Zobrazit přihlášovací formulář

Jaké to je sklízet doma citrusy a fíky

Jaké to je sklízet doma citrusy a fíky

Fíky

Před několika lety jsem si koupila svůj první fíkovník. Rostlina měla čtyři plody. Tehdy jsem ještě netušila, že se fíkovníky dají pěstovat celoročně venku i v České republice. Sklizeň plodů z fíkovníku v květináči byla poměrně dost nepravidelná a moc plodů jsem nesklízela. Vše se ovšem změnilo po vysazení prvního fíkovníku ven. Rostlina po vysazení do volné půdy zaznamenala obrovský přírustek a v dalším roce už měla tolik fíků, že ani nebylo možné všechny zužitkovat.

Fíkovník těsně po vysazení ven

Fíkovník o rok později

Fíkovník po dvou letech v zemi

Domácí plody fíkovníku

Fíkovníky přežívají zimy na Břeclavsku bez ochrany s tím, že při tužších zimách částečně omrznou a je třeba je výrazně zkrátit, ale vzhledem k rychlým přírůstkům to není nic dramatického. V chladnějších oblastech republiky lze také pěstovat fíkovníky venku, ale je nutná zimní ochrana. Při teplotách kolem -20°C může fíkovníku umrznout celá nadzemní část, ale ani to není konečná, protože mnohdy ještě obrazí z kořenů.

Skoro bych řekla, že fíkovník je takový plevel, je hodně těžké rostlinu zničit pěstitelskými chybami. 

Co se chuti čerstvých fíků týče, je poměrně dost jiná v porovnání se sušenými fíky z obchodu. Stává se tedy, že lidem, kterým nechutnají sušené fíky z obchodu, mohou zachutnat čerstvé fíky.

Plody ovšem podléhají rychlé zkáze. Je potřeba je konzumovat nejlépe ihned po utržení.

 

Citrusy

Pěstování fíků mi nějak nestačilo, proto jsem si nedlouho po pořízení prvního fíkovníku začala pořizovat i citrusy.

U citrusů už to s tím venkovním pěstováním není úplně ono. Existuje sice relativně dost mrazuvzdorných kříženců, ale ti obvykle nedávají chutné plody. Ale i pěstování citrusů v přenosných nádobách je fajn.

Roubované či řízkované citrusy začínají plodit v nízkém věku, takže není třeba čekat třeba deset let na první plody. Mnohdy se pěstitel dočká prvních plodů už tak rok nebo dva po naroubování.

V teplých oblastech republiky je možný velmi dlouhý pobyt citrusů venku. Já mnohdy vynáším citrusy ven už v březnu a schovávám je v listopadu, někdy některé odolnější vydrží venku až do Vánoc. Slabší mráz citrusům nevadí, možná spíše naopak.

Přes zimu je vhodné umístit citrusy do nevytápěných prostorů, kde se teplota pohybuje přibližně mezi 0 až 10°C, s tím, že ani občasný slabší mráz v zimovišti nevadí. Možné je i celoroční pěstování v bytě, ale pokud je možnost chladného zimování, je to vždy lepší.

Především v zimě přichází citrusářovo nejlepší období - tedy sklizeň plodů. Některé citrusy plodí skoro celoročně, ale hlavní doba sklizně je v zimních měsících.

Chuť a hlavně vůně domácích citrusů je nesrovnatelná s běžnými kupovanými plody. Když člověk přivoní ke kupovaným plodům (nemluvím o citrusech v bio kvalitě), je z nich často cítit chemie, což u domácích plodů není, ty mají nádhernou čistě citrusovou vůni a je možné je používat celé (tedy i s kůrou). 

Dalším velmi pěkným obdobím je jaro, kdy citrusy ve velkém kvetou. Vůně citrusových květů je velmi příjemná.

5.0
Publikováno , přečteno 4803x

Kategorie