Zobrazit přihlášovací formulář

Meditace

Meditace

Je velmi obtížné pro začátečníka sedět celé hodiny a nemyslet na nic, nebo mít „prázdnou mysl.“ Obecně lze říci, že nejjednodušší způsob meditace je zaměřit se na dech - příklad jednoho z nejběžnějších způsobů meditace: koncentrace.

Meditace je úžasná metoda a technika jak zlepšit svůj život, své zdraví, naučit se pracovat s emocemi a podobně. Pokud chceš vědět jak meditovat tak tento článek na téma meditace vám krok za krokem provede tím nejdůležitějším z meditační praxe.

KONCENTRACE MEDITACE


Meditace soustředění se zaměřuje na jeden bod. Tím může být například dech, opakovat jedno slovo nebo mantru, zírat na plamen svíčky, nebo počítat korálky na malajce. Protože udržovat mysl v tomto stavu je náročné, začátečník může meditovat jen několik minut a pak postupně čas prodlužovat až získá více praxe a zkušenosti.

V této formě meditace jednoduše znovu zaměřujete své vědomí na vybraný objekt pozornosti pokaždé, když si všimnete, že vaše mysl začíná ztrácet koncentraci. Prostřednictvím tohoto procesu se vaše schopnost soustředit se zlepšuje.

MEDITACE VŠÍMAVOSTI


Meditace všímavosti povzbuzuje praktikujícího, aby pozoroval poletující myšlenky, které se v myslí pohybují. Záměrem není zapojit se do myšlenek nebo je soudit, ale jednoduše si je plně uvědomovat a sledovat dokud nezmizí.

Prostřednictvím meditace všímavosti můžete vidět, jak se vaše myšlenky a pocity pohybují v určitých vzorcích. Postupem času si můžete být více vědomi lidské tendence rychle posuzovat zkušenost jako dobrou nebo špatnou, příjemnou nebo nepříjemnou. S praxí se vyvíjí vnitřní rovnováha.

JINÉ MEDITAČNÍ TECHNIKY


Existují různé další meditační techniky. Například každodenní meditační praxe mezi buddhistickými mnichy se zaměřuje přímo na kultivaci soucitu. Jedná se o představení negativních událostí a jejich přepracování v pozitivním světle proměnou v soucit.

VÝHODY MEDITACE

 

  • Nižší krevní tlak
  • Zlepšený krevní oběh
  • Nižší tepová frekvence
  • Méně pocení
  • Pomalejší respirační frekvence
  • Méně úzkosti
  • Nižší hladiny kortizolu v krvi
  • Další pocity pohody
  • Méně stresu
  • Hlubší relaxace

Současní výzkumníci nyní zkoumají, zda konzistentní meditační praxe přináší dlouhodobé přínosy, a zaznamenává pozitivní účinky na mozek a imunitní funkce mezi meditátory. Přesto stojí za to zopakovat, že účelem meditace není dosáhnout přínosů. Jak řekl jeden filozof, cílem meditace je prostě být v přítomností a užívat si přítomný okamžik.

V buddhistické filozofii je konečným přínosem meditace osvobození mysli od připoutanosti k věcem, které nemůže ovládat, jako jsou vnější okolnosti nebo silné vnitřní emoce. Osvobozený nebo „osvícený“ praktikující již zbytečně nenásleduje touhy nebo lpění na zkušenostech, ale místo toho udržuje klidnou mysl a pocit vnitřní harmonie.

Pokud chceš učinit změnu, tak je potřeba aktivně se zajímat o zdravý životní styl a osobní rozvoj, pokud se chceš vzdělávat v tomto oboru, tak cestazasnem je pro tebe to pravé místo.

JAK MEDITOVAT: JEDNODUCHÁ MEDITACE PRO ZAČÁTEČNÍKY

Pokud tě zajímají meditace a chceš se vzdělávat a naučit se více o meditacích tak cestarelaxace je pro tebe to pravé místo.

Toto meditační cvičení je vynikajícím úvodem pro začátečníky:

  1. Posaďte se nebo pohodlně ležte, aby vás nikdo nerušil.
  2. Zavřete si očí.
  3. Nesnažte se ovládat dech; prostě přirozeně dýchejte pomalu a zhluboka.
  4. Zaměřte svou pozornost na dech a na to, jak se tělo při každém nádechu a výdechu pohybuje. Všimněte si pohybu těla, jak dýcháte. Sledujte hrudník, ramena, hrudní koš a břicho. Jednoduše zaměřte svou pozornost na dech, aniž byste ovládali jeho tempo nebo intenzitu.
  5. Pokud se vaše mysl potuluje, vraťte své zaměření zpět do dechu.
  6. Udržujte tuto meditační praxi po dobu dvou až tří minut a pomalu ji začněte prodlužovat dle sebe.
0.0
Publikováno , přečteno 553x

Kategorie