Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 29 návštěvníků)

Pletení ponožek na dvou jehlicích

0.0
Pletení ponožek na dvou jehlicích

Postup

PLETENÍ PONOŽEK NA DVOU JEHLICÍCH

Nabereme si 17 ok na jehlici ( lépe mít vždy lichý počet ok) a upleteme si patent - jak sme zvyklí.Poté upleteme zhruba 20 řad lícovým žeržejem ( líc hladce,rub obratce ). Záleží na tom,jakou jste zvolili vlnu,aby jste měli dostatečně dlouhou lýtkovou část ponožky.

Začneme vytvářet patu a to tak ,že v každé řadě,tj i rubové ,upleteme krajní oko a následující dvě spleteme-v líci hladce v rubu obratce. Tak pokračujeme až nám na jehlici zbude jen 5oček. V následující řadě nabereme krajové oko předcházející řady a spleteme ho s krajovým okem této řady. Další očko rozpleteme na dvě. Toto opakujeme opět v každé řadě,s tím,že vždy spleteme krajové očko -v 1.řadě z minulé, v 2.řadě z předminulé, ve 3.řadě z předpředminulé atd.. Takže zároveň pleteme i splétáme patový díl. Pleteme až do výšky kdy máme opět 17 ok na jehlici a můžeme pokračovat chodidlem. Upleteme si jej dle požadované délky vzorkem,který se vám líbí.

Špici ponožky pleteme stejně jako patu. Nárt ponožky pleteme opět na 17okách, s tím, že každé krajové oko opět splétáme s chodidlovou částí. Takto dopleteme prakticky celou ponožku, včetně patentové části. Pak už stačí jen práci ukončit a máme ponožku hotovou.

Pokud se vám nechtějí splétat krajová očka k sobě, je možné taky ponožku nakonec sešít či sháčkovat k sobě, ale nikdy nebude tak pružná.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

MA-TE 7. 12. 2010, 11:37
Dobrý den,na jak velkou nuhu je ponožka?? To je dětská nebo dospělácká?Moje děti si vzpoměly,že chtělí naplást ponožka,ale na nohu vel . 45 :-|,to je děsný.Kdysi jsem je pletla,ale už je to asi 20 let. Děkuji Jiřina
p5m3 30. 3. 2009, 13:12
Zuzi já ponožky pletu podobně jen obráceně. Nejprve čpičku a tu ujímám na 20ok a pak splétám stejně jako vy a patu tu mám na 18ok. Jen začínám na 32ok a to přízí na ponožky,osvědčila se mi BABIČINA PONOŽKOVÁ saje pot a manžel si ji chválí a dobře se i pere. (flower) (flower) Je sice o dost slabší ,a na pár ponožek mi stačí 2klubíčka a ještě zbide. (C) (C)
Myšule 29. 3. 2009, 22:37
Jj,jinak ani ponožky nepletu (Y) (Y) (Y)
Klijami 29. 3. 2009, 22:34
(Y)Zuzi, děkuji za postup. Dřív jsem takto napletla tucty ponožel, ale dlouho jsem to nedělala tak si to aspoň osvěžím. (clamp) (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie