Zobrazit přihlášovací formulář

Spát nazí? Rozhodně ano!

  • Publikováno:
Spát nazí? Rozhodně ano!

Spánek je jednou z nejdůležitějších „aktivit“ našeho života, ničím jiným netrávíme tak dlouhou dobu. I když ne všichni striktně dodržujeme doporučovaných osm hodin. Víme, že kvalita našeho spánku ovlivňuje naše zdraví, schopnost vyrovnávat se se stresem, ale třeba také ukládání tuků. A tak se většina z nás snaží spát co nejlépe. K tomu může celkem překvapivě přispět i oblečení. Respektive jeho absence. Proč bychom měli spát nazí?

Možná bychom mohli začít tím, proč bychom spát nazí neměli. Spousta z nás může cítit ostych, přece jen není v našich zeměpisných a kulturních podmínkách obvyklé nemít na sobě při spánku vhodný úbor. Pokud ale trošku povolíme hranice, může se jednat o věc, která doslova změní náš život. A jako bonus – nemusíme nakupovat pyžama.

Je to jednodušší. Nevybíráme a nekupujeme pyžama, nemusíme je prát (i když možná o trochu zvýšíme frekvenci praní ložního prádla).Prostě se umyjeme a zalehneme. Samozřejmě musíme vzít v potaz společenské konsekvence, asi není vhodné spát bez pyžama na gauči u přátel nebo na rodinné návštěvě.

Budete se cítit volnější. Žádné přilehnuté svršky, žádné pomačkané oblečení, žádné omezení, doslova nikde nic. I když se vám to teď může zdát úsměvné, spaní bez pyžama má velký efekt na to, jak se cítíte i přes den.

Kůže na kůži. Spaní nazí je jedním z kroků, na kterém je dobré domluvit se s partnerem. V případě, že jeden nechce, je třeba si ujasnit, jestli to někomu vadí, někoho pohoršuje. V případě, že chtějí oba... tak je to vynikající krok k posílení komfortu ohledně sebe samých, vlastních těl a intimity. A pokud jste zvyklí se před usnutím, v noci nebo ráno objímat, může se přirozeně vylepšit také váš sexuální život. Protože přece jen – přimknout se k obnažené kůži je něco jiného než pohladit flanelovou košili.

Zlepší se kvalita pokožky. Ať chceme, nebo ne, pokožka potřebuje dýchat. A čím více ji dusíme ať už umělými materiály nebo vrstvami oblečení, kterými je přikrytá, tím hůře se jí dýchá. Kvalita pokožky se zlepší, kůže bude jemnější, pevnější, a pokud trpíte na akné nebo jiné nedokonalosti pleti, i ty by se měly lépe poddat.

Lepší termoregulace i práce s kortizolem. Když spíme nazí, je pro naše tělo jednodušší korigovat naši tělesnou teplotu. Pokud je nám při spaní moc teplo, může hladina kortizolu (stresového hormonu) zůstat zvýšená i přes noc, což může přes následující den vést ke špatné náladě, bažení po nezdravém jídle, sladkém a všemu, co k nezpracovanému stresu patří.

  • Když už mluvíme o teplotě. Ideální teplota pro spánek se pohybuje někde okolo devatenácti až dvaceti stupňů. V takovém prostředí tělo nejlépe reguluje nejen hladinu melatoninu, ale také růstového hormonu, který je nutný pro naši regeneraci a je zodpovědný za rychlost (resp. pomalost) našeho fyzického i mentálního stárnutí.

Méně... infekcí. Spaní s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a možností „dýchat“ je dobré nejen pro naši pokožku, ale také pohlavní orgány. Všechny bakterie se nejlépe množí v tmavém, teplém a vlhkém prostředí. Se světlem nic neuděláme, ale ty ostatní faktory můžeme celkem snadno ovlivnit.

V létě k nezaplacení. I když je u nás tradice trošku jiná, spánek bez oblečení a jen s lehkou přikrývkou nebo pouze prostěradlem je v létě něco, co nás může spasit i v těch největších vedrech. I když máme na sobě jen zanedbatelné kousky látky, mohou i ty přispívat k zahřívání organismu (především zateplením míst s vysokým prokrvením – jako je například pánev).

„Když jsme bydlela sama, zvykla jsem si spát nahá. Bylo to především nejdřív z lenosti, pak jsem tomu ale přišla na chuť, koupila jsem si příjemná povlečení a líbila se mi ta volnost pohybu. Když jsem si našla nového přítele, chvíli jsme se oba trápili v pyžamech – ze slušnosti – než jsme si řekli, že rádi spíme nazí oba. Od té doby si to nemůžu vynachválit. Myslím, že je to dobré nejen pro mě a moji kůži, ale tak nějak i pro vztah. Je to víc intimní a to nemyslím jen po sexuální stránce. I psychicky se cítím, že k sobě máme blíž.“

Klára, 36 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie