Zobrazit přihlášovací formulář

Náš boj

Náš boj

Začalo to úplně nevinně…

„Mami, mě bolí noha. Asi jsem se praštila v noci o postel do holeně.“

„To se zahojí…“ Trvalo to ale hodně dlouho. Když už se mi to zdálo divné, zašly jsme spolu k pediatrovi. Ten nad tím mávl rukou. Prý kostní jizva. Po půl roce od domnělého úrazu? To trvá dlouho než se to zahojí.

Boule měnila tvar, bolestí přibývalo. Oteklo to a zase splasklo. Od tří hodin v noci do rána nespala, bolí ji koleno i kotník. To už není normální. Půjdeme jinam. Úžasná paní doktorka nás okamžitě posílá na rentgen a ultrazvuk a poté zvedá telefon a objednává náš ještě ten týden na ortopedii do nemocnice. Pomačkají a pošlou nás se složkou za paní doktorkou na magnetickou rezonanci. Ta ať sama rozhodne, zda se bude rezonance konat či nikoliv. Nakonec tedy ano, ale termín až za skoro dva měsíce.  Usedám k internetu, mocnému čaroději a nestačím se divit. Co když je to nádor? Všechny příznaky tomu nasvědčují.

Při odchodu z rezonance mi spadl kámen ze srdce, paní doktorka mě uklidnila, že tam nevidí nic vážného a že to nic nebude. Ale co s tím dál? Vždyť to bolí, zvětšuje se… Ortoped rozhodl, že případ přednese na konziliu a tam se rozhodne, zda se bude operovat či nikoliv. Mám si zavolat v úterý…v pondělí volají sami, že se rozhodlo pro operaci – biopsii a nástup hned ve středu.

Volám tam snad čtyřikrát…ještě je na sále, operace před ní se protáhly…hlodá ve mně červík. Co když se protáhla právě ta její operace? Co když nastaly komplikace? Co když…? Po posledním telefonátu mi padá další balvan ze srdce. Operace dopadla dobře, na tumor to nevypadá. Byla tam nějaká obrostlá dutina, vypadá to na zánět.  Strejda google mi zase radí, to by znamenalo antibiotika do žíly alespoň na šest týdnů…proboha těch zameškaných hodin ve škole. Máme velké plány, chceme dělat přijímačky na gympl, neznáme nic než jedničky. (Ha! Jak malicherné se mi to teď všechno zdá)

 

Po týdnu mi ji snad pustí domů a sestřička říkala, že prý slyšela doktory, jak se baví, že by dali antibiotika na polykání. Zameškala by jen dva dny…je září, škola právě začíná, pátá třída volá.

Telefon z nemocnice všechno hatí…přijeďte, je to důležité a pokud možno i s tatínkem. Řvu, řvu a řvu, je to jasné, muselo to všechno vyjít špatně. Ano, černá můra se vyplnila…všechny příznaky seděly…je to zhoubný nádor – Ewingův sarkom. Převoz na dětskou onkologii do Motola je již domluven. Propadám beznaději při pohledu do internetu, lačním po informacích, hledám v různých jazycích, potřebuju vědět všechno. Proč tohle všechno? Co jsem komu udělala? Proč my? A proč vlastně ne my? Když ne my, tak to bude někdo jiný. Už nic nehledám, soustředím se jen na nás, žádné zaručeně pravdivé informace z internetu.

V Motole šok…oproti nemocnici v Hradci Králové je vše staré, ošklivé. V Hradci nás sestřičky obletovaly, tady si nás nikdo nevšimne (ale byl to jen první dojem, už jsme si zvykly a jsme tu rády)

První týden hrůza. Pokud vůbec sestřička najde žílu, tak ta vzápětí praská. Pořád dokola píchání, poté odběr kostní dřeně a spása v podobě centrálního žilního katetru. Jedno peklo ale střídá druhé…chemoterapie. Nevolnost, únava a poté klesání… Klesáme jako letadlo, ba ne my přímo padáme, krvinky letí dolů, destičky také…My ale máme naději, opět stoupáme do závratných výšin. Ale ještě před tím horečka a další hospitalizace, antibiotika a antimykotika a také tranfúze destiček i červených krvinek. Krevní obraz se srovnal a hurá na další chemošku. Už jsme se naučily zdejší nářečí.

Bývala jsem šťastná, jen jsem o tom nevěděla. Věčně nespokojená, proč to a proč ono… Když máte zdravé děti, jste šťastné…

Vidím to moje dítě ve vaně a mlží se mi oči… hubené…bez vlasů, s hadičkou pod klíční kostí.  Bývala taková kulaťoučká a měkkoučká. Říkávala jsem jí ať to s tím jídlem tolik nepřehání nebo ji budou všechny kalhoty tlačit, jak bude mít velké břicho. Teď už má velké jen ty oči. Vyčítavě se na mě dívají, když nechci zazvonit na zvonek, protože už dostala léky na bolest a víc jich dostat nemůže…zklamala jsem. Musíme vydržet. Čtyři chemoterapie jsou za námi, dvě nás čekají. Pak přijde na řadu další operace. Poškozená holenní kost se musí odstranit a místo ní se dá lýtková kost z druhé nohy. Poté dalších osm chemoterapií. Snad už slabších, protože léčba zabírá. Nádor se hodně zmenšil, obepínal skoro celou holenní kost a teď už není vidět.

Vždycky jsem si myslela, že nás se takové věci netýkají. To jde mimo nás…vidím to jen v televizi. A bum. Je to jako se nadechnout a zadržet dech. Vydechneme až to bude za námi.

V pátek nás pustí domů po páté chemošce, v sobotu je Štědrý den. Ještě by jí mělo být dobře než začne klesat. Moc se těším. Užívejte život, buďte šťastní s tím co máte…nikdy nevíte, co přijde zítra...

 

5.0
65×
Publikováno , přečteno 33318x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

ivaiva3 29. 1. 2017, 21:11
Dobrý den, přečetla jsem váš příběh a slzy jen padají.....Věřím, že vše dobře dopadne, držím vše co mám. Nedokážu si to ani představit jak náročné to musí být, protože máme dvě malé děti a vím, že když jsou nemocné a je to třeba jen chřipka, tak je to naprd..já sama nevyspaná z toho jak jim co nejlépe pomoci, aby je nic nebolelo.. Posílám hodně sil a myslím moc na vás (F) (objimam) (flower) (hello) (L)
s2team 27. 1. 2017, 9:46
:´(pusinku Zuzi a mamince (objimam) (L)
STŘELEC 26. 1. 2017, 17:53
Zuzanko a Verčo , posílám (objimam) a příští týden Zuzi čekej pohlednice (pack) (hello)
Chelsea 26. 1. 2017, 11:12
Po přečení příběhu vidím sama sebe. před 7 lety. Je to možné že to tak uteklo?? U nejstaršího ze 4 dětí také ráno bolesti nohou- ale takové neurčité. Takže jsem ho odbyla- to máš namožené, to máš z běhání....Odpoledne vše ok. Opakovalo se to několik dní, pak se přidala únava, odpolední spánek,blbá nálada, nechuť na sladké...Vše se urychlilo tím, že ve škole do Lukáše narazil kamarád a Lukáš narazil bokem na futra. V tom okamžiku měl velkou černou modřinu. To nás dostalo k MUDr, ta ale nijak nespěchala, pozvala nás na oběr - prý jak se vám to bude hodit, klidně za týden. No a po odběru nás hnala do nemocnice- nechápala jsem proč. Do teď slyším, jak MUDr v nemocnici říká, Musíme si ho tu nechat, abychom vyloučili nejhorší, je to vážné. Pořád jsem nechápala. Poslali nás na onkologii. Tam jsem nevěřícně koukala na holohlavé vysmáté děti na ambulanci a nechápala proč tam stojím. Nakonec se potvrdila leukémie. Proti jiné onko diagnoze banalita. Ale jednoduché to taky nebylo. Lukášovi bylo tehdy taky 9. Za dobu léčby jsme ale poznali spoustu super lékařů- jsme z Brna, ale díky akcím onkologie známe i pražské :-) Moc přeju, ať je léčba úspěšná, ať je co nejmíň komplikací. (L) Držte se!
sabu 25. 1. 2017, 10:26
Dobrý den. Po přečtení příběhu mi tečou slzy...přeji vám jen to nejlepší, ať to po všech útrapách dopadne co nejlépe. Mám dvě dcery a brblám, když zlobí, neučí se, nechtějí uklízet...ale až na astma a vývojovou dysfázi jsou zdravé, přeji tento dar i vám, věřím, že slečna je silná a maminka taky a bude zase lépe.
evi11 24. 1. 2017, 10:06
Dobry den,myslim že velkým pomocnikem je nadace dobrý anděl.Pomáhají a podporují.Ale nic nemuže tak vážně nemocnému drobečkovi nahradit prítomnost maminky.A když nějaky nezodpověný řidič zpusobí važnou dopravní nehodu a tím zabrani ,aby rodiče mohli byt u svého nemocného ditete,tak to ma nedozírné následky.Naštěsti přežili a po několika měsicích jsou všichni spolu a opět společně bojují.TO JE NEJDULEŽITĚJŠÍ.Všem přeji brzké uzdravení.EVA (pusa)
Misa Ababy 23. 1. 2017, 23:42
Dobrý den a jste registrováná v nějaké nadaci? Můžeme poslat někma peníze? Aby jste to zvládla?
Hanule56 23. 1. 2017, 22:29
Malá je statečná a Vy také,moc držíme pěstičky (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
evi11 23. 1. 2017, 22:00
Ahoj holky,neni to jednoduche a moc držim pěstičky at se vše jen zlepšuje.Vim o čem mluvite.Moje neteřinka ma jeden rok a bojuje s podobnou diagnozou.Nádor na mozku.Je to velká bojevnice a strašne moc ji milujeme e věrime že se uzdraví.Její rodiče par měsicu po diagnoze měli važnou nehodu,skteré se dostávají dodnes.Nejtěžši období v životě.Nejduležitější je podpora rodiny.Musíme věřit.MÁTE VŠICHNI MUJ OBDIV.EVA
Alena. 23. 1. 2017, 20:28
... obdivuju všechny statečné mámy i jejich malé pacienty, kteří si museli touto cestou projít! Přeju Vám hodně sil a držím palce, ať vše dobře dopadne. [A] [A] [A]
Bimbo19 23. 1. 2017, 12:41
Holky ja ctu a oci bych si vybrecela.. Take jsme loni necekali, za nasemu 5 letemu, uplne zdravemu grazlikovi jen tak selzou ledviny a prijde nekolik mesicu necekanych, velice vysilujicich udalosti.. Jako lavina! Drzte se, pokud mozna co nejlepe, myslete jen na to lepsi, co se muze stat a preji hodne sily a optimismu.. Take uz dnes mam obrovskou radost jen z toho, kdyz muzeme delat na zahrade, nebo si jen sednout a v klidu koukat na telku se sklenickou vina.. A vedet, ze mi nahore spi dve, relativne zdrave deti! Preji Vam z celeho srdce, aby to netrvalo dlouho a ten pocit jste opet zazila take! Drzime palecky a posilame pytle lasky a nadeje! Jana a kluci (lyzar) (child4)
Lobelka 22. 1. 2017, 13:11
Moc Vám všem děkujeme za povzbuzující komentáře i za zprávy, které mi píšete. Vážím si Vašich nabídek na pomoc, ale ač je vše finančně náročné, zatím zvládáme, takže korunky určitě NE. Pomáhá nám Dobrý Anděl, takže pokud někdo z Vás opravdu chce pomoci, tak se staňte Dobrými Anděly. Pomůžete tak všem rodinám, které bojují stejně jako my. Pokud přeci jen chcete Zuzku potěšit, tak ráda tvoří, stříhá, maluje, lepí a všechny ty aktivity, kdy je všude kolem ten největší binec ,-) Omlouvám se pokud jsem někomu nestihla odepsat, jedna nemocnice střídá druhou a teď čeká Zuzku náročná operace, tak nám držte pěsti. Děkujeme (L)
mechovacka 27. 1. 2017, 13:12
@ Moc držíme pěsti štěstí (L)
kikalina 21. 1. 2017, 22:26
Držím Zuzance palce a i Vám, také bojuji, takže vím, jak Vám je.....
avynka 21. 1. 2017, 1:26
Holky - Zuzanko i Verunko, jste moc statečné, silné ... zvládnete to !!!! Z celého srdce vám to přeji .... je hrozně těžké něco psát. Je jen jedno, co je důležité a to je návrat ZDRAVÍ !!! Co nejdřív, co nejrychleji a napořád. Medicína hrozně moc pokročila .... dáte to, zase bude dobře .... (F) (L)
líša1 20. 1. 2017, 19:55
Krásný den, v první chvíli jsem vůbec nevěděla co napsat,... co ještě nebylo řečeno... napsáno...snad jen...držte při sobě, říkejte co cítíte, plačte, smějte se, protože tohoto nebudete litovat... Myslím na Váš a posílám moc energie.... Lada
Berberuska 20. 1. 2017, 15:39
Veroniko,přeji Zuzance hladký průběh léčby v rámci možností (L) Dětem by se to nemělo dít :-( Ale vy ji určitě použité,v Motole jsou machři (Y) Držím pěstičky, myslím na Vás (L)
sedmi 20. 1. 2017, 15:25
Vůbec nevím, co bych napsala :-(, snad je držte se a hlavně tu nemoc poražte (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
fearold 20. 1. 2017, 15:07
Tohle mě dostalo do kolen. Ta věta - "byla jsem šťastná, jen jsem o tom nevěděla". Co říct - věřím, že všechno dopadne dobře. Posílám moc a moc energie, děkuju za to, že jste mě přiměla se zamyslet nad tím, co vlastně mám, když nic nemám. Držte se, zvládnete to (F) (F) (F).
šmudřinka 20. 1. 2017, 14:27
Dobrý den,po přečtení Vašeho příběhu -pláču.Je strašné,že si člověk uvědomí,že opravdu nejdůležitější na světě je být zdráv a hlavně mít zdravé děti,když si něco takové přečte. :-( Můj manžel si také prošel onkologickým onemocněním,když dcerce byl 1,5 roku.Dnes je tomu 6 let.Strach je pořád,toho se nezbavíte... Strašně moc Vám přeji,aby vše dopadlo výborně.Zuzance přeji hodně sil. (L)
ivetaprochyna 20. 1. 2017, 13:00
Držíme pěsti. Musí to dobře dopadnout. (F) (F) (F) (F)

Kategorie