Zobrazit přihlášovací formulář

Třídní schůzka! Horor!

Třídní schůzka! Horor!

Je období třídních schůzek. V deníčku, žákovské či e-mailu si přečtete:

Dne 13. ledna 2016 od 17.00 třídní schůzka. Účast vítána. S pozdravem Ondráčková

Termín schůzky se blíží a pomalu se Vám začnou vkrádat do mysli otázky a myšlenky: Co se asi dozvím? Co mi paní učitelka řekne, jak se té naší Aničce daří? Jaké bude mít známky na vysvědčení?  No, to čtení není zrovna nejlepší, ale jinak se mi zdá, že to klape. V těchto úvahách o “výkonu” Vašich dětí,  jdete večer do školy. Vkročíte do třídy a hledáte lavici, kam byste zasedli. Na malé židli, zasunujíc se pod lavici, si vybavíte svá školní léta. Chvíli se čeká, ne všichni rodiče chodí včas. Paní učitelka se zastaví před tabulí a uvítá Vás slovy: “Dobrý den, já Vás vítám na dnešní třídní schůzce. Jestli dovolíte, tak už nebudeme čekat na ostatní a začneme.” V první části schůzky si vyslechnete, jak se daří celé třídě, jaká tam vládne atmosféra, co se odehrává mezi dětmi a jaké činnosti je provází. Následují organizační informace o akcích, pomůckách, vysvědčení a pololetních prázdninách. Potom Vám paní učitelka nabídne, abyste si prohlédli třídu, pomůcky a ukončí první část. Následně se věnuje rodičům zvlášť, aby se mohli o svém dítěti v soukromí kabinetu zeptat na své dítě.

Co rodiče uslyší? Jak jim učitelé dokáží zprostředkovat, co jejich dítě umí, kde jsou jeho silné či slabé stránky? Umí vybrat to podstatné? Z takovéto schůzky rychle poznáte, zda učitel Vaše dítě za prvního půl roku ve škole, poznal. Jestli ví, co má rádo, zda-li chodí do kroužku či jaké má záliby. Co je však nejdůležitější? Zkuste se zamyslet nad tím, jestli umí paní učitelka nebo pan učitel hledat, a hlavně najít, cestu právě pro Vaše dítě, aby se ve škole cítilo dobře.

Na začátku týdne jsem hovořila s mojí kamarádkou, která má dcerku Aničku v první třídě. Nestačila jsem se divit, co se ve škole může stát. Říkala mi, že mluvila s paní učitelkou již několikrát během podzimu, protože se Anička do školy moc netěšila a ona nevěděla proč. Zjišťovala, co se ve třídě děje. Doma sem tam zaslechla poznámky typu, že se paní učitelka vůbec nesměje, že se dcerka musí omlouvat, když jí spadne penál, že musí celé třídě říci, proč do třídy přišla až v 7.55 a ne v 7.45 hod. Připadá Vám to v pořádku? Mě ne!

Byla na třídní schůzce se svým manželem a řekla mi, že to, co jí paní učitelka sdělila, a hlavně, jakým způsobem, musela rozdýchávat celý následující den. A to si myslím, že není slabá povaha a se stresem si umí poradit. V této chvíli však ani toto nestačilo.

Celý rozhovor se odehrával v duchu Anička neumí, Anička vůbec nechce číst samostatně před celou třídou, čte jen při skupinovém čtení, v tělocviku se nezapojí, když se soutěží o to, kdo se trefí do koše, nechce, aby jí cvičení v pracovním sešitě opravovala spolužačka ….. A to je pouze střípek ze stížností paní učitelky. Rodiče se rázem stali hromosvodem negativních informací o Aničce a nestačili ani nabrat dech. Tento intenzivní proud - neumí - nechce - nezvládá - nedokáže - na ně dopadal plnou parou.

Ptám se? Považujete to za TŘÍDNÍ SCHŮZKU nebo  KONZULTAČNÍ HODINU pro rodiče?

Co myslíte, jak se Anička cítí ve škole, když je paní učitelka tak kritická k rodičům o dítěti, jaká bude na děti?  A ještě dále Anička má štěstí na rodiče, ale jiní rodiče tu horu špatných zpráv vyklopí na dítě a očekávají nápravu. Přemýšlejte než sdělíte dětem co bylo na třídní schůzce.

Abychom nekončili tak smutně, tak přikládám větičku z e-mailu od paní učitelky Lady, která učí našeho syna.

 

Drazí rodiče,

Jen když mám světlé myšlenky,

svítí moje duše.

Jen když má duše svítí,

bude Země hvězdou.

Jen když bude Země hvězdou,

budu Já pravým člověkem.

/Herbert Hahn/


Tuto průpovědí zítra vstoupíme s dětmi do nového roku. Přeji si, abychom společně a s láskou dokázali vést vaše děti ke kráse lidství.

 

Co myslíte? Krása, že ....

3.0
Publikováno , přečteno 4074x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

krišon 18. 1. 2016, 16:38
Pohled z druhé strany - učila jsem celý život na střední ekonomické škole a později obchodní akademii ..první školní rok byl 1978/79 a poslední 2013/14... nikdy jsem po třídní schůzce nemusela k řediteli na kobereček. Ale rozdíl v těch 30 letech byl ... snad ani tak veliký u dětí, ale u rodičů propastný. Na začátku pedagogické kariéry jsem se setkávala s odstupem a úctou, na konci bylo jasně vidět, že učitel je člověk, na kterého si mohou rodiče stěžovat, aniž by pátrali po pravdě. Pravdu vždy mělo jeho dítě, přestože 29 spolužáků tvrdilo opak. A to jsem byla asi jediná ve sboru, které se podařilo, že si rodiče absolventů udělali svůj pomaturitní večírek a pozvali mne a poděkovali, že jsem čtyři roky s jejich miláčky ustála a byla tzv. v pohodě ....Přeju svým kolegům pevné nervy ....
Mi grafo 18. 1. 2016, 23:07
@ Už jen na základě toho, co píšete je vidět, že jste byla paní učitelka na svém místě. Úcta je vzácné slovo a málokdo ho používá (poku vůbec) na správném místě. Gratuluji k Vaší úspěšné pedagogické kariéře a přeji pohodu do dalších let.
PavSou 17. 1. 2016, 19:18
Tak omluvit se na celou třídu musí dcera také už od 1. třídy a to, že je učitelka kritická k rodičům, nemusí vůbec znamenat, že se tak chová k dětem. Ano, je strašně důležité, jakou učitelku děti mají v 1. třídě... My měli a máme štěstí na hodné učitelky (teď je (X) ve 4. třídě).
Mi grafo 17. 1. 2016, 19:26
@ U dítěte, které je hodně ostýchavé a potřebuje podporu v sociálních vztazích se ta omluva těžko zvládá. Skvělí učitelé jsou zkrátka skvělí. To Vám a Vašim dětem přeji!
cipofka 17. 1. 2016, 16:30
Pokud Anička přijde o 10 minut později do vyučování, jako pedagog bych očekávala omluvu, proč se tak stalo... Zaplaťpámbu, že nejsem pedagog, už bych asi seděla... možná za vraždu některých rodičů ,-)
Mi grafo 17. 1. 2016, 19:28
@ Profese pedagogů je nářočná, ale každé povolání je v něčem náročné. Anička přišla 5 minut před začátkem vyučování ....
majulinek 17. 1. 2016, 11:56
Trefné. Už teď se třepu nad představou, jakou paní učitelku vyfasuje moje dítě v 1. třídě. Se svými již plnoletými staršími dětmi a jejich třídními učitelkami jsem si užila své. Na téma nechce, neumí, nespolupracuje bych mohla za ta léta napsat román . :-S
Mi grafo 17. 1. 2016, 19:31
@ Mám kolem sebe hodně skvělých pedagogů, ale tato paní učitelka mě opravdu vyděsila. Netušila jsem, že je možné ještě takovou paní učitelku, v dnešní "pokročilé" době, ve škole najít. V širším kontextu je to o tom, kdo se hlásí na učitelství a po vystudování jde učit. Už několikrát jsem si říkala, zda by na pedagogickou fakultu neměly být talentovky ....
Nikis. 18. 1. 2016, 17:35
@Mi grafo Taky jsme měli štěstí na "nestandardní" paní učitelku v první třídě. První třída, v ní první starší dítě... Nebudu si stěžovat, nebudu jedna z těch rodičů, co nezvládá kritiku paní učitelky, budu Honzu povzbuzovat k lepším výkonům, motivovat, odměňovat, učit se s ním, paní učitelka je jistě spravedlivá... a já sama jsem byla vychovávána k úctě k učitelům. Zmýlila jsem se a bylo to krušné období, paní učitelka by měla dělat cokoliv, ale NE UČIT V PRVNÍ TŘÍDĚ, během prvního roku jí odešla skoro půlka třídy... Syna jsem dala do jiné školy (náhodou se v té jiné škole přes půl města objevili hned tři jeho spolužáci. Náhodou?) Získal fantastickou učitelku a skvělý základ pro budoucí školní léta. Díkybohu... Mladší syn měl taky perfektní paní učitelku v první třídě, nemohla bych si ani slovíčkem postěžovat. Chci říct, ne vždycky je to o tom, že "rodiče nemají úctu k učiteli", někdy jsou ty učitelky fakt vhodné spíš pro úplně jiné povolání. Třeba někam do skladu, bych zrovna tu naši poslala ,-)
Mi grafo 18. 1. 2016, 23:00
@Nikis. Vaše zkušenost mi přijde totožná s tím, co se děje ve třídě u Aničky. Jsou to útrapy, když v prvních třídách neučí zkušení učitelé ...

Kategorie