Zobrazit přihlášovací formulář

Jak přestat kojit? Někdy je to vnitřní boj

Jak přestat kojit? Někdy je to vnitřní boj

     Už zase můžu pít kávu dle libosti, huntovat si tělo jak chci. Nikomu už tím neublížím. Velká svoboda i úleva.

     Ukončení prvního kojení jsem moc neprožívala. Mladá a blbá, jak to vidím dnes. Bylo mi čerstvých devatenáct, když jsem se rozhodla svého prvorozeného syna odstavit. Kojila jsem pouhých půl rok. Někde jsem tenkrát vyčetla, že aby bylo dítě zdravé, stačí plné kojení do šesti měsíců dítěte. Nečekala jsem ani o den déle. Čtrnáct dní před vypršením termínu jsem ukrajovala z kojení a začala nenásilně "vnucovat" lahvičku s dudlíkem a sunarem. Jak jsem si to naplánovala, tak jsem udělala. Žádné trauma ani pro syna ani pro mámu. Hlavním důvodem ukončení laktace, ale byl z dnešního pohledu stupidní důvod. Chtěla jsem celá patřit manželovi. Věřila jsem, že když přestanu kojit, budu pro něj přitažlivá jako před těhotenstvím. Zázrak se však nestal. Chci věřit, že exmanžel trpěl komplexem Madonny. S matkou svého dítěte se nespí.

      Po druhé už jsem stejnou chybu neudělala. S novým mužem, dalším dítětem, desetiletým odstupem jsem si kojení užívala až do 14 měsíců. Postupně jsem začala odvykat kojení asi měsíc před koncem, kdy jsem chtěla s nejstarším synem vyrazit na poznávací zájezd do Říma. Chtěla jsem si užít prvorozeného a dát mu tak najevo, že maminka je pořád jeho, přestože se o ni musí dělit. Týden jsme strávili spolu a bylo to skvělé. Ukončení laktace proběhlo taky tak nějak v plánu. Bez nervů a slziček.

    Když jsme počali naše třetí dítko, byla jsem bez kojení dva měsíce. Dcera se narodila v létě a byl to ten nejkrásnější letní dárek. Měla jsem v plánu kojit rok. Cítila jsem, že mé tělo je už vyčerpané. Nejen neustálým vstáváním k malé několikrát za noc, ale i nedostatkem živin, vitamínů. A co si budeme povídat, rostoucí roky udělaly taky svoje.

     Od září jsem chtěla studovat, proto jsem se upnula k tomuto termínu. Přišlo září, ale já to z nějakého důvodu nedokázala. Měla jsem ohromné výčitky svědomí. Škola šla stranou. Chtěla jsem to překonat vůli, ale dcera dostala do těla rotaviry a my skončily v nemocnici na kapačkách. V tu chvíli jsem děkovala Bohu, že stále mohu kojit. Týden dcera nepřijímala nic jiného, než mateřské mléko. Kojení jsem odložila do října, pak do listopadu.. Pak jí začaly růst zuby ... Začala jsem být ve stresu a tlačena ke zdi. Plán se přeci musí dodržet. Čím víc jsem na to myslela, tím se mu to zdál nadlidský úkol. Když jsem viděla, jak dceru kojením dokážu krásně uklidnit. Jak se ke mě tulí. Jak mohu vnímat její vůni. Kojení je pro mne magické, neopakovatelný zážitek s vlastním děťátkem! Další posunutí termínu padlo nakonec roku. Překazilo nám to opět pět rostoucích zoubků, co se klubaly naráz. Byl mrazivý leden a já jsem byla stále bezradná. Na začátku ledna se mi však podařilo vysadit noční kojení a nechat si jen ranní polospánkové, tulící. Ranní baštu jsme si vychutnávaly 14 dní. Před týdnem jsem skončila své třetí kojení. Každý den k ránu si dcerka ještě na kojení vzpomene a dožaduje se ho, ale uklidní ji doušek čaje. Konečně jsme to zvádly!

Jsem na obě pyšná, jsem moc ráda, že jsem zase sama za sebe. Ale přeci jen mi je trošku smutno.  Tyhle chvilky už se totiž v mém životě opakovat nikdy nebudou.

Jak jste to měly Vy, milé dámy? Jsem jediná, kdo "bojoval" sám se sebou v otázce kojení?

 

 

 

3.0
Publikováno , přečteno 4212x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

blanuse 31. 5. 2016, 21:40
Koukám, že prožívám to stejné. Prvního synka jsem v pohodě v 10-tém měsící odstavila. Druhý synek bude mít 18.měsíců. Maličko mě zlobí zdravíčko a už třetí lékař nabádá k ukončení kojení. Už 14.dní nekojím přes den, zůstává noční kojení. Na to budu potřebovat notnou dávku kuráže. Prcek kojení miluje, asi jako já, ale už to musíme ukončit. Až se to povede, uleví se, ale také asi ukápne slzička, počítám že nejen moje..Jak píšete, už se to nikdy nebude opakovat (mamca).
Ika.Ter 19. 2. 2016, 12:28
Já jsem momentálně právě ve fázi vniřního boje :^). Málé (child9)je 19.měsíců a stěžuje mi to tím ,že nechce nic jiného pít...a občas mívá den kdy ani nechce jíst ....jen maminčino prsíčko :-$. Chtěla bych skončit,abych mohla plně začít sportovat a občas si někam zajít, malou učit na hlídání u babiček........ale to srdce mě zatím zrazuje. Je to přesně ta naše chvilka (objimam)co je jen naše. Tak bojuji sama se sebou :^)
kovofoto 13. 2. 2016, 18:58
Podobné (F).... třetí dítě (holčička) nejdéle....hoooodně dlouho ... víc jak 3 roky... ,-)....první dva kluci - tak 3 měsíce jen
AneKar 15. 2. 2016, 23:49
@ Obdivuhodné :-))
Zrušený účet 3. 2. 2016, 9:10
Já jsem to měla podobné. Nikdy jsem o kojení nepřemýšlela. Kojí kde kdo-co (psi, kočky, králíci, prasnice, ovce.....), tedy to není nic obtížného :-)) Po 2měsíčním boji jsem se to konečně naučila a prvorozeného kojila bez slz a ragád.... Vcelku přirozeně, kdy si řekl. Bylo to pohodové dítě a od cca roku upřednostňoval jídlo a vodu. Ráno, večer a v poledne jsme se potulili při kojení. Byl odstaven po mé návštěvě pohotovosti úplně naráz. On byl v pohodě. Já nikoliv.... to byly výčitky.....Bylo mu 18měsíců. Do měsíce jsem čekala dceru :-) opět super dítě. Mlíčko chtěla jen v pelíšku a pak řekla, že chce z hrnku jako brácha. Tedy 2 roky. Po pár letech přišla další princezna. mazlík na stará kolena :-) Prsa byla prostě její nejoblíbenější..... co se mě týká, asi bych ji kojila do 3.let. Bohužel jsme obě onemocněly a musela jsem odstavit. Nicméně po doléčení to hned zkusila, ale nelíbilo se jí, že je tam málo. tak si vzala hrnek :-))) (2roky+3měsíce) V širší rodině se moc nekojí. Dříve jsem litovala děti- kvůli vitamínům, složení,protilátkám. atd. Dnes už lituju mamky. Vůbec netuší, jak krásné může kojení být po těch nepříjemných začátcích. Ten zvláštní pocit klidu a štěstí... děkuji vám hormony... Teď, když jí začne plakat panenka ji hned strčí pod triko, protože má asi hlad :-))) [A] [A]
AneKar 3. 2. 2016, 13:26
@ Koukám, že máme podobné zkušenosti. Poslední dítko jsme si u prsu užívaly nejdéle :-)
horymancer 8. 4. 2016, 11:46
@AneKar První synátor jedenáct měsíců pohoda. Druhá dcerka do dvou let. A ta nejmladší...bůh mi pomoz........ do čtyř a půl roku. Ke konci jsem si přišla jak cisterna na mlíko 8-|. Už to mám za sebou a užívám si (plaz) (Y)

Kategorie