Zobrazit přihlášovací formulář

Testování Pravěkého akvária od Albi

Testování Pravěkého akvária od Albi

Po obdržení balíčku syn sadu hned nedočkavě rozbalil. Je zabalena ve velké krabici, která zaujme na první pohled atraktivním designem a ze zadní strany fotkami obsahu.

Sada Pravěké akvárium je dle instrukcí na krabici vhodná pro děti od 8 do 14 let a poskytuje jim teoretické i praktické znalosti ohledně zoologie a evoluce. Krabice se sadou obsahuje český a slovenský návod, akvárium a samolepky na něj, vajíčka listonohů, krmení, písek, kamínky, lupu, teploměr, lžíci, lahvičku s kapátkem. Navíc je ještě třeba zajistit žárovku na ohřátí vody, destilovanou vodu, plastové kelímky a hadřík.

Po otevření krabice syn hned začal studovat návod k použití. V úvodu je uvedeno, co to vlastně listonozi jsou, jaký mají životní cyklus a zajímavosti o nich. Dále jsou uvedeny informace o obsahu balení a dalších nezbytnostech k chovu a pozorování listonohů. Následně je návod rozložen do jednotlivých dní, u kterých je uvedeno, jaké činnosti se mají provést. Součástí návodu jsou i instrukce k čištění vody v akváriu a další zajímavosti o listonozích. Nechybí ani prostor pro vlastní poznámky a záznamy o chování těchto živočichů.

Akvárium bylo nejprve třeba očistit destilovanou vodou a osušit hadříkem. Následně se měly nalepit nálepky, díky kterým akvárium vypadá skutečně poutavě – s tímto jsem musela synovi trochu pomoct, samolepky jsou celkem dlouhé a není jednoduché je nalepit rovně. 

Akvárium je rozděleno do několika zón, kterými jsou líheň, pláž, kavárna, noční klub. Zóny se zpočátku oddělují dvířky, které je třeba do akvária vložit. Jednotlivé zóny se pak vyplňují různými povrchy – pískem, barevnými kamínky, svíticími kamínky.

Když jsme měli vše připravené, syn přidal do akvária dle instrukcí v návodu polovinu vajíček listonohů. Pak už jsme každý den sledovali (nejprve s pomocí přiložené lupy), jak se postupně z vajíček stávají nejprve nauplie a následně starší jedinci. Každý den kontrolujeme opakovaně teplotu vody a dle návodu syn listonohy krmí. Listonozi by se měli dožít až 90 dní. Až bude akvárium prázdné, je možné odchovat zbylá vajíčka. 

Líbí se mi, že v návodu je uveden i tip na to, jak sadu využít po skončení hry – např. zasadit do ní rostliny. 

Tuto sadu můžeme skutečně doporučit. Syna moc bavilo jak samotné budování a zařizování akvária, prozkoumávání těchto zajímavých živočichů při vývoji a pohybu, tak i čtení zajímavostí o nich v manuálu. Rád se o listonohy stará a každý den je pozoruje, co dělají. 7. den se mají dát do sekce noční klub svíticí kamínky, tak jsme zvědaví, jak na ně budou tito tvorové reagovat.

Se sadou jsme moc spokojeni, syn se u ní zabavil na dlouhé hodiny a já jsem ráda, že si rozšířil své znalosti o něco nového a zajímavého. Jediné, s čím jsme bojovali, bylo sledování teploty vody. A to jednak kvůli tomu, že je teď venku celkově chladno a také proto, že teplota se má udržovat mezi 24 – 26 stupni, přičemž přiložený teploměr zobrazuje stupnici pouze 24 a pak až 28 stupňů. Pomohli jsme si však tím, že jsme dali listonohy k topení a snažili se často kontrolovat, zda odpovídá voda 24 stupňům. 

5.0
Publikováno , přečteno 567x

Kategorie