Zobrazit přihlášovací formulář

Vyměnili jsme štěstí za pohodlí?

Vyměnili jsme štěstí za pohodlí?

Nedávno jsem četla knihu o vévodkyni Lucemburské. Kniha je z mého oblíbeného žánru, což jsou životopisy významných historických postav psané formou beletrie. Hlavní hrdinka Jacquetta má velmi pestrý život. Po krátkou dobu žije s Johankou z Arku a vidí její tragický osud. Je provdána za muže, kterého nemiluje, po jeho smrti v sobě najde dost odvahy k tomu, aby si vzala milovaného muže z nižší společenské vrstvy a tím se vzepřela vůli krále. Je dvorní dámou anglických královen a matkou 14 dětí.

Jacquetta žila v době, kdy si člověk nebyl jistý svým životem ať už ze strany inkvizice, nemocí, porodů nebo válek. Ženy byly provdávány a nikdo se neptal na jejich názor. Přesto si Jacquetta nestěžuje, nese svůj osud a hledá na něm to dobré. Hledá štěstí ve svém srdci a daří se jí to.

"Buďte vděční za to, co už máte a získáte ještě víc."


A jak jsme na tom my? Při porodech se už téměř neumírá, několik desítek let nebyla naše země ve válce, vdáváme se za muže, kterého si vybereme nebo třeba vůbec. Máme obrovskou svobodu v náboženství, politice, volbě povolání. Cítíme se šťastnější?

Mám pocit, že to už se dneska nepočítá. Pračku, ledničku, mobil, internet, auto, teplou večeři a lékařskou péči beru jako úplnou samozřejmost. Asi je to tím, že jsem nezažila dobu, kdy to bylo jinak a proto mě tyhle věci samy o sobě nečiní šťastnou. Samozřejmě jsem za ně vděčná a jen nerada bych se jich vzdávala.

Otázka, kterou si kladu v tomto článku je: kdy budeme šťastnější? Ještě před 60 lety si lidé mysleli, že budou šťastnější, když dosáhnou více pohodlí - žádná práce na poli, žádné domácí zvířata, hezké dovolené, hezké děti a všechno na dosah. To všechno už máme.

Přijde mi, že za šťastné se považují ti, kteří jsou bohatí a slavní. Filmové hvězdy, herci, úspěšní podnikatelé. Nazýváme je šťastnými, protože mají veškeré možné pohodlí a co jim chybí si snadno dokoupí. Možná bychom ale měli hledat tu zlatou mušku v sobě. Pokud ji nalezneme, budeme mít štěstí s autem i bez auta :-)

 

Štěstí, jako stav bytí.

krásné dny

2.7
Publikováno , přečteno 1770x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

petula.s 20. 5. 2016, 8:33
Možná byste neměla tolik věřit té beletrii ,-) (kocka). Když si někdo přečte historická data o nějaké osobě a na jejich základě pak sepíše román, neznámená to, že dotyčné osobě vidí do hlavy. Ona dost možná šťastná nebyla, hroutila se, život jí připadal tak nějak celý na ho@no,... ale to se dneska nedozvíme ,-). Štěstí se změřit nedá - tak těžko můžete filozofovat nad tím, kdy se kdo cítil šťastnější. Dost možná jsou dneska lidi nejvíc šťastní v celé historii ,-)
evicela 19. 5. 2016, 20:21
každý vidí štěstí jinak a má na to právo, obecně je štěstím zdraví naše i blízkých a jejich láska, to si každý normální člověk uvědomuje, ale tohle je zase splácanina +o( rádoby chytré ale jaksi mimo mísu
kopretin.a 19. 5. 2016, 19:02
To jsou vážně děsné myšlenkové pochody...chápu o co vám jde, ale celá konstrukce je vážně mimo...
AneKar 19. 5. 2016, 17:48
jak víte, jak se cítí bohatí a slavní? :-)) záleží na každém z nás. Štestí je vnitřní pocit, ne stav konta

Kategorie