Zobrazit přihlášovací formulář

Jak utišit bolest zubů, když není zubař po ruce

  • Publikováno:
Jak utišit bolest zubů, když není zubař po ruce

Bolesti zubů jsou pro většinu z nás noční můra. Protože většinou znamenají nutnost návštěvy zubaře, která je pro nás (bůh ví proč) od malička postrach. Akutní bolest zubů může být způsobena kdečím, nemusí jít nutně o kaz. Když bolest trvá déle než dva dny, je už ale třeba odborné pomoci. Pokud se ale jedná o bolest akutní způsobenou například přemírou sladkého jídla nebo pití, podrážděním citlivých zubů nebo jinou, zřejmou příčinou, můžeme si pomoci sami a přírodně. Jak na to?

Tak jako tak, když bolí zub a nechceme na pohotovost, můžeme se nadopovat léky od bolesti, to nám asi nikdo nezakáže, ale je to přece jen trošku drastické řešení. Navíc ne všechny léky na bolest zabírají na bolest „od zubů“ a často stačí lokální léčba, není třeba si zatěžovat žaludek, ledviny nebo játra zpracováváním analgetik.

Slaná voda. Rozpusťte lžičku soli ve sklenici vroucí vody (aby se sůl doopravdy rozpustila), nechte chvíli vychladnout a vyplachujte ústní dutinu. Držte vodu v ústech alespoň půl minuty, poté vyplivněte. Opakujte podle potřeby, jakkoliv je to nutné. Slaná voda nejen zredukuje bolest a otok, ale vypláchne i případné nečistoty kolem zubů, které mohou potenciálně způsobovat podráždění.

Ledovat. Samozřejmě zvenku. Led v sáčku nebo ručníku přiložte na tvář a nechte alespoň deset až 15 minut. Led znecitliví nervy a zmírní tak bolest. Pokud chcete využít akupresurní bod, masírujte kostkou ledu místo mezi palcem a ukazováčkem na té ruce, na které straně vás bolí zub.

Peroxid vodíku. Pokud máte po ruce tříprocentní roztok peroxidu vodíku, máte velmi účinnou zbraň proti bakteriím. Pokud je tedy za bolestí zubu infekce (je často provázena specifickým pachem z úst, popřípadě teplotou), vypláchněte ústa peroxidem a poté několikrát za sebou vlažnou vodou. Popřípadě lokálně naneste pomocí vatové tyčinky peroxid do okolí bolavého zubu (pokud ho jste schopni určit), výplachy vodou vás ale neminou. Zubaři se ale nevyhnete, toto je stav, který doma nevyléčíte!

Hřebíčkový olej. Na zuby i dásně je jako zázrak. Má antibakteriální účinky, můžeme olejíčkem potírat postižené místo, nebo roztokem pár kapek oleje a sklenice vody vyplachovat. Nic se nestane, když polkneme, hřebíčkový olej má pozitivní vliv na naše zažívání! Obsahuje eugenol, kyselinu hřebíčkovou, která je součástí mnohých analgetik.

Mátový čaj. Máta je vynikající na redukci bolesti i otoku, stačí zalít sáček čaje vroucí vodou, nechat 15 minut vyluhovat a následně „použitý“ sáček přiložit na zub a okolní dáseň. Stejně tak můžeme použít čerstvou mátu, kterou rozmělníme, přelijeme vroucí vodou a aplikujeme stejně.

Piják a ocet. Vezměte si kousek savého papíru a namočte ho do vinného octa. Papír pak dejte mezi zub a tvář na dáseň. Zaplaví vás pocit velkého tepla, který bolest úplně nepotlačí, ale rozhodně odvede od ní naše myšlenky.

Nejlepší obrana je prevence. Co je pro náš chrup nejlepší? Když pomineme dobrou genetiku, měli bychom se vyhýbat přemíře cukru a to jak v potravinách, tak v nápojích, čistit si zuby pravidelně (ideálně i mezizubním kartáčkem), měnit kartáček co tři měsíce, pravidelně navštěvovat zubaře, nevystavovat zuby střídání teplot (horké a studené například nápoje) a například, když už zuby bolí, vyvarovat se mocnému zívání a velkým soustům – mechanické poškození natažením může bolest jak způsobit, tak zhoršit.   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie