Zobrazit přihlášovací formulář

Test: Hlubiny naší země od Albi

Test: Hlubiny naší země od Albi

     Balík s testovací sadou dorazil. Dětem jsem záměrně neřekla, co je čeká, abych viděla jejich reakci. Na jeho rozbalení se těšili náš dvanáctiletý a naše desetiletá. Po otevření krabice zavládlo nadšení. Mladší se na objevitelskou sadu okamžitě vrhla a na zadní straně začala zkoumat, co všechno obsahuje a co vše je čeká. Starší se tvářil také spokojeně, což je v tomto věku velkorysým projevem zájmu.

     Obal samotný upoutá jak děti, tak nás rodiče. Na zadní straně jsou všechny podstatné informace, takže si člověk snadno udělá obrázek o tom, co může očekávat. A když pak vidíte vybalený obsah pěkně pohromadě, je jasné, že o zábavu bude postaráno. Bonusem je pak jedna volná vstupenka do DinoParku

     Pro staršího bylo první volbou dobývání kosterních pozůstatků ze sádrového kvádru a pustil se hned do práce. V balení je k dispozici sada štětečku a dřevěného dlátka. Po chvíli jsme však usoudili, že by v sadě mělo být i kladívko, aby šla práce lépe od ruky. Sádra byla poměrně pevná a práce to nebyla vůbec snadná. Mladý archeolog se však nenechal odradit a pokračoval v dobývání. Zabaví se tedy i puberťák, počítejte však se značným nepořádkem. ;)

     Mezitím už si mladší nachystala vše pro výrobu lávu chrlící sopky. Nejprve si i přes ujištění o bezpečnosti celého procesu doběhla pro gumové rukavice, po chvíli to však vzdala a zhodnotila, že bez nich se jí pracuje lépe. Postup je velice srozumitelně popsaný, vše spolehlivě funguje a tak všechny potřebné kroky zvládla sama. Nádoby s chemikáliemi (jedlá soda, kys. citronová) mají bezpečnostní uzávěry, ale nebyl pro ni problém si je otevřít.

     A už soptíme...

     Možností, jak přimět sopku k "výbuchu" je v návodu hned několik, takže se rozhodně nejedná o jednorázovou záležitost. Příležitosti k experimentování tak máte i na další volné dny. My jsme si přidali i naši osvědčenou verzi soda + ocet a porovnávali jsme rozdíly. Mezitím se dostavily i první dobyvatelské úspěchy.

     Dalším pokusem, který nás zaujal a těšila jsem se na něj i já, byly "minerální prameny". Opět se pracovalo se sodou a kys. citronovou, na řadu však přišly i lakmusové papírky. Porovnávala se různá zbarvení roztoků a jejich následná reakce. Tento experiment byl opravdu zábavný a troufám si říct, že si ho rozhodně ještě několikrát zopakujeme. Ale jednu výtku bych přeci jen měla. Vzhledem k tomu, že principem je zejména sledování barevnosti, není tmavě hnědý podklad zrovna ideální. Myslím, že tady by se výrobce mohl trochu zamyslet. A ocenila bych i více lakmusových papírků.

     Na výše zmíněný experiment hned navazuje další, kde využijete vámi vyrobené sloučeniny. Pokusíte se "vypěstovat" krystaly a s trochou štěstí můžete porovnávat jaké krystaly z jaké tekutiny vzniknou. Nám se zadařilo vypěstovat krystalky jen z jedné. Ale byl to teprve první pokus a my se nevzdáváme.

     Další dva experimenty se týkají neviditelných plynů (CO2). Ty už vyžadují více soustředění a k jednomu budete navíc potřebovat ještě vlastní dvě skleničky a čajovou svíčku. Nicméně jsou poměrně efektní a především jsou skvělým odrazovým můstkem k diskuzi, vysvětlování a dalšímu bádání.

     Ze sádrového kvádru se podařilo vysvobodit celou kostru T-rexe  (ve tmě světélkuje)  a čtyři kousky drahokamů a minerálů (tygří oko, obsidíán, magnetit a pyrit). U kutání jsme se vystřídali celá rodina a byla to celkem dřina. Určitě bychom si práci mohli usnadnit třeba trochou vody, ale prý by to nebylo ono. Tak jsme si mákli. (Foto výsledku ještě dodám.)

     Ještě se chystáme na odlévání sádrových odlitků fosilií. Čeká tu na nás forma s amonitem, lilijicí, trilobitem a zubem pravěkého žraloka. Nechybí ani sádra a barvičky s lakem pro konečnou úpravu. Ale to zas až příště.

     Jak sami vidíte, tato krabice obsahuje zábavu hned na několik dlouhých odpolední nebo víkendů. Najednou vše určitě nestihnete. U spousty pokusů se děti budou dožadovat jejich opakování. Spoustu věcí se dozvědí a věda předvedená v praxi se jim bude hodit i během školní výuky. Albi umí skvělé věci a tato sada je za mě jednou z těch TOP. Rozhodně předčila má očekávání. Čekala jsem něco, řekněme víc "jednorázového". Cena mi přijde naprosto adekvátní, provedení kvalitní a vkusné, obal lákavý. A hlavně - další příležitost pro společně strávený čas u inteligentní zábavy, kdy se nebudou nudit ani mladší děti, ani puberťáci, ani dospělí. Pokud jste dočetli až sem, děkuji za vaši pozornost. Děkuji i Mimibazaru za zprostředkování této příležitosti. Já se teď jdu poohlédnout, jakou další sadu si nadělíme pod stromeček. To aby té první nebylo smutno. :)

 

 

 

5.0
Publikováno , přečteno 690x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie