Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 213 návštěvníků)

Odlévání mýdla z mýdlové hmoty (mýdla, mýdlová hmota)

0.0
Odlévání mýdla z mýdlové hmoty (mýdla, mýdlová hmota)

Postup

Výroba mýdel z mýdlové hmoty je velice snadná a zábavná.
I (údajně) nešikovní jedinci mi často s velkým překvapením a zároveň obrovskou pýchou a radostí sdělují, že opravdu dokázali mýdla vyrobit, že se jim to moc líbilo a jen litují, že si nekoupili materiálu hned na poprvé víc. Často mýdlují maminky s dětmi - mají o zábavu postaráno a ještě mají vlastnoruční dárky pro své bližní, popř. pro své vlastní využití. Jak staré (malé) děti vezmete k tomuto tvoření, je jen na Vás, je pouze potřeba vzít v úvahu, že je to práce s horkou hmotou a kolem plotny.
DEJTE SI POZOR !!! Upozorňuji, že výroba mýdel je často návyková :-)))

+++ POTŘEBUJETE +++
- Mýdlová hmota - určitě transparentní (čirá) a můžete použít i mléčnou (neprůhledná-bílá)
- Formy na odlévání
- Barvy na mýdlovou hmotu
- Vůně na mýdlovou hmotu - můžete použít speciální vůně do mýdlové hmoty, ale je to zbytečná chemie, raději použijte 100% přírodní esence (arom.olej)
- Drobnosti na zalití (nejsou nutné) - podle Vašeho nápadu - mýdlové vločky, kamínky, mince, mušle, korálky, hračky z kindrvajíček, koření, ozdobné šňůrky k zavěšení, ovesné vločky, minimýdélka např. z forem na led ...

Zcela určitě potřebujete mýdlovou hmotu a formu na odlévání.
Barvy příjemně spestří konečný výsledek Vašeho tvoření.
Vůně nejsou nutností, ale voňavé mýdlo je samozřejmě daleko kouzelnější.
Pokud budete zkoušet do hmoty zalít nějaké drobnosti, musíte použít předměty, které snesou teplotu roztavené mýdloviny.

Nebojte se koupit mýdlové hmoty víc, než si myslíte, že spotřebujete.
Jednak se většina lidí do výroby mýdel zamiluje, takže nakonec vyrobí mýdel víc, než bylo původně zamýšleno a jednak se vám případný přebytek mýdlové hmoty nezkazí. Pak také berte v úvahu, že je poštovné v dnešní době dost drahé, takže se vyplatí, vzít mýdlové hmoty víc, i když by jste ji pak spotřebovali třeba na 2-3x.

KDE NAKOUPIT
Materiál na mýdlaření seženete ve special.obchodek pro výtvarníky, kreativní tvoření atp. nebo na internetu. Dá se sehnat i na MMB.
Já dávám přednost nákupu u firmy KUTILOV - ceny mají nízké a přístup bezvadný.

+++ ČASTO KLADENÁ OTÁZKA - Kolik vyrobím mýdel z 1kg mýdlové hmoty? Kolik spotřebuji mýdlové hmoty?
Nevím, závisí to na velikosti-objemu forem, které použijete, ale snadno si to zjistíte sami.
Zvažte svou formu, pak ji naplňte vodou a opět zvažte. Rozdíl v hmotnostech Vám prozradí objem formy :-)
Objem 1kg mýdlové hmoty zhruba odpovídá 1litru.

+++ FORMY na odlévání +++
Nejdůležitější je, aby forma, kterou použijete byla co nejvíce tvárná (měká), z pevných/tvrdých forem mýdla nedostanete ven a ještě můžete poškodit formu.

- Silikonové formy - Silikonové formy jsou sice nejdražší, ale zároveň se s nimi nejlépe pracuje a také nejdéle vydrží. Máte možnost pořídit formy na hobby odlévání (cca.200kč) nebo také poslouží silikonové formy na pečení např. muffin atp. Pozor formy na hobby odlévání nejsou ze stejného silikonu jako formy na pečení, většinou snesou teplotu do 85°C. Dají se sehnat i speciální silikonové formy určené přímo na mýdla (snesou většinou teploty -40°C/230°C) , ale až na vyjímky bývají hodně drahé.

- Pružné formy na led - I to je dobrá možnost, pokud jde skutečně o pružnou formu. Většina forem na "kostky" ledu je plastová (nevhodná), ale např. Ikea prodává ideální formy pro naše účely a za moc dobrou cenu. Jen je třeba se smířit s tím, že výsledná mýdla budou drobná.

- Plastové formy na sádru - Tyto formy se dají běžně zakoupit i v kamenný obchodech (u nás i v hračkářství). Mýdlová hmota jde z těchto forem vyklopit o něco hůř a při vyjímání odlitku si musíte dát pozor, aby nedošlo k poškození formy (praskají), ale jejich velkou výhodou je velice přijatelná cena (do 30kč). Mýdla z úvodní fotografie byla odlita právě do těchto forem.
Ve spec.obchodech s potřebami pro mýdlaření se dají často sehnat plastové formy určené na výrobu mýdel. V ČR jsou obvykle docela drahé a tak je často zákazníci považují za silikonové. Pozor na to, pokud je forma silikonová, prodejce na to vždy upozorní, protože takové formy jsou nejlepší. I když je plastová forma určena pro odlévání mýdel, nikdy nevydrží tak dlouho jako forma silikonová a nikdy nesnese tak vysoké teploty jako silikon!

- Kelímky od jogurtu nebo tvarohu - Jejich využití je omezené, ale možné. Hlavně pozor na teplotu hmoty, protože jsou daleko choulostivější než plastové formy, snadněji se taví.

- Formičky na písek a jiné pevné/tvrdé formy - nikdy je nepoužívejte - mýdla z nich nejde vůbec vyklopit!

Formy nemusíte nijak připravovat, vymazávat, jen musí být čisté a suché.


+++ MÝDLOVÁ HMOTA +++ transparentní (čirá), mléčná (bílá)
Mýdlový základ na bázi rostlinných olejů (kokosový a palmový olej) obsahuje glycerín, který je samozřejmou součátí, která vzniká samovolně při výrobě mýdlové hmoty.
Tento základ neobsahuje žádné chemikálie.

Na rozehřátí můžete využít plotnu (lepší je vodní lázeň, ale jde to i bez ní) i mikrovlnnou troubu (100g na cca.20sec/400-600W). Vyzkoušela jsem obě možnosti, dávám přednost plotně. Pro rychlejší rozpouštění je dobré nakrájet mýdlovou hmotu na malé kousky. V obou případech je nutné stav hmoty neustále kontrolovat. V případě mikrovlnky musíte kontrolovat takřka po sekundách, snadno dochází k přehřátí. Hmota se sice při krátkodobém přehřátím nepoškodí, ale dobře jí to samozřejmě nedělá a navíc může dojít díky její vysoké teplotě k poškození formy.
(Pokud chci použít více barev, dám na plotnu větší kastrol, do něj vložím skleničky od přesnídávek a kolem naleju vodu.)

Jakmile se tuhá mýdlová hmota roztaví, je připravena k odlévání. Pokud bude hmota příliž horká nebo dokonce bublá, může dojít k poškození formy, proto raději počkejte až trochu vychladne. Teplota mýdloviny má vliv na tvorbu bublinek, tzn. čím větší teplota tím větší množství bublinek. Pokud se jim chcete vyhnout, ohřívejte mýdlohmotu buď velice krátce nebo raději ve vodní lázni. Bublinky můžou vzniknout v malém množství i tak, ale ty snadno uniknou k povrchu mýdla, kde je už celkem snadno odstraníte. Po nalití mýdlohmoty do formy je stáhněte nožem*. Mýdlo tuhne dle jeho velikosti a teploty okolí v rozmezí 15min. až 3h. Tuhnutí můžete urychli vložením formy do lednice nebo na balkón, parapet, atp..
*Mně se osvědčilo, počkat až nahoře vznikte tenounká krustička, která se dá velice snadno odstranit a spolu s ní jdou snadno pryč i nechtěné bublinky.

Nádobí, které použijete na roztavenou mýdlovou hmotu, nechte po použití odpučet, tak snadnou odstraníte zbytky mýdla, které na nich ulpěly. Pak již velice snadno nádobí umyjete klasickým způsobem nebo ho můžete vložit do myčky nádobí. Do myčky určitě nevkládejte nádobí, na kterém jsou zbytky mýdla! Vyhnete se tak problémům s velikým množstvím pěny, se kterým si myčka neví rady a pravděpodobně jí to nědělá dobře.

Barvu můžete dát k mýdlové hmotě hned na začátku před rozehřátím, ale vůni přidávejte až do roztavené hmoty těsně před rozléváním do forem, aby se nestihla odpařit.

Mýdlovou hmotu (čirou i mléčnou) můžete ovonět a přibarvit dle chuti, ale POZOR barvy i vůně jsou velice koncentrované, proto je dávkujte po troškách. V případě, že hmotu obarvíte nebo ovoníte příliž, nezoufejte, přidejte další mýdlovou hmotu, kterou barvu/vůni "naředíte".
Doporučené dávkování -
BARVA - 1g barvy vystačí min. na 1kg hmoty, VŮNĚ - na 100g hmoty 1-3kapky vůně
+ POZOR + V případě kombinace více barev, při zalívání kostiček atd. doporučuji použít pro všechny barvy jen jednu vůni, aby se vzájemně netloukly.

- Mýdlová hmota mléčná -
Kombinací s čirou hmotou se dá docílit velice zajímavých a hezkých efektů. S mléčnou hmotou se pracuje stejně jako s čirou, tzn. můžete ji barvit i vonět. Hlavní rozdíl je v tom, že je mléčná ("bílá").

Mléčná mýdlová hmota je proti čiré o dost dražší a proto jsem moc ráda, že se mi podařilo sehnat surovinu přírodního původu z palmového oleje, který se používá na zmléčnění čiré mýdlové hmoty. Snadno si tak může člověk vyrobit potřebné množství mléčné hmoty sám a o dost levněji.
(Ptá se více lidí, tak to napíšu rovnou sem - materiál na zmléčnění si vozím ze zahraničí. Je vyroben z palmového oleje. MUsím ho nakupovat po celých kilogramech, takže mám vždy víc, než sama potřebuju, takže pokud budete mít zájem, stačí mi napsat.)

Návod na použití zmléčňovače - čirou mýdlovou hmotu vložíme do nádoby na rozehřátí, přidáme potřebné množství materiálu na zmléčnění. Po roztavení a smíchání obou složek je hotovo. Na 1kg mýdlové hmoty stačí 2polévkové lžíce (cca.25g). Čím více použijete materiálu, tím více je výsledná hmota mléčná-neprůhledná. Pozor, pokud použijete zmléčňovače příliž, pak je výsledná hmota i po vystydnutí hodně měká.

POZOR - Mléčná hmota je v teplém stavu čirá, zmléční až po vystydnutí.

+++ SKLADOVÁNÍ mýdlové hmoty +++
Hmotu stačí pořádně zabalit, aby se k ní nedostal vzduch ani atmosférická vlhkost.

+++ TRVANLIVOST MÝDEL +++
Pokud nepoužijete nějaký konzervat, jsou mýdla určena k přímé spotřebě. Ze zkušenosti vím, že je trvanlivost minimálně 6měs. (nejčastěji 6-12měs). Bývá to určitě i víc, ale tak dlouho jsem ještě nikdy mýdla neskladovala, takže nemám osobní zkušenost.

+++ ZRÁNÍ MÝDEL +++
NECHTE SVÁ MÝDLA ZHRUBA 14DNŮ ZRÁT. MÝDLA PAK BUDOU PEVNĚJŠÍ - VYDRŽÍ TAK DÉLE NEŽ SE VYMYDLÍ A TAKÉ BUDOU VÍC PĚNIT :-)
Zrání - mýdla nechte na místě, kde můžou "dýchat" při pokojové teplotě. Určitě je nenechávejte zabalené v celofánu nebo igelitu! Zrát je můžete nechat buď nezabalené nebo např. v organzovém sáčku. Můžete je používat hned, ale nevyzrálé mýdlo je relativně měké (rychleji se spotřebuje) a bude míň pěnit.

+++ ROSENÍ MÝDEL / mazlavost na povrchu +++
Rosení příp.mazlavost mýdel je závislá na vyšší relativní vzdušné vlhkosti v místnosti. Mýdla dejte do sucha a počkejte až samovolně oschnou. Rosu můžete předem otřít např. papírovými utěrkami. Pokud ji neodstraníte, budou mít mýdla po oschnutí zajímavou patinu. Rosení jako takové použití mýdla nevadí, ale je lepší kvůli trvanlivost mýdla skladovat v suché místnosti.


+++ FÍGL č.1 +++ ... mýdlové vločky
Mýdlové vločky (ideální z palmového oleje) můžete nasypat do prázdné formy a pak zalít mýdlovou hmotou nebo je nasypte až na konec do plné formy. Pozor práce s nimi není úplně jednoduchá, protože často plavou, nedrží tam, kde by je člověk chtěl mít. Mýdlové čočky se dají sehnat mléčné i transparentní.
Mýdlové vločky působí dekorativně, zvyšují pěnivost a zlevňují výrobu mýdla.
Já už s vločkami nepracuju, protože výsledek mne moc nenadchl.

+++ FÍGL č.2 +++ ... když je málo materiálu
Chcete dopřát radost z výroby mýdel více dětem a nemáte dostatečné množství mýdlové hmoty? Kupte obyčejná mýdla, z mýdloviny odlijte jen drobné tvary (např. formy na led), které po ztuhnutí přilepíte ke koupeným mýdlům. Místo, kam chcete "přilepovat", zdrsněte (např. lžičkou, vydličkou) a pomocí pár kapek vody udělejte na povrchu mýdla "mýdlové lepidlo" a připravené malinké mejdlíčko přitiskněte.

+++ FÍGL č.3 +++ ... vykrajování
Rozehřátou mýdlovou hmotu nalijte na pečicí papír a po ustydnutí 1) z něj nakrájejte barevné kostičky, proužky, atd., které použijete podobně jako mýdlové vločky. 2) vykrajovátky na těsto si můžete vytvořit drobné předměty k zalití nebo k nalepení na obyčejná mýdla. Tato minimýdélka můžete také vzájemně poslepovat. Pokud použijete různě barevná, bude efekt velice pěkný.

+++ FÍGL č.4 +++ ... vícebarevná mýdla
Do části formy nalijte hmotu jedné barvy, až na povrchu zatuhne, nalijte další barvu. Chce to vychytat, protože, když nalijete další barvu příliž brzy, barvy se promíchají, ale i to vypadá hezky nebo aspoň zajímavě. Když nalijete další barvu dlouho, může se přihodit, že se stát, že se nespojí důkladně s první vrstvou. Pak se někdy stává, že se od sebe vrstvy odlepují

+++ FÍGL č.6 +++ ... mýdlo k zavěšení
Připravte si hezkou šňůrku, která se nerozpadá vlivem vlhka. Konce šňůrky vložte do formy a zalijte roztavenou mýdlovou hmotou.

+++ FÍGL č.7 +++ ... mýdlo s nápisem nebo fotografií
Ani výroba mýdla s nápisem nebo fotem není složitá. Stačí obrázek nebo text vytisknout na průhlednou fólii v tiskárně (fólie do zpětného projektoru), dají se zakoupit podle typu tiskárny. Poté vložte fólii na dno formy a zalijte hmotou. Obrázek sice drží jen pár umytí, ale na pohled je velice efektní

+++ FÍGL č.8 +++
Potřebujete kelímek a hezké vykrajovátko. Odlijte hmotu do kelímku, ale max do výše vykrajovátka. Po vystydnutí mýdlo vyjměte a použijte vykrajovátko. Poté mýdlo vraťte do kelímku a do vykrojené části nalijte mýdlovinu jiné barvy. Vykrojený tvar můžete do kelímku také vložit a jeho okolí zaplnit jinak barevnou mýdlovinou. V obou případech je jen na Vás zda budete kombinovat jen transparentní mýdlo různých barev nebo zda využijete kontrastu ČIRÁ x MLÉČNÁ hmota.

+++ FÍGL č.9 +++ ... přírodní mýdlo
Pokud chcete vyrobit čistě přírodní mýdlo, vyhněte se barvám, určeným do mýdlové hmoty. Sice se dávkují skutečně po troškách, ale chemie to prostě je. Snadno si najdete na internetu jaká 100% přírodní mýdla se dají vyrobit, ale aspoň některá zde uvedu.

Kávové - Do mýdlové hmoty přimíchejte umletou kávu. Káva mýdlo obarví a zároveň bude působit abrazivně na pokožku. Pokud přidáte i trochu instantní kávy, bude mýdlo krásně vonět kávou.

Kokosové - Do mýdlohmoty můžete přidat kokosový olej i nastrouhaný kokos a přírodní kokosové aroma. Mýdlo bude voňavé, díky oleji zdravější a samotný kokos bude obrušovat odumřelé buňky kůže.

Vanilkové - Stačí přidat mletou vanilku, příp. 100% silici vanilky nebo přír.aroma vanilky a opět zde máme mýdlo, které je voňavé, abrazivní a je i vanilkou přibarveno.

Takto bych mohla pokračovat dál a dál, možností je příliž. Do mýdlové hmoty se přidává např. kozí mléko, bambucké máslo, kokosový i palmový olej, med, včelí vosk, všelijaké bylinky i koření, 100% přírodní esence a oleje. Samozřejmě můžete vymýšlet i různé kombinace. Jen pozor ať to nepřeženete, i tady platí, že míň je lepší než příliž.
Pokud budete do mýdlové hmoty přidávat různé vosky, oleje, atp. dávajte velice pozor. Tyto ingredience se přidávají v malém množství, protože jinak způsobí, že je výsledné mýdlo měké skoro jako modelína. I tak se dá použít, ale spotřebuje se daleko rychleji. Nebo takové mýdlo znovu roztavte a přidejte další mýdlovou hmotu, když jí přidáte dostatečné množství, budou mýdla opět pevná - bohužel se tak výrazně zvyšuje spotřeba materiálu.


S mýdlovou hmotou si můžete pohrát téměř jakkoli, stačí popustit uzdu Vaší představivosti. Pro ty, kteří chtějí znát další již vyzkoušené fígle a možnosti, doporučuji knihu "Vyrábíme mýdla glycerinová, přírodní" - autor J. Šabatka, ale i bez této knihy zvládne odlévání mýdel každý.

PS. - na úvodní fotografii je druhá várka mejdlíček od kamarádky Marcely a jejího 6tiletého syna Robči
Ne všechna mýdla jejichž fota jsem zde použila, jsou mé výrobky. Má dílka jsou na konci popisu označena písmeny XX.


Příjemné mýdlaření
Barbora Vyhnálková, www. mimibazar.cz/vydra-7, ID 95746

Tento návod neustále vylepšuji, takže občas nahlédněte znovu, třeba zde najdete další užitečné informace :-)

Jedna z plastových forem, které jsem zmínila v návodu.
Cena se obvykle pohybuje v rozmezí 25-30,-

Tato mýdla jsou odlita do plastových forem na odlévání sádry (1ks cca.25-30,-). Jedna z těchto forem je na předešlé fotografii. U těchto mýdélek je použita mýdlová hmota transparentní.
Mýdélka z tvorby mé kamarádky.

Zde vidíte kombinaci klasického mýdla s přilepeným drobným motivem z mýdlové hmoty (FÍGL č.2) - stažené foto

Kombinace mléčné a čiré hmoty.
Např. na pečící papír nalejte hmotu. Po utuhnutí nakrájejte na menší kousky, vložte do formy a zalejte hmotou jiné barvy. - stažené foto

Kombinace různých barev, mléčné hmoty s transparentní a s přidáním bylinek. - stažené foto

Jak je vidět s mýdlovou hmotou se dají dělat divy. Mýdlový nanuk jako opravdový :-) - stažené foto

Do silikonové formy na pečení můžete udělat velké mýdlo a pak už jen budete odkrajovat. - stažené foto

Kombinace čiré a mléčné mýdlohmoty + mýdlových vloček. Na odlévání jsem použila silikonovou formu na muffiny.

Čirá hmota, poleva z mléčné mýdlohmoty. na dně mýdla jsou mýdlové vločky. Na odlévání jsem použila silikonovou formu na muffiny.

Zde je vidět kombinace čiré hmoty s mléčnou a u mýdla žlutého a zeleného jsou jako dekorace použity mýdlové vločky. - stažené foto

Další kombinace čiré a matné hmoty. Jen se zakousnout, že? :-) - stažené foto

Jednobarevná mejdlíčka z čiré hmoty - stažené foto

Zde krásně vidíte zalitý předmět.
Doporučuji předem vyzkoušet, jestli se předmět nebude tavit při kontaktu s horkou mýdlovou hmotou. - stažené foto

KOMBINACE ČIRÉ A MLÉČNÉ MÝDLOVÉ HMOTY
- u většího šneka jsem ulitu odlila z neprůhledné/mléčné hmoty a tělo je z čiré

100% přírodní mýdélko - LEVANDULOVÉ. Do mléčné mýdlové hmoty jsem přidala - sušený květ levandule, mořskou sůl a levandulový éterický olej

100% přírodní mýdélko - MEDOVÉ. Do transparentní mýdlové jsem přidala - včelí vosk, med a propolis. Mýdlo nevoní tak intenzivně jako ostatní mýdla, ve kterých jsou éterické oleje, ale přesto je z něj med jemně cítit.

100% přírodní mýdélko - KOKOSOVÉ, voní tak krásně, že mi je lidé chtěli okusovat :-) Do mléčné mýdlové hmoty jsem přidala - strouhaný kokos, kokosový olej a přírodní kokosové aroma

100% přírodní mýdélko - SKOŘICOVÉ. Do transparentní mýdlové hmoty jsem přidala - mletou skořici, palmový olej a skořicový éterický olej

100% přírodní mýdélko - KÁVOVOSKOŘICOVÉ. Do transparentní mýdlové hmoty jsem přidala - mletou kávu, mletou skořici, palmový olej a .... v první várce je navíc skořicový éterák, takže mýdla voní hlavně skořicí. V druhé várce je navíc instantní káva Neskafe, takže mýdélka voní hlavně kávou.

100% přírodní mýdélko - VANILKOVÉ, opět mýdlo, které chtěli lidé ochutnávat. Vanilka voní opravdu přenádherně. Do transparentní mýdlové hmoty jsem přidala - mletou vanilku, panenský olivový olej a přírodní aroma vanilky. Chtěla jsem požít éterický olej, ale ten je bohužel strašně moc drahý, naštěstí jsem sehnala aroma přírodní, určené do pokrmů, takže je ve skvělé kvalitě.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Nadys 16. 12. 2016, 16:00
(F)
krrtka 16. 12. 2016, 14:46
Ahoj, dekuji za navod a spoustu inspirace (Y) chci do hmoty pridat bambucke maslo, poradite prosim pomer, kolik mydlova hmota snese masla aby to jeste fungovalo? Predem diky (X)
luzed 26. 1. 2015, 23:10
Dobrý den,prosím Vás o pár rad. Kde sehnat levně formu na srdíčka? Chtěla bych vyrobit na svatbu(40lidí). Mohla byste mi doporučit nějakou hmotu?Bohužel nejsem moc šikovná na ruce,chtěla bych volit nejjednoduší postup.Moc prosím o Váš nároz
saxyna 23. 3. 2014, 21:51
krásná mýdélka..jen pozor ná slova jako je přírodní .. né každé mýdlo jej může nosit.-)
ferret 13. 2. 2014, 9:37
Super návod a inspirace pro nás začátečníky. Děkuji :-$ (F)
marcela488 4. 10. 2013, 12:59
Také se chystám brzy vyzkoušet :)
Hokynářka 2. 6. 2013, 8:42
PROSÍM PROSÍM O RADU, dcera dělala přesně takto (je to i v návodu) mýdla a tato mýdla než stihla dát jako dárky, tak na povrchu zkrupičkovatěla, vylezly na povrch bílé hrubé tečky, je to mýdlo tedy nevzhledné a není hladké, jako bylo chvíli po výrobě. Nevíte prosím někdo čím to je způsobeno? Předem moc děkuji za radu.
marouskovka 26. 11. 2012, 23:17
teda,já ty vaše řádky jen hltám.Jsem okouzlena.Viděla jsem v hračkárně (a taky v rreklamě) mýdlovou laboratoř,myslela jsem že ji dceři (11let) koupím pod stromek,ale asi si dám práci a koupím pár věcí na výrobu právě takových pravých mýdel,o ketrých píšete vy.Moc se mi to líbí.A možná ještě ušetřím.Jen si budu muset pořídit také nějakou tu silikonovou formu.... S pozdravem Maroušková Lenka
gabmira 1. 7. 2012, 21:38
Zdravím, mohu si u vás objednat zmléčňovač?
gabmira 3. 5. 2012, 20:44
Zdravím, mám prosím dotaz..co konkrétně používáte za surovinu k zmléčnění čiré hmoty? :^)
Vydra-7 16. 6. 2012, 0:16
@gabmira Dobrý večer Odpovídám na dotaz ohlkedně materiálu na zmléčnění mýdlové hmoty. Omlouvám se, že je to až dnes, ale já už se moc nechodím a na dotazy pod návody se kouknu už jen velice vyjímečně. Materiál si vozím ze zahraničí. Je to vyrobeno z palmového vosku. Pokud by jste měla zájem, vychází na 15,-/30g, což vystačí na 500g hmoty. Někumu vystačí i na 1kg, ale to je závislé na tom, jak moc chce tvůrce, aby byla výsledná hmota mléčná/bílá. Hezký večer Vyhnálková
Paja S. 2. 4. 2012, 21:30
Dobry den, super návod. S mýdlařením teprve začínám a našla jsem zde dost inspirace. Měla bych dotaz. Vyrábím mýdla ve formě na muffiny, kde na spodni barvenou transparentni vrstvu pokládám vykrojený tvar z barveného neprůhledného mýdla a to pak zalévám transparentní hmotou. Stává se mi ale, že ten vykrojený tvar po 2-3 dnech pouští barvu do té čiré hmoty a dílo se tak pokazí :´( Čím to může být? Dělají to i relativně světlé barvy jako žlutá nebo světle modrá. U tmavých barev je to ůplně špatné. Byla bych moc vděčná za odpověď. Díky moc Pavla
wwolfik 18. 2. 2012, 17:07
Super - hledala jsem něco, co vyrobit jako dárek pro děti do MŠ - na rodičáku paní ředitelka prosila o jakýkoliv sponzorský dar - děti o ně určitě budou rády soutěžit při nějaké akci
Vydra-7 27. 2. 2012, 23:37
@wwolfik Přeji hodně radosti při tvoření. Pokud by jste měla jakýkoli dotaz, pošlete mi zprávu přes MMB.
hafikov 29. 1. 2012, 14:19
Nádhera.Rozhodla jsem se že to také zkusím.I když jsem na vše tvořivé docela poleno ,-)
chillinka123 14. 11. 2011, 1:21
krásna práca (clamp) musim pozret dajaku slovensku firmu čo predáva tuto hmotu za prijatelnu cena a hned sa do toho pustím
pepinka29 10. 11. 2011, 11:23
Dobrý den vaše výroba mýdel mě zaujala,máme ze synem vyrábět něco na vánoční jarmark tak bych potřebovala poradit,kde se mýdlová hmota prodává a i to barvivo do mýdel,jestli se to dá běžně koupit třeba v nějakém obchodu děkuji za odpověd Petra S. :-) (radost)
giannag 23. 2. 2012, 9:36
@pepinka29 Dobrý den, já nakupuji mýdlovou hmotu na kutilov.cz, mají tam i barvičky do mýdel a spoustu dalších věcí....a hlavně mají skvělé ceny! Je to opravdu bezva zábava a relax (Y)
Vydra-7 (upraveno) 12. 11. 2011, 21:04
(hello) POKUD NA MNE MÁTE NĚJAKÝ DOTAZ, RADĚJI MI NAPIŠTE VZKAZ, PROTOŽE SEM CHODÍM VYJÍMEČNĚ. Děkuji za pochopení (Y)
dolecci 15. 4. 2011, 13:39
Dobry den chtela bych se optat jestli se da na vyrobu mydelek pouzit glycerinova hmota a jestli ty mydla budou taky pruhledna. Dekuji Jana Doleckova
Vydra-7 22. 4. 2011, 23:14
@dolecci Nevím co přesně myslíte, ale domnívám se (možná milně), že je to jen kapku jiný název pro mýdlovou hmotu. V té se totiž ve velké míře glycerin nachází, samovolně se vytváří při výrobě (zmýdelnatění) hmoty.
skacelovav 11. 11. 2011, 20:50
@Vydra-7 já myslím, že paní myslela glycerin, který dá koupit v tekuté formě...třeba zde... http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1214 Taky by mě docela zajímalo, zda by se z toho dalo vyrobit mýdlo. Náklady na výrobu by asi byly podstatně menší, než u kupované mýdlové hmoty... Nezkoušel jste to někdo? :-$
Vydra-7 12. 11. 2011, 21:07
@skacelovav Protože píše paní o HMOTĚ, nemyslím, že se ptá na tekutý glycerín. Ze samotného glycerínu mýdlo nevyrobíte, je to naopak - glycerín samovolně vzniká při výrobě mýdla.
Amálečka 10. 11. 2010, 19:21
nádhera díky za tip a rady,super A (Y) :-$ [A] [A] [A]
Werule12 21. 9. 2010, 14:21
dobrý den,chtěl bych se zeptat kde se dají sehnat ty silikonové formy?
Vydra-7 29. 9. 2010, 15:20
@Werule12 Výrobců je víc a prodejců strašně - dejte si do vyhledávače forma/y na odlévání
baculkacz 3. 12. 2009, 11:31
(Y) (Y) (Y) my též do školky (stromecek) (banky) :-) :-) :-) ale také pro sebe

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie