Zobrazit přihlášovací formulář

ALBI - ROSTLINY - OBJEVUJEME SVĚT

ALBI - ROSTLINY - OBJEVUJEME SVĚT

Výukový box od Albi - ROSTLINY - OBJEVUJ SVĚT doporučuji pro všechny školáky od 3. třídy. Děti se seznámí se rostlinami a stromy zábavnou formou. 

Box obsahuje:

  • obrazovou encyklopedii rostlin: ROSTLINY - OBJEVUJ SVĚT!,
  • lis na květiny a herbář, 
  • sešit aktivit,
  • plakát. 

Box zaujal našeho syna na první pohled. Desky jsou pevné, z tvrdého kartonu s magnetem, takže se perfektně zavírají. Všechny věci jsou tak pohromadě a pro nás maminky - krásně uklizené. 61. Obal vypadá atraktivně a láká k poznávání. 

1. ENCYKLOPEDIE ROSTLIN

Poznávání by mělo předcházet čtení. Doporučuji si nejprve s dítětem pečlivě projít knihu ROSTLINY - OBJEVUJ SVĚT! Aktivnější děti mohou encyklopedii pročíst samy a pracovat samostatně.

Kniha je velice atraktivní, skvěle doplňuje učivo základní školy a rozšiřuje základní znalosti o další zajímavosti. Není nudná a zbytečně dlouhá. Na celkem 44 stranách, které obsahují velké množství obrázků, se v kostce dozvíme o vývoji rostlin a jejich buňkách, skladbě těla (listy, květy, apod.), o tom, jak se rostliny živí, rostou a klíčí, jak dochází k jejich opylení a samozřejmě uvidíme i jejich základní proces: fotosyntézu. Základní vědomosti rozšíříme o choroby rostlin a péči o ně, dozvíme se, co nám poskytují (léky, vlákna, apod. a o pěstování rostlin ze zkumavek. Kniha je tedy i moderní a zohledńuje nové poznatky a informace. 

Synovi se encyklopedie líbí a zajímala ho hlavně kapitola o tom, jak se rostliny "brání" a jak reagují na dotyk, choroby rostlin a také ekologické hledisko - k čemu vůbec rostliny slouží, a proč jsou pro náš život důležité. 

Musím přiznat, že kniha je zajímavá i pro nás dospělé a že se v ní můžeme dozvědět něco nového a hlavně chvíli u knihy relaxovat (třeba i celá rodina). Kniha bude určitě zajímat i tatínky a prarodiče a může se stát rodinnou zábavou na příjemné trávení volného času.  45

2. SEŠIT AKTIVIT

Syn ve svém "bádání" pokračoval prostudováním SEŠITU AKTIVIT.  Na začátku každé kapitoly si přečetl základní informace o rostlinách (například ROSTLINNÉ BUŇKY a FOTOSYNTÉZA). Sešit pomáhá k procvičení a osvojení prostudovaného materiálu. Bez přečtení úvodu nemůže dítě jen tak plnit úkoly. Následují velice hravé úkoly, které pomáhají pochopení textu a slouží k jeho pochopení a zapamatování. Tyto úkoly syna baví ze všech aktivit nejvíce. Jedná se totiž o NÁLEPKY (na světlé obrázky vybere a nalepí samolepky, které jsou v zadní části sešitu, OSMISMĚRKA, SPOJOVAČKA  a DOPLŇOVAČKA vět, ve které dítě doplňuje chybějící písmena (např. Zelené barvivo buňky: CH - a na prázdná místa dítě doplní zbývající písmena, takže vznikne celé slovo CHLOROFYL, ODPOVĚDI (dítě doplňuje, zda je věta pravdivá nebo ne a rozdíly (nachází růzdíly mezi obrázky. Součástí je také kreslení - dítě dokresluje chybějící části obrázku, PŘESMYČKA (poházená písmena uspořádá tak, aby vznikly správné pojmy a KŘÍŽOVKA.Syn se sešitem sám aktivně pracuje a úkoly snadno plní. Sešit vypadá podobně jako učebnice PŘÍRODOVĚDY pro třetí třídu, ale je atraktivnější díky nálepkám a různým úkolům, nicméně dítě je díky učebnici ze školy zvyklé pracovat formou doplňování, takže je pro něho práce se sešitem zábavnější a celkem lehká. U dětí, které se s rostlinami teprve seznamují nebo jim učení nejde, doporučuji první kapitoly dělat společně (například v rodinném kruhu) a myslím si, že rychle "nastartují" a zábavné úkoly jim brzy půjdou od ruky samy. 

                

3. LIS NA KVĚTINY A HERBÁŘ  

Snad nejhezčí částí výukového boxu je LIS NA KVĚTINY ze dvou dřevěných desek, do kterých dítě mezi papíry dítě slisuje části rostlin a z gumiček, kterými desky k sobě pohodlně připevní. Druhou část tvoří HERBÁŘ, který si dítě vytvoří. Nemusíte se obávat, že byste si nevěděli rady, jak herbář použít nebo jak má dítě herbář udělat, protože k oběma částem ALBI připravilo nádherný a podrobný obrázkový NÁVOD v podobě sešitu: "VYTVOŘ SI SVŮJ HERBÁŘ". Na herbář dítě vytvoří nejprve titulní stranu. Tato část obsahuje i ŠABLONY NA PÍSMENA A OBRÁZKY a SAMOLEPKY. Syn má rád jednoduchost, tak zvolil pouze ŠABLONU. Šablonu dítě může použít i ve škole nebo jen tak pro zábavu, takže ji určitě využije i jinde. 61 Vylisované rostliny se pak lepí na jednotlivé strany herbáře a k nim dítě vytvoří popis rostliny, datum a kde část rostliny našlo. Tak získá dokonalý přehled o tom, kde rostliny rostou a jak vypadají. A navíc má milou vzpomínku na své výlety a procházky do přírody. Herbář si může ozdobit i samolepkami a může očíslovat jednotlivé stránky. Práce s herbářem je kreativní a pomáhá k nenásilnému poznání rostlin. Tato část zaujala i našeho tatínka, který aktivně se synem lisoval části Rýmovníku a oba se u toho bavili. A já jsem měla chvíli klid... :).

 

4. PLAKÁT 

Na dně boxu naleznete složený barevný obrázkový PLAKÁT, který zobrazuje JABLOŇ DOMÁCÍ včetně podrobného vysvětlení jejích částí. Najdeme tu například průřez listem, list, plod uvidíme, z čeho se strom skládá (koruna, větve, kmen a kořeny), průřez kmenem a kořenem a dozvíme se, k čemu jednotlivé části slouží. Plakát se určitě hodí na stěnu dětského pokoje (pokud si ho zarámujete nebo umístíte například na nástěnku, nalepíte, atd.) a hodil by se i pro učitele do třídy. Plakát opět usnadní poznávání rostlin a dítě seznámí hravou obrazovou formou se stromy.  

Třešničkou na dortu celého výukového boxu je VOUCHER 100 KČ NA RODINNOU VSTUPENKU DO BOTANICKÉ ZAHRADY HL. M. PRAHY. 

Výukový box od ALBI syna velice baví, já jsem ráda, že tráví volný čas smysluplnou aktivitou a navíc zajímá celou naší rodinu.

K testování jsme se dostali v zimě, takže syn neměl tolik prostoru k využití herbáře (listujeme rostliny, které jsou doma :)), ale i přesto dělá spoustu aktivit a lisuje, kde co najde a už se těší na jaro a léto, až se jeho práce ještě znásobí. Výukový box je skvělý a podporuje zvídavost dětí a jejich přístup k učení rozvíjí o tvoření a poznávání a seznamování se vším, co s rostlinami souvisí. Není to jen obyčejná hra nebo kniha, ale je kombinací všeho možného dohromady - hry, tvorba herbáře, apod., takže se dítě nenudí. 

Na 100% vím, že u nás ještě na dlouho najde své uplatnění. Maximálně doporučuji všem, i jako dárek pro své blízké, nejen pro děti, ale třeba i pro babičku s vnoučaty, která má čas se jim věnovat nebo pro celou rodinu!

0.0
Publikováno , přečteno 2787x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie