Zobrazit přihlášovací formulář

Nakupování bez plastových pytlíků

Nakupování bez plastových pytlíků

Zero Waste nákup je takový nákup, ze kterého si domů nedonesete nic, co nakonec rovnou vyhodíte, a nejlépe vůbec nic plastového. Problémem jsou hlavně igelitové sáčky, kterých si z jednoho nákupu doneseme domů třeba pět, a už je nemůžeme znovu použít, protože jsou většinou roztržené. Alternativou je nosit do obchodu sáčky, které lze používat znovu a znovu. Pro úspěšný zero waste nákup toho člověk ale potřebuje mnohem víc. V tomto blogu shrnuji své několikaměsíční úsilí o nákup bez plastů v běžných obchodech.  

Co je potřeba k nákupu Zero Waste podle mě:

  1. Batoh. Kvůli potížím se zablokovaným ramenem jsem už před časem odložila kabelku a vrátila se k batohu. Mám problém s tím vypadat uprostřed velkoměsta jako turista na tracku z Mexika do Kanady, dneska se ale naštěstí dají koupit opravdu krásné městské batohy, které mají vyztužená záda a všechny ty ostatní anatomické vychytávky. 
  2. Látkové nákupky. Mějte jich hodně, já mám v batohu pořád 2, když jdu na týdenní nákup, beru jich 5.
  3. Sadu Zero Waste nákupních sáčků, které si můžete vyrobit třeba ze záclon. Osvědčilo se mi mít jich u sebe pět, celkově jich mám v oběhu 10, protože v některých potraviny zůstávají i doma (třeba pistácie nebo třešně) a některé jsou v prádle. 
  4. Promyšlený nákupní seznam je základ. To zjistil asi každý, kdo má doma nějaké děti. O nákupních seznamech by se dal napsat celý post. Úplně je nesnáším. Seznam, ať už jakýkoliv, je pro mě vždycky jen orientační vodítko, a přestože se snažím psát je vytrvale a systematicky, vždycky ho nakonec ztratím ještě než vyrazím na nákup, anebo ho zapomenu doma. Ale dělám, co můžu. 
  5. Plán a odhodlání. Původně jsem chtěla napsat odvahu, ale to není to správné slovo. Když jsem vyrazila se svým prvním záclonovým sáčkem, vůbec jsem ho nevyndala, protože mi to bylo blbé. Říkala jsem si, že se na mě bude prodavačka u kasy blbě dívat. Problém byl v tom, že jsem měla špatný plán: šla jsem jenom pro mléko, ke kterému jsem chtěla koupit něco do svého nového pytlíčku. Podruhé už jsem si vzala celou sadu a šla jsem do zeleniny nakoupit zeleninu. A to byla hned jiná! Připadala jsem si normálně, nikdo se na mě divně nedíval, nikdo ani nezkoumal obsah šusťákového sáčku, i když není průhledný. Paní prodavačka se mně jen zeptala, co v něm je, a bylo to. Údiv jsem zažila jen jednou jedinkrát v pekárně, kde se zaškolovala nová učnice, jinak se setkávám s reakcemi pozitivními až pochvalnými.  
  6. Duši buřiče. To, když přijdete do obchodu, kde se na váhu nedají koupit ani brambory nebo jablka, což se mi už taky stalo. Prostě to nakupte v plastu, za pokladnou to z plastu pěkně vyndejte, uložte do svého ZW sáčku a obaly položte ke koši. V některých řetězcích jsou připraveni na to, že lidé si obaly domů nosit nechtějí, a mají za pokladnami pult na uložení nákupu do tašek, vedle kterého jsou kontejnery na papír a plast. Problém s obaly je ale hlavně v tom, že si je se zbožím kupujeme. Kdyby plastové obaly byť jen od ovoce a zeleniny začali ode dneška všichni nechávat v obchodě, prodejci by jistě poptávku přizpůsobili a začali by nebalené potraviny požadovat i od svých dodavatelů. Duše buřiče se bude hodit i těm, kteří se musejí ozvat, aby jim jejich ZW navážené zboží aktivní prodavačka nenarvala do mikrotenového sáčku u pokladny. Měkčí povahy můžou i v této situaci sáček prostě přijmout, vybalit to z něj rovnou za kasou, sáček nechat v obchodě a příště do boje vstoupit znovu. 

Začít s ekologicky šetrnějším nakupováním není žádná věda, z vlastní zkušenosti vím, že nejtěžší je vůbec začít. Jestli si už dlouho říkáte, že byste měli dělat něco s tím, kolik se toho u vás doma vyhodí, všímejte si víc, jaké obaly si domů nosíte a jestli jsou opravdu nezbytné. Pár drobných změn ve vašich nákupních návycích může mít obrovský efekt nejen na obsah vašeho koše na odpadky, ale i na celou naši planetu!

4.6
12×
Publikováno , přečteno 5423x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Anýska08 14. 9. 2016, 11:11
Jednou bych toho taky chtěla docílit, některé potraviny už kupujeme bez obalu, je to lepší, můžete se podívat, v jakém stavu je, ovonět,atd. U balených to prostě nejde.. S mužem máme látkové tašky a třídíme odpadky. Učíme to i děti, ale je to těžké, protože např.naši sousedé netřídí a pak to vysvětlete ... Super článek, moc díky (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
U slunce 13. 8. 2016, 10:17
Jo, jo, nákup bez obalů, o tom přemýšlím už dlouho. A pomalu se blížím, protože každodenní hromádka plastů na lince mě už štve. Už nekupujeme minerálky, tašky mám vlastní plátěné,j ale sáčků a různých plastových podložek, příklopek a košíků od ovoce je pořád dost. Nemáme tady kontejner na tříděný odpad, dáváme to do pytlů a chystáme před barák když je svoz. No samozřejmě, že než si všimnu je po svozu. Pak ty pytle vozím do města do kontejneru u paneláků. Sáčky ze záclon je super nápad. Mám jedny staré bez kytíček, jdu u toho!
sieta 12. 8. 2016, 23:08
(F) je to tak. Já jsem lempl a i když mám doma 4 látkové tašky, velice často se ocitnu na velkém nákupu bez nich. A pořád si říkám, že budu víc důsledná. Mám ale jeden tip- za trest za nedůslednost si koupit nákupní tašku papírovou, která je dražší než igelitka a šetrnější. Anebo další látkovklu. Ve většině obchodů, kam chodím, je mají. Jinak úplně zero nákup neumím udělat, ale už jsem se naučila mrkve (pokud jsou čisté), papriky, rajčata atd nakupovat bez sáčku. Brambory a špinavé věci dávám do sáčku, ušít ze záclon je super nápad, ale nevím, jestli bych na to měla koule se s tím vyprsit ve frontě ,-)
Petramini 12. 8. 2016, 6:17
(Y) :-) (Y) děkuji za infspiraci.... (Y)

Kategorie