Zobrazit přihlášovací formulář

Za papuchalky na Orkneje

Za papuchalky na Orkneje

Papuchalkové žijí hlavně v severní Evropě a Orkneje jsou asi nejsnáz dosažitelným místem, kde je můžete vidět naživo. Další místa výskytu jsou třeba Shetlandy nebo Faery.

Na hlavním ostrově - Mainlandu - je nenajdete. Můžete si vyzvednout v Info centru mapku s jejich výskytem, což vypadá skvěle, protože těch míst je docela dost. Ale když si ta místa projdete, zjistíte, že se skoro na žádné nedostanete. Problém je v tom, že se jedná o místa u pobřeží, ale z nějakého důvodu se papuchalkům nechce bydlet na pobřeží u městeček a vesnic nebo v přístavu. Zřejmě neradi jezdí i hromadnou dopravou, protože se důsledně vyhýbají místům, kudy vedou linky autobusů. Takže jednou z možností je půjčit si auto v půjčovně. Pak dojedete kamkoli, ovšem za dost peněz. Něco vás bude stát samotné půjčení auta, ovšem musíte také připočítat náklady na trajekt, protože se budete muset i s autem přeplavit na jiný ostrov z Mainlandu.

Levnější varianta je vyloučit prakticky všechna místa, kam se pěšky nedostanete a zůstane vám prakticky jen jedno použitelné. Je na ostrově Westray, kam se snadno dostanete trajektem z přístavu v Kirkwallu, což je hlavní město Orknejí na Mainlandu. Plavba trvá asi hodinu a půl. Loď vás vyklopí na jižním pobřeží Westray, odkud se dáte po jediné silnici, která z něho vede k severu. Po zhruba půlhoďce pohodlné chůze sejdete ze silnice a následuje dalších cca. 20 minut už méně pohodlné, ale příjemnější chůze podél pobřežních útesů. Cestička vás dovede až přímo k jednomu z nejlepších pozorovacích míst na celých Orknejích.

Stojíte na kraji vysokého srázu, dole 10 metrů široký pruh moře a za ním osamocená vysoká skála čnící z moře a na ní desítky, možná stovky papuchalků, kteří tam legračně ťapkají (vypadají i chodí podobně jako tučňáci) a čas od času se vrhnou střemhlav do moře. Občas některý přistál i na našem břehu, ale na focení i tak potřebujete buď teleobjektiv nebo zoom. Úplně blízko se k nim nedostanete. Ale i tak je to pohled, co u nás jen tak neuvidíte. Seděli jsme u nich skoro dvě hodiny a hrozně se nám nechtělo zpátky k trajektu. Na celou tu otočku totiž máte jen asi čtyři hodiny než přijede další trajekt. Na Westray jedou denně tři spoje, ale použít můžete pochopitelně jen první dva, jinak tam uvíznete.

Jen pro dokreslení hustoty provozu na Westray - za tu celkovou asi hodinu chůze po silnici tam a zpátky - kolem nás projela tři auta, jeden traktor, dva cyklisti a prošla jedna pěší turistka.

 

5.0
Publikováno , přečteno 2515x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie