Zobrazit přihlášovací formulář

Polenta úplně jinak

  • Publikováno:
Polenta úplně jinak

Polenta je suchá směs na přípravu kukuřičné kaše, se kterou jsme pravděpodobně už mnohokrát setkali. Připravuje se z kukuřičné mouky, vody a soli, ale my si ji většinou kupujeme hotovou, kterou stačí jen uvařit. Používáme ji jako přílohu nebo samostatné jídlo, ale kukuřice sama o sobě je i ve formě polenty naprosto vynikajícím zdrojem mnoha prospěšných látek. A my pro vás máme recept na to, jak ji využít netradičně, ale zato velmi, velmi efektivně. Kukuřičný džus si zamilujete!

Nasladko, naslano, k masům, se sýrem, se zeleninou, skořicí a cukrem... množství využití polenty je nepřeberné a fantazii se meze nekladou. Polenta je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a vitamínů, ale na jídelníčku ji nemáme zrovna často.

Kukuřičný „džus“

Směs následujících ingrediencí je mimořádně chutná pro chladné zimní večery, ale také přínosná pro naše tělo. Získáme neuvěřitelné množství vitamínu A, C, B komplexu, kyseliny listové, hořčíku, luteinu a antioxidantů. Opomenout nesmíme ani nenasycené mastné kyseliny a škroby, což z tohoto nápoje dělá nutričně plnohodnotnou a prospěšnou věc.

Ingredience

  • 2 suché lžičky polenty
  • 2 lžičky kakaa
  • 2-3 lžičky hnědého cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ anýzu
  • Šálek vody
  • Šálek odtučněného mléka

Nejdříve společně promícháme suché ingredience, které posléze zalijeme vodou a mlékem. Vaříme na mírném plameni za stálého míchání asi pět minut, dokud se polenta nerozvaří. Můžeme přidat vanilkový lusk nebo extrakt pro dochucení, stejně tak přidávat nebo ubírat cukru – vše podle chuti.

Co vlastně pijeme?

Díky tomuto nápoji dostaneme do svého těla mnoho vitamínů, minerálů, ale také dalších nutrentů, jako jsou karbohydráty a tuky. Díky svému složení působí nápoj extrémně jako antioxidant, chrání ale také naše kosti, nervovou a kardiovaskulární soustavu. Slouží jako prevence pálení žáhy. Díky svému relativně vysokému obsahu kalorií (v tom nejlepším slova smyslu) je ideální ho konzumovat ráno, kdy naplno využijeme například metabolismus zrychlující účinek skořice, ale také navečer oceníme jeho zklidňující efekt.

  • Pokud si chcete nápoj vychutnat a nebráníte se si ho trochu okořenit, můžete do něj přidat podle chuti rum. Trošku tak ubereme na zdraví, ale zato přidáme na příjemném prožitku. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie