimomanželských (mimosvazkových) jsme se dostali na vyrovnanou půdu. Vyhledávají ho a poddávají se mu jak muži, tak ženy. Jde vlastně o paralelní vztah více či méně naplněný. Přítomen je fyzický kontakt, často dlouhodobé trávení času (víkendy, dovolené) a samozřejmě také přísliby do budoucna. V takových případech už záleží jenom na kvalitě, naplnění, morálce a společných závazcích. Rozhodnutí nebývají jednoduchá, ale paradoxně mohou být „ku prospěchu věci“ a utnout dlouho nefungující vztahy.

Trocha statistiky na závěr

Ačkoliv se to nemusí zdát pravděpodobné, nevěra zapříčiňuje pouhých 10 % rozvodů. Celých 40 % pak nedostatek neb absence společných zájmů, přátel a životních hodnot. Otázka je, jak moc vede jedno k druhému.

Zajímá nás váš názor – jak moc jste tolerantní? Co všechno jste schopni odpustit, co všechno ne a co podle vás vůbec neznamená důvod ke znepokojování? Podělte se! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie