Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pomoc při astmatu

  • Publikováno:
Domácí pomoc při astmatu

Astma je nemoc, se kterou se na světě potýká čím dál tím více lidí. Může za ni genetika, ale také vliv prostředí, který se, upřímně řečeno, rozhodně nelepší. Čím dál tím větší výskyt alergií taky přispívá svou troškou do mlýna. Definice astmatu je velmi vágní, může nám lehce znepříjemňovat život, ale může způsobovat i vážná omezení. Většina z těch, kdo s astmatem žijí, se už naučila, jak ho zvládat. Můžeme si ale významně pomoci přírodní cestou!

  • Pozor, následující recepty nejsou náhradou předepsaných léků. V případě, že by vám jejich užívání pomáhalo, je možné po poradě s lékařem snížit dávky užívaných medikamentů. Pokud máte předepsáno užívání dle potřeby, bude s konzumací následujících přípravků potřeba pravděpodobně menší – čímž snížíte případný příjem kortikosteroidů nebo zmírníte příznaky astmatu.

Samotné astma, stejně jako alergie, zatím nejde vyléčit – pouze se snažíme tlumit jeho příznaky. Mezi ty patří sípání, kašel, dušnost a celkově potíže s dýcháním.

S astmatem se můžeme narodit, může se nám vyvinout z alergie (především z té na pyly), můžeme ho získat vlivem prostředí (existuje tzv. profesní astma, kdy za něj můžou naše pracovní podmínky), jeho projevy mohou být podmíněné fyzickou námahou nebo jinými externími vlivy. Mezi ty patří nejčastěji cigaretový kouř, některé potraviny, alergeny a tak dále.

  • Cigaretový kouř může nejen projevy astmatu zhoršovat, ale také snižuje účinnost léků – kortikosteoridů.

Astma je onemocnění, při kterém vznikají potíže s dýcháním na základě obstrukcí, překážek. Buď nám tkáň neadekvátně reaguje na podněty, je zanícená a oteklá, nebo jsou svaly průdušek v křeči, tedy permanentně nebo akutně stažené. Z toho vyplývá, že nám mohou pomoci látky, které mají antibiotické a antiseptické účinky, nebo ty relaxační na svaly. A takových je v přírodě víc než dost.

Fíky a olivový olej. Vezměte asi 40 sušených fíků a extra panenský olivový olej. Dejte fíky do uzavíratelné nádoby a zalijte je extra panenským olivovým olejem, až bude nádoba plná. Nechte zavřenou nádobu v lednici zhruba 40 dní. Za tu dobu fíky absorbují olej. Následně si dejte jeden takový fík před každým jídlem. Nejen, že pomůžou s příznaky astmatu, ale zklidní a zlepší taky zažívání.

Citrón. Vodu s citrónovou šťávou (jeden citrón na jednu sklenici vody) bychom měli popíjet během jídla, to zabrání vytváření nadměrného množství hlenu, který může zhoršovat astmatické projevy.

Indický angrešt. Podobně, jako citrón, i indický angrešt (amalaki) obsahuje extrémní množství vitaminu C. Údajně má 100 g tohoto ovoce stejné množství vitaminu C jako 2 kila pomerančů. Plody můžeme konzumovat různě, ideální je rozmačkat je s medem a vytvořit tak alespoň trošku sladký sirup. Můžeme přidat kurkumu.

Světlice barvířská. Také známá pod názvem turecký šafrán je bylina, jejíž olej má mnohá využití, příznivě působí také na astma.

Momordika. Hořký meloun nebo hořká okurka může mít na naše zdraví mnoho pozitivních účinků, jedním z nich je mimo jiné taky příznivý vliv na projevy astmatu. Konzumuje se v podobě odvaru ze sušených mletých plodů, popřípadě kořene, který smícháme s medem.

Česnek. Česnek je přírodní antibiotikum, které je pro organismus doslova blahodárné. Aby česnek mohl pomáhat s astmatem, můžeme ho vyvařit v mléce nebo přidat do zázvorového čaje.

Zdroj

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

vlada1983 7. 2. 2018, 13:30
Nová podpůrná léčba astmatu je také v cizině hojně využívaná hypoxická terapie, kdy se vdechuje vysokohorský vzduch se sníženým obsahem kyslíku, tělo se tak trénuje na astmatické záchvaty, které pak lépe překonává...
Jitule K. (upraveno) 21. 5. 2017, 20:33
.

Kategorie