Zobrazit přihlášovací formulář

Londýn

Londýn

Podle mého názoru, nejkrásnější velkoměsto. Beru ho jako hlavní město Evropy. Ve zlatých dobách Britského impéria to bylo vlastně hlavní město světa. Londýn hraje důležitou roli v mnoha knihách a filmech a možná právě proto jsou londýské památky, názvy ulic a náměstí, jeho parky, divadla a nádraží tak všeobecně známé. Když jdete po městě, vlastně pořád narážíte na něco, co odněkud znáte.

stráž u Windsoru

Do Londýna můžete přijet třeba třikrát, čtyříkrát nebo i osmkrát a stejně v něm najdete něco, co jste zatím neviděli. Vrátíte se domů a stejně zjistíte, že jste zase na něco zapomněli. My jsme takto už po několikáté zapomněli najít a prohlédnout si dům, ve kterém "bydlel" Hercule Poirot. :o)

Muzea a galerie

Britská muzea a galerie jsou něco, co se musí zažít. Jsou příkladem toho, že tyto instituce nejsou jen zdrojem ponaučení nebo kulturního zážitku, ale představují i zdroj zábavy podle hesla "Škola hrou". Komenský by byl v britských muzeích úplně nadšený. Britská muzea jsou všechno jiné, jen ne prosklené vitríny se sáhodlouhými texty. Tady si spoustu věcí můžete osahat a vyzkoušet, expozice jsou interaktivní a vtipné. Není to jen interaktivita virtuální - ve stylu dotekových obrazovek, ale skutečná reakce s vystavovanými předměty. Vyzkoušíte si přilbu vojáka ze 17. století, vystřelíte z anglického luku i s vyhodnocením, takže hned zjistíte, jestli má cenu si zřizovat živnost v Sherwoodu, naplánujete si cestu na Mars a pak vybuchnete při startu, protože jste si toho vzali moc, posedíte v protileteckém krytu a slyšíte, jak kolem padají výrobky se značkou Made in Germany nebo se můžete projít pár metry zákopů z první světové. Zvlášť ten posledně jmenovaný zážitek byl pro mě hodně silný. Pokud o tomto období něco víte, tím víc to asi působí. Byla to dokonalá iluze, dával jsem si pozor, abych se neotřel o bahnitou stěnu zákopu (i když to byl jen šikovně namalovaný plast) a když se začal z druhé strany valit plyn, zadržel jsem mimoděk dech a měl jsem silný pocit, že odtamtud musím rychle zmizet.

V galeriích si pochopitelně Rembrandta osahat nemůžete, ale i tak je to fantastický zážitek, vidět ta největší díla starých mistrů "naživo", když jste je předtím viděli jen na fotografiích, případně ve filmu, když je lupič šikula vyřezává z rámu. Ještěže se ta díla kradou tak obtížně, jinak by ze všech velkých pláten nakonec byly miniatury.

Všechna muzea a galerie ale mají jedno společné. A to je skvělá kavárna nebo restaurace. To je něco, co mi u nás hodně chybí. Protože tu strávíte mnoho hodin (nebo třeba i celý den - není to žádný problém, vím to z vlastní zkušenosti), musíte si také někde odpočinout a dát si něco dobrého. Pak se můžete vrátit s obnovenými silami zase k exponátům a užijete si to. Pokud byste se tu ploužili na pokraji svých sil, zážitek to zkazí a stejně už budete chtít být jenom venku. Navíc je tato kavárna v pěkném prostředí, často ve stejném stylu jako zbytek muzea a tak i regenerace sil je součástí prohlídky.

Procházky po ulicích

Londýn to nejsou jen památky a galerie. Londýn jsou i všechny ty známé názvy ulic a náměstí, jejich ruch, červené doubledeckery, poštovní schránky, telefonní budky, černé starobyle vypadající taxíky, strážníci jako z holmesovských příběhů, beefeateři v Toweru, kulaté cedule s nápisem Underground a linky metra pod nimi, Oxfordka ucpaná od začátku až do konce desítkami autobusů, plyšoví Tedíci, noviny obrovských rozměrů se stovkou stránek každý den, upozornění "Mind the gap" a "Look right", šedé veverky v parcích nebo v dálce odbíjející Big Ben.

Beefeater



5.0
Publikováno , přečteno 2089x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie