Zobrazit přihlášovací formulář

Nikdy není pozdě začít

Nikdy není pozdě začít

Doufám,že už máte vybraný cíl své marnivosti ať džíny nebo šatičky a nebo prádélko.Také doufám ,že už zpracováváte informace,které vám servíruji a pomalu se připravujete na RESTART a začátek něčeho nového né nezbytně nemožného. Je sice pravdou,že ženy mají horší spalování než muži a hormony nám ho v určitém věku ještě přibrzdí více.Vidím to na manželovi,který snad spaluje kalorie jen mrkne.Tedy dalo by se říci, mrknutím oka. O to více se musíme snažit se nenechat odradit,pokud to nejde tak rychle jak očekáváme. Rozhodně to stojí za to,protože pozitivní reakce nejen rodiny,partnera,okolí ,ale i lékařů nám budou připomínat,že to byla správná volba.A proto budeme pokračovat a seznámíme se s nepřítelem č.2. Bílá mouka Bílá versus celozrnná mouka I. Pro představu: bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena řádově o 60% vápníku, 76% železa, 85% hořčíku, 78% zinku, 77 % vitaminu B1, 80% vitaminu B2, 86% vitaminu E. II. Celé zrno obsahuje tzv. polysacharidy neboli složité cukry, které se uvolňují do krve pomalu a postupně během celého zažívání. Díky tomu máme stálou hladinu krevního cukru. Někdy se tomu říká i tak, že k nám díky složitým cukrům putuje stálý příliv harmonické energie. Oproti tomu jednoduché cukry z bílé mouky se vstřebává hned na počátku zažívacího traktu přímo do krve, proto se zvýší cukr v krvi najednou. V tu chvíli musí slinivka vyplavit inzulín, který zpracuje glukózu a výsledkem je kolísání hladiny cukru v krvi (stejně funguje i trávení bílého cukru) . Může to vést k vyčerpávání slinivky, k častějšímu podráždění ale i k překyselování organizmu. MUDr. Strandelová z Institutu Celostní medicíny uvádí, že důsledkem kolísání hladiny krevního cukru může být i kolísání nálad, přecitlivělost, neklid, bolesti hlavy či nespavost. Samozřejmě ,že jeden rohlík nebo čerstvá pletenka nám něco takového neprovede,ale zase jsme u množství.Né obžerství,ale střídmost by měla být naším kamarádem Co tedy s tím....je tolik možností jen o nich vědět a přenést je do našeho stravování. Nahrazení původních mouk Pšeničnou mouku hladkou, polohrubou a hrubou jsem nahradila kvalitnějšími celozrnnými moukami, které jsou v podobných úpravách. Celozrnnou pšeničnou mouku v BIO kvalitě jsem začala používat nejdříve do cukroví a pak jsem se již výhradně zaměřila na pšeničnou mouku špaldovou jak jemně, tak hrubě mletou, nejen kvůli jejím kvalitám, ale i vzhledem k vhodnosti dle krevních skupin, protože vyhovuje nám všem. Kupuji teď daleko víc i jiné druhy, které jsem dříve neznala nebo nebyly v celozrnné kvalitě. Je to mouka žitná, ovesná, ječná, rýžová, pohanková, kukuřičná, sojová a další. Celozrnné mouky U celozrnné mouky nejsou odstraněny před mletím obalové vrstvy zrna a klíček. Tyto části zrna obsahují největší množství cenných látek a vlákniny a proto si celozrnná mouka zachovává všechny původní živiny a není to jenom ochuzená škrobovitá hmota. Větší sortiment výběru v moukách, která jsou k dostání, považujeme všichni za velký přínos. Jelikož jsou současně v BIO kvalitě, neobsahují žádné přídatné látky zamezující hrudkovitost, regulující kyselost nebo zlepšující kvalitu mouky. Postupná náhrada pšeničné mouky v naší rodině za mouky jenom celozrnné proběhla nenásilně a v průběhu několika let. Nyní se jiná mouka v naší spíži nenajde. Pečivo z celozrnné mouky má tmavší zabarvení, ale chuťově je dle mého mínění daleko lepší. Použití celozrnných mouk skýtá velkou variabilitu v přípravě jídel, ať již z nich vařím kaše, pudingy, peču placky nebo je používám na různé buchty a záklechtky. Letos bylo linecké a rohlíčky ze špaldové.Manžel a já bez problémů dítě mělo kecy.Je to opravdu jen o zvyk,přidávat třeba pomalu do bílé mouky část té zdravější varianty.Pozor né všechy zdravé mouky jsou dobré nopálová je fakt hnusná. Nepřítel č.3 Nezdravé tuky Nenasycené tuky Ty dobré jsou nenasycené tuky: mononenasycené (MUFA – s jednou dlouhou vazbou). Tyto tuky nalezneme nejčastěji v potravinách jako je olivový olej a avokádo Další jsou pak polynenasycené (PUFA), ty najdeme v slunečnicových a kukuřičný olejích, tučných rybách jako je losos a nebo vlašské ořechy. Oba typy tuků by měly upoutat maximálně vaši pozornost, protože bylo prokázáno, že snižují hladinu krevního cholesterolu a riziko onemocnění srdce. Nasycené tuky Někdy od roku 1950 se rozšířila informace, že nasycené tuky, které jsou přítomny minimální mírou v mase, částečně v mléčných výrobcích, a některých rostlinných produktech, zvyšují naši celkovou hladinu cholesterolu a šanci na onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Podílí se na kornatění cév a vůbec srdečních onemocnění. Trans tuky Relativním nováčkem na poli tuků jsou tak zvané „Trans tuky“. Jejich dominantou jsou Balené potraviny a rychlé občerstvení. Spousty lidí se dnes živí právě těmito tuky. Nemusím snad zmiňovat, že právě trans tuky jsou ty špatné. Trans tuky zvyšují LDL cholesterol (tělu škodlivý) a snižují HDL cholesterol (tělu prospěšný). Doporučení je rozhodně se velkým obloukem vyhnout trans tukům. Co s tím...no budeme redukovat,ale né do vaničky. Já jsem to vyřešila používáním panenského oliváče,ale ten je hodně cítit a někdo to nedá.Další možností je nerafinovaný kokosový olej na vaření bez vůně zase tím s kokosovou vůní se můžete mazat,je po něm super pokožka .Jinak používáme pouze jedničku máslo a na mazání lučinujá lihtžervé,tvarohové pomazánky.Majolku jsem nahradila zdravou fitnesáckou alternativou,ale když není stačí light Hellmanns smíchat s jogurtem. A tak jak tu píšu o tom jídle mám hlad a protože sváči nevynecháváme....jde se svačit.Jak jinak než zdravě a střídmě. Zatím co si dávám cottage s vanilkovým tvarohem manžel se cpe pečenou krůtou co zbyla od oběda.No jo jenže on mrkne... a já bych musela za kus pečené krůty mrkat dva dny. Já to,ale vydržím protože to stojí za to. Příště dáme lenost a její sestry to bude asi ožehavé téma. Mějte se Vaše J.

1.0
Publikováno , přečteno 2092x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie