Zobrazit přihlášovací formulář

Santorini

Santorini

Santorini - kdo z nás by neznal z reklamnich fotografií cestovních kanceláří - romantický západ slunce nad bílo-modrými domečky s kopulemi ve svahu nad mořem. I já jsem se do tohoto pohledu někdy před 20 lety zamilovala a slíbila si, že to určitě jednou uvidím na živo. No a než se rok s dalšími 20 sešel, jsem se shodou náhod ocitla právě zde.

Vzhledem k tomu, že Santorini je sopečného původu, nečekejte nějakou přemíru zeleně, teda spíše neočekávejte zeleň žádnou. Nejhezčí pohled na ostrov je při náletu na přistání z letadla, máte ho opravdu jako na dlani a můžete si vychutnat celou krásu jedinečné caldery. A ještě jeden tip - pokud se vám zadaří a nebude velká oblačnost, lze z letadla vidět i Korintský průplav.

Na Santorini jsou u moře s pláží jenom dvě velká střediska - Kamari a Parissa. Ubytovat se lze samozřejmě i v krásných hotýlcích ve Fiře (hlavní město ostrova) nebo ve městečku Oia (romantický západ slunce), ale to už budete mít k moři podstatně dál a ceny se ve většině případů vymykají ochotě kreditní karty.

Já si zvolila Kamari (teda po pravdě, bylo to jediné, co bylo volné), které leží velice blízko letiště. Na hluk letadel se dalo velice rychle zvyknout a naopak odměnou byl každodenní rituál sledování přistávajících letadel. Kamari má pláž z černých drobných lávových kamínků (doporučuji přibalit boty do vody, ale dá se to zvládnout i bez nich), dlouhou určitě přes 2 kilometry, kterou po celé délce lemují taverny, obchůdky a hotýlky. Ke každé taverně patří lehátka a slunečníky a mimo sezonu nestojí nic, stačí, když si něco objednáte alespoň k pití. Moře se svažuje postupně, vcelku dlouho se dá postavit a je krásně průzračná až na dno.

Pokud se chcete vydat na výlet, tak máte vlastně 3 možnosti - organizovaně s průvodcem, autem nebo místní dopravou po vlastní ose. Organizovaný zájezd asi nemusím popisovat, k autu jen krátce - půjčovné začíná na cca. 35 euro / den a platí základní pravidlo: kdo víc troubí, více jede. Ale i bez jazykového vybavení se nemusíte bát místní dopravy. Síť je velice jednoduchá, ať chcete, kam chcete, musíte autobusem vždy nejdříve do Firy. Z Kamari jede autobus 2x za hodinu, cesta trvá asi 30 minut, vystoupíte na konečné=stanovišti a čekáte, až začne někdo vyvolávat cíl vaší další cesty. Samozřejmě se můžete podívat na jízdní řád, nebo se zeptat u okýnka (mluví anglicky), ale vyjde to na stejno. Jenom jedna organizační poznámka: na rozdíl od nás, nastupujete do každého autobusu bez jízdenky. Za jízdy za vámi přijde průvodčí a jízdenku vám prodá, cena jedné jízdy je 1,80 - 2,50 euro. Jízdenku moc neschovávejte, v minimálně polovině jízd po trase přistoupí kontrolor a jízdenky zkontroluje.

 

 

...

foto a pokračování bude, nebojte

 

4.2
Publikováno , přečteno 1784x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Brůs 16. 10. 2016, 10:09
(Y)
týnuše 15. 10. 2016, 13:04
(Y) (Y) (Y)

Kategorie