Zobrazit přihlášovací formulář

Testování Albi Science - Chemická laboratoř

Testování Albi Science - Chemická laboratoř

Dostaly jsme s dcerou Agátou (11 let) možnost otestovat Chemickou laboratoř od Albi z edice Albi Science. Dcera měla obrovskou radost a nejraději by se na pokusy hned vrhla, ale nakonec jsem ji přesvědčila, že si to necháme až na víkend, abychom mohly v klidu provádět pokusy.

Celá krabice a hlavně obsah uvnitř dceru okamžitě nadchnul. Především stojánek se zkumavkami, ochranné brýle, pinzeta, pipety, stříkačka, balonky, kádinka, nálevka, svíčka a další. Pak si všimla jednotlivých lahviček s kyselinou citrónovou, jedlou sodou, modrou skalicí a červeným barvivem. Byla nadšená. Hned se vrhla na návod, který je krásně barevně zpracován. Hned na druhé straně je soupis všech věcí v sadě a obrázek, kde má každá věc své místo. Vše si poskládala dle nákresu v návodu na svá místa. 

    

Dále je soupis dalších věcí, které potřebujeme k pokusům a většinu z nich najdeme v domácnosti. Například papírové utěrky, prostředek na mytí nádobí, minci, tužku, olej, nůžky, sůl, chňapku, zápalky, mikrovlnnou troubu, formu na led, alobal. Pro 2 čerstvé listy ze stromu a písek jsme musely vyběhnout ven. Nicméně když něco nemáte, nevadí, protože v souboru je na 50 experimentů, které stejně neuděláte najednou. Čili do příštích pokusů si můžete sehnat. Zkrátka některý pokus přeskočíte a vrhnete se na jiný. My například doma neměly jablečný džus. 

Pak jsem se daly do práce. Postupovaly jsme dle návodu. Nejdříve jsme si přečetly informace o chemických látkách, atomech, molekulách, bezpečnostní pravidla, jak protřepávat zkumavky, odměřovat lžičkou, nabírat tekutiny pipetou, skládat filtrační papír, nastříhat lakmusové papírky, čistit zkumavky a jak likvidovat odpad po pokusech.

Po delší přípravě a bezpečnostních pravidlech už jsme se skutečně vrhly na jednotlivé pokusy. Postupovaly jsme dle pořadí pokusů v návodu. Návod je velmi pěkně zpracován, nejen textově ale i barevnými názornými obrázky, což bylo pro dceru výborné, aby zvládla daný pokus. 

Začaly jsme s pokusy z kapitoly „Nádherná voda“ s kapkami na minci, pokračovaly jsme výrobou roztoku s kyselinou citronovou a výrobou směsi s pískem. Dcera se naučila filtrovat směs.

Dalším pokusem bylo zkoumání koncentrace. V jednotlivých zkumavkách jsme měly různé roztoky s různou hustotou. Do některé zkumavky jsme přidaly jen barvivo, do dalšího jedlou sodu, do další jedlou sodu i barvivo. Do poslední zkumavky jsme pak pomocí pipety přenášely jednotlivé roztoky z jednotlivých zkumavek. To se dceři hodně líbilo.  

          

Zábavné a zároveň poučné byly i pokusy s olejem, dále olejem a mycím prostředkem na nádobí a ještě i s červeným barvivem.

 

 

  

 

 

 

Potom jsme testovaly pH jednotlivých roztoků pomocí lakmusových papírků.

Co se nám hodně líbilo, bylo pozorování, jak se tvoří bubliny ve zkumavce. Krásně to šumělo. 

Kromě "šplhající vody" a "ohňostroje v odměrce" největší radost přinesla "lávová lampa ve zkumavce". Ta nadchla i maminku. Plyn bublající skrz olej, který sebou bral i část vody a voda následně padala zpět dolů skrz olej. Tím vznikl efekt lávové lampy.

Pak jsme ještě barvily vlnu. Jen kapitolou s vodou jsme si vyhrály 2,5 hodiny.

Příště se ještě vrhneme na "Báječné plyny", na které se již teď těšíme. 

Skvělé je, že sada není na jedno použití, ale můžete se k ní neustále vracet. Barviva, jedlé sody a dalších přípravků je dostatek, čili můžete znova a znova dělat jednotlivé pokusy. Navíc se dá klidně vše jednotlivě doplnit či dokoupit. Agátka byla nadšená a moc se jí testování líbilo. 

Při dalším hraním již bylo vše rychleji připravené, protože už dcerka věděla, co má být kde umístěné, jak se s čím zachází a znala již všechny věci ze sady svými názvy. 

Jedinou poznámku k celé sadě bych měla ohledně pokusů, které navazují na předchozí.  V některých případech, ale ne vždy, chybí poznámka, že si máme z pokusu ponechat výsledek k pokusu následujícímu. Například na straně 9 je napsáno, že si směs máme ponechat stranou pro další aktivitu. Ale tato informace chybí u řady dalších aktivit. Čili jsme se vždy koukaly na další pokus, co budeme dělat a pak jsme teprve šly vyprázdnit a vyčistit zkumavky nebo jsme si je naopak ponechaly a pokračovaly dalším pokusem s tím, co jsme již měly z pokusu předchozího. A ještě malá informace: na straně 4 je odkaz na periodickou tabulku prvků na stranu 27, ale ve skutečnosti je až na straně 31.

Každopádně sadu Chemická laboratoř od Albi z edice Science doporučuji nejen všem malým chemikům, ale i těm, kteří o chemii zatím nic nevědí. Chemie je věda současnosti i budoucnosti a děti se naučí rozumět řadě jevů kolem nás.

Tímto mockrát děkuji Mimibazaru a Albi za možnost testování a za to, že dceři ale i mně přineslo radost.

0.0
Publikováno , přečteno 521x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie