Zobrazit přihlášovací formulář

PROČ fotografuji starý boty? Co je to za podivnost.

PROČ fotografuji starý boty? Co je to za podivnost.

"Hmm tyhle boty už vyhodím, jsou starý, okopaný a špinavý. Mejt je už nebudu a... fuj smrděj taky. No byly dobrý a pohodlný, ale už mám jiné tak je skladovat nebudu." Šup boty letí do koše, nebo do tašky která se pak hodí do popelnice. Tak asi takhle podobně začíná konec nejedněch bot.

Ale nebylo by možné je ještě nějakým způsobem využít? Poslat je dál? "Ale proč, jsou staré nebudu dělat ostudu a raději je vyhodím." Nevyužil by je někdo ještě? Spoustu lidí se třeba učí DIY na starých botách a představte si, že existuje i někdo kdo staré boty využívá i k tvorbě umění, někdo je přetváří a vdechuje jim druhý život, takový, který je vidět. A o čem to je?

Staré obnošené boty nevnímám jenom jako předmět, jako všední věc. Boty jako takové, se svým nositelem prožijí kus života a je jedno jestli je to kecka, cvička, lodička, steelka, balerínka nebo třeba baletní špička, či gymnastická cvička. Když mají ten kus života za sebou, zůstal po nich nějaký příběh, celou dobu co provází svého nositele po světě, tak ho nějakým způsobem ochraňují, starají se o jeho pohodlí nebo svým designem napomáhají k lepší vizáži.

Mají tak svou duši a v některých případech i výpravný hodnotný příběh. Bota lezečka, zdolávala nejednu skalní stěnu, baletní špička odvypráví svou lehkostí nejedno důležité představení, gymnastická cvička pomůže mnohdy získat ocenění, kdejaká kecka se stává legendou už jen svou mnohaletou existencí apodobně...

A když skončí jejich čas, letí jen do popelnice a někde třeba shoří. Takhle je to sice normální a v pořádku, já se ale ve svých fotografiích snažím vdechnout jim druhý život. Chci ukázat, že ačkoliv je jejich cesta u konce, jejich duše nebo příběh může být stále vidět. Proměňuji tak jejich obyčejnost a všednost v artefakty a snažím se o nevšední vizuální zážitek.

 

Chcete se podívat do mého portfolia? Koukněte na instagram: https://www.instagram.com/fotozyka/

 

Přeji hezký vizuální zážitek ;) Tom

5.0
Publikováno , přečteno 932x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie