Zobrazit přihlášovací formulář

Objevitelská sada Albi - Přírodní věda

Objevitelská sada Albi - Přírodní věda

Dostala se k nám nová objevitelská sada od výrobců hraček značky Albi, a to Přírodní věda. Hned na první pohled nás upoutala velká krabice s obalem jako z laboratoře a její zadní strana s náhledem toho, co vše se v ní ukrývá:

Sada obsahuje např.: třecí misku a tlouček, 3 kádinky, 3 plastové lžičky, levandulovou vůni, jedlou sodu, kyselinu citronovou, mořskou sůl, 2 pipety, sádru, formu atd.

Samozřejmě nesmí chybět návod jak v češtině, tak i ve slovenštině a důležité bezpečnostní informace.

Jako první jsme se s dcerou pustily do zkoumání nabídky, co vše se se sadou dá vlastně dělat a vyrobit. Téměř na každé stránce návodu bylo něco nového, lákavého a dole pod pokusem sepsaného i něco poučného.

Dcera se rozhodla stát se pracovníkem laboratoře a pustila se do testování pH zásad a kyselin. Nejdříve si dle návodu vyrobila indikační roztok a pak už to u nás zářilo barvami. Nevěřili byste, co vše se dá otestovat. Ještě podotknu, že v sadě je všeho opravdu dost, takže pokusy můžete dělat stále dokola. U nás doma jich proběhlo několik a stále jsme nebyly ani v polovinách přiložených balení.

Na dalších stránkách jsme měly možnost vyzkoušet si podomácku vyrobený pH indikátor či pH papírek, kdyby nás přece jen testování pH nepřestávalo bavit. S pomocí nasbíraných okvětních lístků např. macešek či fialky jsme mohly zkoumat rostlinné pigmenty a chromatografii květin či se zelenými listy fotosyntézu.

S velkým nadšením se u nás setkala Slizká věda. Výroba slizu je nejen u nás doma už několik let v kurzu, takže tento pokus byl jen z řady jim podobných. Skládal se z míchání prášku z osemení jitrocele indického s vodou a zahřívání v mikrovlnné troubě. Bohužel ani po několikátém pokusu nebyl sliz tak tuhý, jako ten kupovaný z obchodu.

Poté následovala výroba vonného difuzéru ze sádry, která skvěle zatuhla a na kterou poté stačilo nakapat pár kapek levandulové vůně. Kdo je milovníkem levandulí, tak by byl z tohoto voňavého dárku určitě unešený. Dcera s ním hodlá obdarovat k Vánocům babičky a z vlastního vyrobeného dárku má velkou radost.

Aby těch vůní nebylo doma málo, tak jsme se vrhly na výrobu citrusové soli do koupele. Nejdříve byla potřeba vyrobit si vlastní citrusový olej. Doma byly po ruce mandarinky, takže volba jasná. Pomocí tloučku a třecí misky jsme rozmačkaly kůru, zalily ji stolním olejem a přes noc nechaly odkapávat skrze filtrační papír do lahvičky. Stačilo pak přidat mořskou sůl a citrusová koupelová sůl byla na světě.

Když už jsme byly u těch koupelí, tak se dcera rozhodla pro výrobu koupelové bomby. Ta byla tak snadná, že už je nejspíš ani nebudeme kupovat z obchodů. Chemie je prostě bezva. Šumivé srdíčko do druhého dne perfektně ztvrdlo a určitě by bylo také skvělým dárkem.

Jelikož je venku pěkná zima a blíží se první advent, tak nám přišla vhod i výroba citronového nápoje s medem, kterou jsme našly v návodu. Zklidňující teplý nápoj pro případ, že máte kašel nebo rýmu, nás potěšil i zahřál. Nepochybně by nám taky bodnul, kdyby náhodou doma došel sypaný čaj.

Mezi další pokusy v návodu patřila výroba mátového čaje, voňavých dekorací typu Potpourri, přírodní konzervace a pokus se zastavením hniloby například na nakrájených jablkách ad. U každého popisku jsme se navíc dozvěděly něco nového a při pokusech se mnohokrát společně nasmály. Ze zbytků sušené levandule, kterou nám na balkóně už listopad značně zazimoval, jsme ještě vyrobily na konec voňavý pytlíček alias Polštářek pro hezké sny. Do toho určitě brzy přidáme nějaké sušené květiny z kytic z blížících se narozenin a nebude mít chybu.

 

Závěrem bych to shrnula, že nás tato vědátorská sada Albi Science rozhodně obohatila. Jak o společný čas u jednoho stolu, tak o spoustu vědomostí, které jsme nabyly. Skutečné poznání alchymie, které návod slibuje, se také v nějaké míře dostavilo a jednoznačně se jedná o jeden z nejlepších dárků pro zvídavé děti, jaké jsem kdy jako maminka či dítě měla možnost vyzkoušet. Bavila jsme se jak já, tak i dcera, a to bylo určitě cílem výrobců. 

Tímto tedy Přírodní vědu od Albi rozhodně doporučuji všem, kteří rádi zkoumají a kterým je blízká příroda kolem nás.

P.S.: A děkujeme Mimibazar.cz za zprostředkování testování :-)

0.0
Publikováno , přečteno 502x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie