Zobrazit přihlášovací formulář

Hubnutí pod dohledem výživového poradce má vyšší úspěšnost, než když člověk hubne sám

Hubnutí pod dohledem výživového poradce má vyšší úspěšnost, než když člověk hubne sám

Proč je lepší využít vedení odborníkem při hubnutí a změně životního stylu?

Obecně vidíme větší úspěšnost, což neznamená, že bez odborníka to nejde, ale úspěšnost je prostě menší. Osobní poradce nejen, že připraví jídelníček na míru, ale pravidelně vás kontroluje a měří na přístrojích. Kromě hmotnosti tak máte přehled o velkém množství důležitých parametrů, zejména svalové hmotě, celkovém tělesném tuku a viscerálním tuku. V neposlední řadě poradce slouží jako psychická opora po celou dobu programu, takže když přijde těžší období nebo krize, pomůžeme klienta podpořit a ten je pak lépe motivován u hubnutí vydržet.

Co by měl dělat člověk, který si konečně přizná, že má problém s tloušťkou a rozhodne se ho řešit? Doporučujete nějaké „první kroky“ k úspěšné změně životního stylu?

Prvním krokem je jednoznačně se opravdu rozhodnout. Nemá význam jakýkoliv postup vzdát po dvou týdnech. Obecně by pak bylo vhodné vyhledat poradce pro výživu. Vím, že řada lidí namítne, že je to zbytečné, ale data hovoří jasně – s podporou se hubne lépe, poradce by navíc měl vybrat vhodný způsob redukce. Informací je na internetu spousta, běžný člověk ale nerozezná, co je vhodné a čím si naopak může ublížit. Platí, že postup, který je schůdný pro jednoho, nemusí být vhodný pro jiného – každý je individuální, a podle toho by se program měl navrhovat. Pak už opravdu stačí jen vydržet, třeba ne na 100 %, ale nevzdávat to, chodit na pravidelné kontroly, a pokud se hubnutí zastaví, rozhodně nekončit, ale vytrvat.

Měl byste seznam obecných doporučení, kterých se držet?

Redukce hmotnosti je v principu velmi snadná, ale v praxi naráží na mnohá úskalí. Pomoci vám mohou tyto tipy:

  1. Dejte si reálný cíl – řekněte si nejen, jak byste chtěli vypadat, ale co jste pro to ochotni dělat. Je fajn mít o 20 kg svalů více, nebo vypadat jako přední top modelky, ale otázkou pak je, zda na to máte vůbec vhodnou genetiku a dále ochotu trávit téměř denně čas sportem.
  2. Najděte si odborníka – pokud se na to necítíte, najděte si někoho, kdo vám pomůže. Pokud se někdo věnuje výživě 8 hodin denně, je schopen vám nabídnout různé postupy přímo na míru. Je také vhodné sledovat tělesnou kompozici. Specialista na výživu pak bude mít profesionální přístroj, který má přesnější a širší výstupy než domácí váhy.
  3. Více cest vede do Říma – neexistuje jeden univerzální způsob. Každý jsme individuální a každý preferuje jiné přístupy. Popřemýšlejte, co by vyhovovalo právě vám – pohodlnost domova, nákupy, vaření, nebo pravidelné kontroly, výsledky, data. I když máte společný cíl s řadou lidí, každý můžete jít jinou cestou.
  4. Plánujte – bez jasného plánu nikam nedojdete. Jdete na to přes stravu? Kdy budete nakupovat? Kdy vařit? Jak budete potraviny vybírat? Jak budete hodnotit vaše úbytky? Budete chodit k poradci? Jste schopni pro změnu životního stylu z počátku absolvovat týdenní návštěvy?
  5. Vydržte – držte se plánu, který vám nastavil poradce. Ne vždy jde vše podle představ, úbytek hmotnosti se někdy zastaví, aby se po dvou týdnech rozběhl. Vydržte. Přidejte pohybovou aktivitu.

 

5.0
Publikováno , přečteno 692x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie