Zobrazit přihlášovací formulář

Cizrnové pochutnání I.

  • Publikováno:
Cizrnové pochutnání I.

Na světě jsou jenom dva druhy luštěnin rozšířenější než cizrna (fazole a hrách). Ale i přesto je u nás cizrna ne zrovna horkou, ale přece jen celkem neokoukanou novinkou. A zatímco už jsme si možná zvykli na to, že je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin, většinou nám chutná, ale moc nevím, jak na ni, často opomíjíme fakt, že z ní můžeme vyrobit spoustu lahodných pokrmů.

Když se zamyslíme nad cizrnou, asi nás jako první napadne přidat ji do nějakých salátů. Ale Tím její využití zdaleka nekončí. Vynikající je například rozmixovaná do omáček nebo polévek, jako zahuštění, ale i jako hlavní chuť. Ta je oříšková, lehce nasládlá, konzistencí a trošku i chutí můžeme cizrnu připodobnit k pečeným jedlým kaštanům.

Příprava cizrny

Spousta z nás volí nákup cizrny v konzervě. Tím ale ubíráme dost na její užitečnosti, přidáváme totiž hodně soli, případně konzervačních látek. Když ji ale koupíme sušenou, musíme, stejně jako s každou luštěninou, počítat s jistou časovou náročností přípravy. Namáčet bychom ji měli poměrně dlouho, klidně i dvanáct hodin.

  • Cizrna hodně vody nasákne, takže se ujistěte, že ji máte namočenou v dostatku vody.

Cizrnu pak vaříme doměkka, to může zabrat i dvě hodiny. Jenomže pak máme naprosto univerzální a extrémně zdravou potravinu, která je skvělá pro přípravu kaše podobně jako hrachová), je vhodná na zapečení, připravená ke konzumaci jenom tak (vynikající je salátek z cizrny, rajčat, červené cibulky, petržele a citrónové zálivky).

Můžeme ji připravit taky jako drobné mlsání k televizi, pražení zvládá dobře a je velmi chutná. Dochutit můžeme jakkoliv, vynikající je například koriandr nebo česnek, ale třeba i bazalka, saturejka nebo čerstvá majoránka. Pokud si libujete v exotických chutích, zkuste čerstvou mátu a medovo citronovou zálivku.

  • Když už jsme u medu. Cizrna e vynikající také nasladko, především díky své oříškovo kaštanové chuti. Můžete ji na pánvičce opražit s cukrem, který zkaramelizuje. A máme sladké a více méně zdravé zobání i pro sladkomily.

A co zdraví?

Odkud začít. Cizrna obsahuje doopravdy skoro vše. Velmi žádaná je především pro svůj obsah bílkovin, je skvělým zdrojem pro ty, kteří masu tolik neholdují.

U bílkovin ale její výhody nekončí. Bohatá je také na minerály, především na hořčík, mangan, selen, sodík, ale také na železo, kterého obsahuje doopravdy významné množství. A to nemluvíme o vláknině, která je zastoupena více než dost.

  • Jako u všech luštěnin, může se i po konzumaci cizrny objevit nadýmán. To ale celkem hravě odvrátíte použitím správných bylinek (opět, pokud budete cizrnu vařit s čerstvou mátou, majoránkou nebo saturejkou či kmínem, nadýmavé účinky se zmírní).

Opomenout nesmíme ani omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, beta-karoten a vitamíny, antioxidanty - B, C a E.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie