Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 155 návštěvníků)

Krteček 3D s prstíčkama

0.0
Krteček 3D s prstíčkama

Postup

Milé háčkařky, tento návod vznikl jako upgrade k nádhernému 3D Krtkovi od Šárky K. (ŠárkaB.) ID 311715 (link http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=5094). Protože jste si o něj hodně psaly, s jejím svolením zde uvádím změny, které jsem udělala.

Kdyby vám bylo něco nejasného, PIŠTE PROSÍM TAKÉ DO VZKAZŮ!!!. Komentáře pod návodem se mi nikde nezobrazují, tak abych to nemusela neustále projíždět..

Návod není ve správném pořadí, jak budete háčkovat. To proto, že nejdříve byl jen na ručičku a pak jsem ho rozšiřovala. Doufám, že se v tom zorientujete. Šárčin návod rozhodně ale potřebovat budete také, tělíčko a bříško jsem neupravovala.

Krtek měří bez vlásků cca 22 cm a je háčkovaný Kájou/Kačenkou. Myslím, že černé mi stačilo míň než klubko, ale ruku do ohně za to už nedám.. Třeba mi to někdo můžete ověřit :-) Z Camilly je daleko menší a takový sraženější.

Návod na ručičku považuju za trošku složitější, ani ne na vaše háčkařské dovednosti (jsou to jen samé krátké sloupky), ale je potřeba trochu soustředění, trpělivosti a počítání.. I tak ale zvládne i začátečník..

ZKRATKY: kromě standardních (ŘO = řetízkové oko, PO = pevné oko, KS = krátký sloupek) používám ještě vlastní.. SH = sháčkovat 2 KS, RH = rozháčkovat na 2 KS, tedy místo jednoho KS háčkujeme 2 KS. RHx znamená vháčkovat x sloupků do jednoho očka (např. RH4 jsou 4 sloupky do jednoho).

ZKRATKY V NÁKRESECH: Krátká čárka je KS, zahnutá dlouhá čárka je PDS, téčko, tedy "T" je DS. Tečovaná čárka je šev a kroužek je ŘO.

Jak si můžete všimnout, šipka směru háčkování u ručičky - spojení prstíčků je na druhou stranu než u ostatních. Je to proto, že normálně se kreslí pohledem shora, u ručičky mám pohled zespodu. Tudíž směr háčkování neměníte!!!

HÁČKOVÁNÍ: Řady ukončuju PO a nahazuju 1 ŘO na novou řadu. První KS v nové řadě píchám hned do toho očka, do kterého jsem spojovala. Prostě klasika..

Hodně zdaru a pochlubte se! :-)

ÚVOD: Ručičky se skládají ze 4 kupolek (prsty). 3 kupolky se spojí (vznikne dlaň) a dál se háčkuje až k ramínku. Nakonec se našije 4. kupolka, tedy palec.

PALEČEK
1. řada - 1 ŘO a 5 KS do pružného kroužku (pokud chcete kroužek z ŘO, měly by na základ stačit 3 ŘO).
2. řada - KS, RH, KS, RH, KS => 7 KS
3. řada - 2 KS, RH, 2 KS, RH, KS => 9 KS
4. a 5. řada - beze změny 9 KS

UKAZOVÁČEK, PROSTŘEDNÍČEK, MALÍČEK
Postup je trochu jiný než u palečku (paleček má špičatější tvar, vypadá to líp).
Nejřív uděláme ukazováček (zelená) a prostředníček (fialová). U ukazováčku necháme trochu delší příze (později se dozvíte proč). Pak uděláme malíček (oranžová), neodstřihujeme, budem pokračovat dál. Je to z toho důvodu, aby nám šev vyšel na spodní hranu ručičky.

1. řada - 1 ŘO a 6 KS do pružného kroužku (pokud chcete kroužek z ŘO, měly by na základ stačit 3 ŘO).
2. řada - (KS, RH) x 3 => 9 KS
3-5. řada - beze změny => 9 KS (malíček je dlouhý jen 4 řady)

DLAŇ
Spojení kupolek (tady začíná pěkný zmatek). Mrkněte se na video, jak na to :-) http://youtu.be/7JZR9fn4P1I

Řady budu počítat znovu od jedné, tedy 1. řada: kolem 3. kupolky uháčkujeme 1 KS. A teď to přijde.

Další (tedy druhý) KS uděláme do prvního KS prostřední kupolky. Tím je na sebe napojíme. Uháčkujeme další 2 KS na druhé kupolce.

Teď připojíme první kupolku stejným způsobem, tedy v této řadě 5. KS uháčkujeme do prvního KS první kupolky. Tuto dále obháčkujeme dalšími 7 KS. Zbyde 1 KS, do kterého se nebude háčkovat, ten jakoby vytvoří meziprstí. Spolu se švem pak vytvoří ekvivalent ke dvěma KS, které budeme vynechávat v následujícím kroku u prostředníčku.

Dostáváme se zase na prostředníček, a ten napojíme tak, abyste v meziprstí měli 2 KS, do kterých nebudete háčkovat (tj. háčkujete do 6. KS této kupolky). Uháčkujete další 2 KS (opět zbyde 1 KS, který bude tvořit další meziprstí)

A jsme zpátky na třetí kupolce. Stejně jako u prostředníčku tady napojujeme s vynecháním dvou KS, což je v tomto případě do 4. KS. a do konce řady zbývá 5 KS. Celkem se v této napojovací řadě dostanete na 21 KS.

Tak, prstíky máme spojené a uháčkujeme další 4 řady (tj. 2.-5. řada) beze změny. Po 2. řadě je dobré práci otočit naruby a tou volnou přízí trochu sešít volný prostor (tedy meziprstí) mezi kupolkama.
6. řada - 7 KS, 2SH, 6 KS, 2 SH => 17 KS
7. řada - beze změny 17 KS - na konci navážeme černou přízi

PAŽE
Řady černou přízí počítám znovu od jedné, 1. řadu háčkujte za zadní niť, vypadá to líp:
1.- 5. řada - beze změny => 17 KS
6. řada - 7 KS, RH, 8 KS, RH => 19 KS
7.-8. řada - beze změny => 19 KS
9. řada - 8 KS, RH, 9 KS, RH => 21 KS
10. řada - beze změny => 21 KS

RAMÍNKO
a poslední úskalí - ramínko. To uděláme právě proto, abychom mohli ručičku krásně našít směrem k nám a netrčela do strany. Abychom dostali levou a pravou ručičku, jedno ramínko musíte naháčkovat jakoby po směru háčkování, a druhé začít v protisměru (tedy otočit a háčkovat směrem zpět). Vznikne takový jakoby trojúhelník.
11. řada - SH, 3 KS, SH, 3 KS, SH => 9 KS ... práci otočíme a háčkujeme směrem zpět, jako kdybyste háčkovaly např. šálu
12. řada - SH, 1, SH, 1, SH , do posledního neháčkujeme => 5 KS
13. řada - SH - 1 - SH => 3 KS, ukončit

Vycpeme, našijeme paleček, ručičku na své místo a je to :-)

NOŽIČKY: 4 ŘO, obháčkovat do oválku 1. ř. – 3 KS, RH5 (tj. 5 KS do krajového očka), 2 KS, RH4 => 14 KS 2. ř. – RH, 2 KS, RH, KS, RH, KS, RH, 2 KS, RH, KS, RH, KS => 20 KS 3.- 5. ř. – beze změny => 20 KS 7. ř. – 6 KS, 2 SH, 6 KS, 2 SH => 16 KS 8.- 9. ř. – beze změny => 16 KS, nekončíme!

Vycpeme a ukončíme tak, že sháčkujeme naplocho přední a zadní část dohromady cca 8 KS (bude se nám to lépe přišívat)

OČÍČKA:
4 ŘO obháčkovat do oválku
1.ř. – 3 KS, RH4, 2 KS, RH 3 => 12 KS
2.ř. – 3 KS, RH, KS, RH, KS, 3 KS, RH, KS, RH => 16 KS

Zorničku vyšít doprostřed do spodní části. Kdyby šla přes celé oko, vypadalo by to jako sova. Očíčka našijte přímo nad čumáček a těsně vedle sebe, jen s malou mezírkou.

ČUMÁČEK (Šárčin je moc hezký, ale mně ne a ne se podařit tak jak jí. Tak jsem si ho upravila):
ČERNÁ - 10 ŘO
1. ř. – 10 KS, otočíme (děláme takový skorotrojúhelník)
2. ř. – SH, 6 KS, SH => 8 KS
3. – 4. ř. – nepřidávat neubírat => 8 KS
5. ř. – SH, 4 KS, SH => 6 KS
6. a 7. ř. – beze změny => 6 KS
8. ř. – SH, 2 KS, SH => 4 KS, ukončit

ŠEDÁ (takový piditrojúhelníček) - 8 ŘO
1. ř. – 8 KS
2. ř. – SH, 4 KS, SH => 6 KS
3. ř – beze změny => 6 KS
4. ř. – SH, 2 KS, SH => 4 KS
5. ř. – beze změny => 4 KS
6. ř. – SH, SH => 2 KS, ukončit.
Mně se líbí, když ten šedý trojúhelníček vede až ke špičce nosu, proto jsem ho udělala delší. Myslím, že mám dokonce o 1 řadu víc, ale teď už to nedokážu zpětně vymyslet.

ČERVENÁ (bambulkovatý trojúhelník)
1. ř. – 6 KS do pružného kroužku
2. ř. – (KS, RH3) x 3 =>12 KS
3. ř. – (2 KS, RH3) x 3 => 15 KS
prostehovat a stáhnout do bambulky.

Všechny části čumáčku sešijeme. Nejprve u černého dílu sešijeme vrchní řadu, tak, aby nám vznikla mezírka pro šedý trojúhelníček, který všijeme a na špičku černého dílu přišijeme bambulku.

BŘÍŠKO: Bříško jsem neupravovala, jen že mi to podle návodu nevycházelo a tak jsem si to překreslila. Třeba vám to pomůže.
15 ŘO obháčkovat do oválku
1. ř. – 14 KS, RH4, 13 KS, RH3 => 34 KS
2. ř. – 6 KS, 8 PDS, 3 RH (PDS), 9 PDS, 5 KS, do 3 RH (KS) => 40 ok
3. ř. – 6 KS, 9 DS, 2,1,2,1,2,1,2 DS, 7 DS, 6 KS, 2,1,2,1,2 KS => 47 ok
4. ř. – 15 DS, 2,1,2,1,2,1,2,1,2,1,2 DS, 13 DS, 2,1,2,1,2,1,2,1DS => 57 ok
5. ř. – 7 KS, 8 PDS, 2,1,2 PDS, 1,2,1,2,1,2,1,2,1,2 KS, 1,2,1 PDS, 7 PDS, 8 KS, 2,1,2,1,2,1,2,1,2,1,2 KS => 71 ok
6. ř. – obháčkovat dokola KS => 71 KS (Šárka má obháčkovat PO, toho jsem si nevšimla, ale bříško by bylo menší, mně se to hodí takhle).

Moc se mi líbila pusinka od Janci Z. (jejího krtka najdete níže v obrázcích), tak jsem se nechala inspirovat :-)

Začneme řetízkem. 7+1 ŘO (to jedno je na začátek nové řady). 1. řada - 5 KS, bydou vám 2 ŘO, do kterých nebudete háčkovat, ty tvoří levý koutek pusinky. 2. řada - háčkujete zpět (jako např. šálu), 3 KS, SH. 3. řada - zase jedeme zpět, a to tak, že první KS vynecháme a dojedeme 3 KS. Uháčkujeme 2 ŘO, které vytvoří pravý koutek pusinky. Aby vrchní strana pusinky byla zarovnaná, celé navrchu obháčkujeme PO, mně vyšlo cca 7-8 PO..

VLÁSKY 3x (černá):
3 řetízky z 15 ŘO zauzlit dohromady a během háčkování tělíčka provléknout pružným kroužkem tělíčka. Upevnit a zauzlovat se zbytkovým provázkem z pružného kroužku. Já to dělám nějak v době, kdy sháčkovávám tělíčko, tj. háčkuju za zadní niť tělíčka Je to lepší než to dělat nakonec a našívat na hlavičku.

TĚLÍČKO: Spodní část tělíčka by to chtělo ještě trošku zakulatit. Mezi 27. - 40. ř., kde už se háčkuje beze změny, ještě jednou rozšiřte (ve stejném schématu jako v minulých řadách) a pak znovu uberte, já udělala u dalšího krtka na 31.(rozháčkovat) a 36. řadě (sháčkovat) a je to dobré :-)

Tohle už je jen taková krasohrátka.. Čepička je pletená na rovných jehlicích, stejnou přízí, tedy Kačenkou/Kájou. Celkem 50 ok (+ 2 na šev) a na výšku 36 řad. 2 oka hladce a pak 2 obrace. Upletete obdélník, vyndáte z jehlice. Očkama provlečete silnou jehlou kus příze (na následné stáhnutí). Sešijete do tunelu - sešívejte zrubu, ale tam, kde bude čepička ohnutá, z lícu. Jinak by byl vidět ten šev ,-) Pak stáhněte ty očka. Nakonec přivažte bambuli.

Tak a tady máme naši šťastnou holčičku.. Nevydrželi jsme to až do vánoc, tak Krtečka dostala od Mikuláše :-D

A je to tu! První nádherný Krtek pod stromeček je od Gábiny (Gaaaba) ID 146805.

Krteček od Janči Z. (jancazao) ID 283893 podle Šárčiného návodu s mýma ručičkama. Je super a pusinka je moooc pěkná :-)

Další povedený Krtek je od Veroniky M. (nikinkam) ID 465141. Zvládla ho teprve po týdnu háčkování, tak se toho nebojte :-)

Další krtek do sbírky :-) od Kateřiny S. (Estrela113) ID 367306

Krásný velký krtek od paní Romany K. (cvrkalovar) ID 480806. Vypadá úžasně :-)

A další krtek, od šikulky co háčkuje teprve měsíc..
Lenka V. (BritChicco) ID 477810

Další krásný kamarád od Jiřiny Š. (Babička Jiřinka) ID 342806

A tohle nemůžu svojí holčičce ani ukázat, to bych měla program na večery na celý následující rok jasný :-D Záviděníhodná krtkova parta od Kristýnky

Další hmyzožravec pro nejmenší.. Jany M. (bosora333) ID 523281

Krásný krtek z ciziny od Zsuzsanny S. (Minimano) ID 568942 (27.10.2015, 10:49)

Chvíli jsem tu nebyla a najednou se s krtky roztrhl pytel. Tenhle je k narozeninám pro Jonáška od Katky D. (kocourka170) ID 161688.

Vypadá jako plyšák, ale je háčkovaný! Ňuňák od Zuzany M. (qviz) ID 49605

A jeden zimní krasavec s pruhovanou čepicí od Soňi J. (sonik.soptik) ID 574834

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

vanellope 30. 11. 2019, 17:51
https://uloz.to/file/TlaDGBExaMun/krtko3d-pdf som vam to baby dala do PDF (D)
sojkajaja 15. 1. 2019, 18:01
Dobrý den návod je super, ale můžu se zeptat na tělíčko krtečka. Nikde jsem nenašla návod na postup. Předem děkuji.
Ixa232 25. 11. 2020, 10:07
@sojkajaja Jani Také ho tu nějak postrádám :) Jak jste řešila?
sonik.soptik 22. 1. 2016, 11:15
super návod, děkuji (clamp) (clamp) (clamp) už jsem dělala dva krtečky a ještě mě čeká jeden pro kamarádku :-) tady je můj s čepičkou http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4771629
qviz 9. 12. 2015, 14:27
Tady je můj krteček. Děkuji za návod (Y) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4763359
Zrušený účet (upraveno) 2. 2. 2016, 13:10
@qviz Krásný :-)Kolik vlny je potřeba?děkuji
Minimano 27. 10. 2015, 10:49
Minimano 26. 10. 2015, 13:10
Velice vám děkuji za vaši vzorek. Nechci mluvit česky, ale podařilo se mu to. Vítejte v Budapešti
kocourka170 28. 4. 2015, 8:51
Tak jsem ho taky zdárně dokončila. Zde je v plné kráse :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4708376
Eri.C 22. 2. 2015, 19:14
krásný návod, a kde mám sehnat návod na krtkovi kamarády? ,-) :-$
Yeštěřice 1. 2. 2016, 14:45
@Eri.C Dobrý den, to Vám bohužel neporadím. Na vymýšlení dalších už nemám čas. Jedna paní tu dala fotku celé rodinky, ale návody k dispozici nejsou.. :-(
Andršová 21. 9. 2014, 15:14
Dobrý den, moc děkuji za krásný návod na krtečka |:o) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4632451 (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
bosora333 12. 5. 2014, 10:03
http://test.bazar-www1-backup.superhosting.cz/rodinne_foto.php?id=4579820 Krásný návod! K prvním narozeninám tatínek objednal dort Krtka a já uháčkovala Krtka uháčkovala. Děkuji (Y)
Babička Jiřinka 15. 3. 2014, 19:08
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4555186 super návody od Šárky a Zuzany (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) ^o) ^o) ^o)
Yeštěřice 27. 3. 2014, 15:49
@Babička Jiřinka krááásnýýýý (clamp) (clamp) (flower)
Barnyssa 25. 10. 2013, 22:53
Dobry den,mohla bych vas taky poprosit o navod? ji.svobodova@volny.cz, moc dekuju.
Yeštěřice 18. 11. 2013, 17:22
@Barnyssa Dobrý den, návod je jen tenhle, je nejnovější a nejvíc aktualizovaný. V původním wordovském dokumentu jej již neudržuju.
cvrkalovar 17. 6. 2013, 14:02
Tak jsem take zkoušela krtečka je trochu vetši ale mám z něj radost jen mi sem nejdou vložit fotografie
BritChicco 2. 5. 2013, 9:03
ahoj, krtecek je uzasny a tak jsem se pokusila o muj prvni vytvor. Hackuji teprve mesic, tak si myslim ze nedopadl spatne :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4373536
teremilka 18. 2. 2013, 21:59
tak krteček hotov :) děkuji za velice hezký návod :) a jak sem hodím tu fotku?
Yeštěřice 21. 2. 2013, 21:24
@teremilka Dobrý den, jsem ráda, že se Vám návod líbil. Fotku vkládám já, do svého komentáře sem můžete vložit odkaz na fotku ve Vašem albu. Já se pak na to podívám a zařídím vše ostatní :-)
teremilka 27. 5. 2013, 13:47
@Yeštěřice já jsem marná, mě sem fotky nahrát nejdou... :(
Marqetka 12. 2. 2013, 22:40
Dobrý večer, pustila jsem se také do Vašeho krásného krtečka. Mohla bych Vás porposit o jendu radu? Nějak nechápu přechod ručičky na ramínko, jak z 21 ks udělat 9. To tam vznikne díra? Což mi podle fotky nepříjde. Nebo se v 1 řadě sháčkují více jak 2 ks? Děkuji za vysvětlení. MArkéta
Yeštěřice (upraveno) 14. 2. 2013, 17:23
@Marqetka Dobrý den, neháčkujete po celém obvodu ručičky, ale jen na jedné straně, jakoby lichoběžník.
pajdulinka 27. 1. 2013, 20:47
ten je nádherný (clamp) (clamp) (clamp)
svetlusska 27. 1. 2013, 20:44
Dobry den,mohla bych vas taky poprosit o navod? svetlusska@seznam.cz, moc dekuju, krtecek je u nas denne, porad dokola,je to nejoblibenejsi pohadka :)takze vse je hackovano s prize Kaja? Petra
Yeštěřice 28. 1. 2013, 11:43
@svetlusska Dobrý den, návod je jen tenhle, je nejnovější a nejvíc aktualizovaný. V původním wordovském dokumentu jej již neudržuju. Ano, je háčkovaný Kájou (jak jsem již psala někde zpočátku, chtěla jsem Camillu, ale černou jsem nesehnala), akorát bříško je z něčeho nevím čeho a není to dobré, strašně zchlupatělo. Hezké háčkování :-)
Estrela113 19. 1. 2013, 11:54
Děkuji za super návod, i já začátečnice jsem krtečka obstojně zvládla. :-) (Y) Trošku cvalík, ale hlavní je, že se Martinovi líbí. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4288365

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie