Zobrazit přihlášovací formulář

Jak mít doma uklizeno.

Jak mít doma uklizeno.

Pokud jste odpověděly, na všechny otázky "ano", přečtěte si knihu S Madame chic doma, která je volným pokračováním knihy Madame chic aneb co všechno jsem se naučila v Paříži, obojí od Jeniffer Scottové. Zatímco v první knize je pokryta spousta oblastí našeho života, druhá kniha se věnuje pouze domácnosti. Musím vám rovnou říct, že je úžasná.

 

Autorka detailně popisuje celý svůj den a dává praktické rady, jak zvládnout hektické ráno i večer, kdy bychom nejraději padli na gauč, ale děti nám to nedovolí. Líbí se mi, že jsou v knize i recepty na oblíbené snídaně, svačinky a dezerty. Naopak mě nezaujaly návrhy na hudbu k různých denním situacím.

 

Kniha je napsaná v době, kdy byla autorka doma se svými dvěma malými dcerami. Ty z vás, které toto náročné období prožíváte, budete mít knihu o to raději. Najdete v ní totiž typy, jak zabavit malé děti a prožít s nimi příjemné dny.

 

Malá tajemství pro lepší a šťastnější život, která nám autorka prozradí se mi hodně líbí. Osobně jsem si vybrala a do svého života implementuju následující.

 

1. Dělejte domácí práce s železnou pravidelností. Nejlepší je uklidit každý den kuchyňskou linku a místa, kde se nepořádek hromadí nejvíc (u nás to je stůl, parapet a botník) a k tomu uklidit něco málo z toho ostatního. Například jednu poličku ve vaší skříni. Celá akce nemá být příliš dlouhá, doporučuje se 15 minut. Zkuste a uvidíte, kolik toho za čtvrt hodiny stihnete.

 

2. Práce, které nemáte rádi si zkuste zpříjemnit. Autorka doporučuje pustit si hudbu, já si pouštím seriály. Zatím jsem ovšem nepřišla na to, co by mi zpříjemnilo mytí oken :-)

 

3. Plánujte si vaření. Jednou týdně sepište jídelníček na celý týden a podle něj nakupte. Když už pak vaříte, snažte se udělat něco i pro další jídla. Například když v pondělí škrábete mrkev a víte, že ji ve středu ještě budete potřebovat, oškrábejte jí rovnou víc.

 

4. Vyzdobte si dům nebo byt tak, aby to vyjadřovalo vaši osobnost a cítila jste se tu dobře. Home decor je pro mně velká výzva, kterou s radostí a zvědavostí přijímám.

 

5. Užívejte si každodenních drobností. Tyto činnosti někdy zabírají jen chvilku, jindy trvají déle, ale vždy je to něco, co pravidelně vykonáváte. Proč si to neužít? Pro mně to je například ranní líčení a šálek horké kávy.

 

6. A na závěr nejdůležitější zlaté pravidlo. Pěstujte si vnitřní klid. Pokud vás jen máloco rozhází, budete mít víc času se usmívat a užívat si života. Vnitřní klid samozřejmě nepřijde sám od sebe jen díky našemu rozhodnutí. Je důležité ho pěstovat meditací, psaním deníků vděčnosti atd.

 

Poselství knihy bych shrnula takto: užívejte si každého dne a všeho, co vám přináší. Žádnou činnost nepovažujte za nudnou, naopak hledejte na ní něco zajímavého a zábavného. Nenadávejte a nestěžujte si. Když nemůžete změnit věci kolem vás, změňte svůj postoj. Usmívejte se. Přijměte za svou myšlenku, že dnešek je ten nejkrásnější den Vašeho života.

 

Nedá mi to a podělím se s vámi o svou osobní zkušenost. Dočetla jsem kapitolu o nepořádku a druhý den ráno odjížděla na čtyři dny pryč. Obvykle jsem ráda, když zvládnu s naším batoletem sbalit věci a to, co po sobě doma nechám mě netrápí. Tentokrát jsem si ale řekla, že zkusím odjet podle Madame chic. Dala jsem prádlo do pračky, nádobí do myčky, setřela kuchyňskou linku a uklidila stůl. Všechny hračky jsem naházela do krabic a vyluxovala podlahy. Celá akce zabrala necelou půlhodinu a byt krásně prokoukl. Říkala jsem si, že bude příjemné vracet se do čistého.

Návrat byl ale ještě lepší, než jsem čekala. Když jsme totiž přijížděli o čtyři dny později domů, u dveří už nás čekala naše slečna na hlídání. Nemít uklizeno, budu se snažit jít nenápadně před ní a odstranit to nejhorší. Jenže takhle jsem ji mohla uvítat v čistém bytě a pocit, který jsem měla byl více než chic.

 

4.1
Publikováno , přečteno 7775x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie