Zobrazit přihlášovací formulář

Úžasná hra CHYTRÉ VĚJÍŘE od Albi

Úžasná hra CHYTRÉ VĚJÍŘE od Albi

Vyzkoušeli jsme hru CHYTRÉ VĚJÍŘE, která je vhodná pro děti od pěti let. Hry Kvído od Albi jsou určeny pro děti ve věku 3 až 8 let. Veškeré hry i informace naleznete na stránce www.kvido.cz

Ačkoli je hra VĚJÍŘE určena pro děti od 5 let, tak zaujala našeho syna ve věku 4 let a spoustu otázek v ní zodpověděl (ty nejtěžší jsme vynechali). Po prvním seznámení s hrou mě překvapilo, že se rád k této hře vracel a sám ji vyhledával. Po příchodu ze školky ukazoval na hru a dožadoval se další zábavy a společné komunikace v rámci zodpovídání otázek.

Vějíř je koncipován tak, že na jedné stránce je vždy otázka s obrázky a na další stránce vějíře je správná odpověď, opět  zobrazena v podobě obrázku nebo jednoduchých slov. Vějíř se snadno ovládá a je úzký a lehký, a tak je vhodný nejen na cesty (do kabelky), doporučila bych ho i do čekárny u lékaře, apod., je prostě skladný. A je snadný nejen na ovládání ze strany maminky, ale i dítěte samotného - i dítě si umí jednotlivé stránky snadno otočit. 

Nám se nejvíce osvědčila varianta, kdy já otáčím a mluvím (ptám se) - přečtu otázku a syn odpovídá a přitom ukazuje na obrázek. Někdy je zapotřebí označit více možností v obrázku (např. mezi více zvířátky).

Otázky jsou perfektní, připravily je odbornice na speciální pedagogiku, a tak rozvíjí nejen dětskou fantazii, ale také vnímání a kognitivní (myšlenkové) funkce dítěte. 

Otázky jsou rozděleny do 4 oblastí, které jsou rozlišeny barevně: Příroda (zelená), Jazykový cit a grafomotorika (modrá), Svět kolem nás (Růžová), Matematika a logika (oranžová) a Sociální dovednosti (žlutá). 

Uvádím příklad otázky z přírody:

Které zvíře nepatří mezi mořské živočichy? Na nádherné ilustraci vidí dítě žraloka, chobotnici, slona, hrocha, mořského koníka a žábu. Na další straně (po otočení stránky vějíře) vidíme barevné jen ta zvířata, která mezi mořské živočichy nepaří - slona, hrocha a žábu. Ostatní zvířátka jsou světlá, je vidět jen jejich obrys. 

Oceňuji i otázky ze společenského chování, např. "Co si kluk oblékne do divadla?" Na obrázku je sportovní a společenský oděv. Na další stránce je po otočení správná odpověď v podobě správnéh obrázku s textem SVÁTEČNÍ OBLEČENÍ.

Dítě zažívá po odpovědi okamžitý úspěch z učení. A i z jeho snahy. Někdy se samozřejmě může splést, např. syn nevěděl odpověď na otázku: "Co se stane, když nebudeme třídit odpad?" (obrázek tříděného odpadu). Na další stránce byla odpověď v podobě naší znečištěné planety. Ocenila jsem, že jsou tato témata k diskuzím s dítětem velice zajímavá a že se dítě může opravdu lépe a rychleji orientovat na světě (ve světě dětí, ale i nás dospělých). 

Nejvíce ze všeho se mi líbí překrásné barevné ilustrace, které našeho syna velice baví. S vějířkem si hrajeme už měsíc, během kterého je v posledních 10 dnech nachlazený doma, ale vějířek přes svou nemoc neopustil a naopak - chce si s ním hrát denně. 

Na hře není tedy nic, co bych měnila. Myslím si, že je to hra, kterou by měl mít doma každý rodič malého dítěte a že tak trochu nahrazuje čas, který v současné době nemáme. Generace si v minulosti v rodinách více povídaly o různých tématech a teď je čas opravdu omezený.

Chytrý vějíř lze složit snadno do barevné úhledné krabičky, a tak ho nosím často v kabelce. Stal se mou součástí, stejně tak jako součástí života našeho syna. Je to hra, kterou miluje celá naše rodina. Dítě počítá, hledá tvary, odpovídá na otázku o barvách semaforu, poznává zeleninu i houby, zvířata, pravidla společenského chování a objevuje svět.

Vějíře od ALBI nabízí vějíře z těchto oblastí: svět kolem nás, sebeobslužné dovednosti, myšlenkové pochody a koncentraci, smyslové vnímání a sociální dovednosti a emoce.

Už se těším, až si pořídíme další a syn též. Myslím si, že si ještě spoustu let s vějířem užijeme hodně společných chvil (a i s babičkou, s tatínkem nebo s tetou). Otázky a odpovědi nenudí a jsou zajímavé nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Za mě tedy rozhodně: ANO! Všem tento typ her s čistým svědomím ráda doporučuji a věřím, že i vy s Chytrými vějíři zažijete spoustu legrace. :). 

Je to i perfektní dárek pod stromeček nebo na narozeniny/svátek, který si může dovolit koupit každý. A každého určitě potěší...! 

 

 

 

 

0.0
Publikováno , přečteno 546x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie