Zobrazit přihlášovací formulář

Pryč s jarní únavou aneb 8 tipů, jak detoxikovat unavené tělo

  • Publikováno:
Pryč s jarní únavou aneb 8 tipů, jak detoxikovat unavené tělo

S příchodem jara bychom měli pociťovat příliv nové energie. V přírodě se všechno probouzí s novým elánem k životu, my ale naopak cítíme jen „jarní únavu“. Jak je to možné? A co proti tomu dělat? Odpovědí je chytrá detoxikace organismu. Budete příjemně překvapeni, jaké zázraky tenhle generální úklid vašeho těla přinese.

Přes chladné zimní měsíce se v našich tělech nashromáždila spousta škodlivých látek. V zimě samozřejmě trávíme mnohem méně času venku a vzduch v uzavřených prostorách je přímo ideální pro kumulaci virů, bakterií a toxických látek. Také se přes zimu málo hýbeme, takže tolik nevyplavujeme škodliviny potem a máme zpomalený metabolismus. Pojďme si dopřát jarní úklid nejen v našich domovech, ale také v našich tělech. A to hezky krok za krokem.

Detoxikace není hladovění

Mnoho lidí si myslí, že ideálním způsobem, jak tělo zbavit škodlivin, je mu nějakou dobu žádné nové nedopřát, takže si naordinují třeba i několikadenní hladovku. Takže pozor – taková hladovka je pro tělo velký šok a pokud si ji naordinujete, způsobíte si tak maximálně intenzivnější ukládání tukových zásob (tělo si bude krýt záda, kdyby náhodou zase někdy přišlo neočekávané hladovění).

Řízená detoxikace je vlastně nekompromisní dodržování zdravého životního stylu. Všichni víme, že nějaký ten hřích si neodpustí nikdo z nás, ale čím víc zvyků a rituálů z detoxikační kůry zařadíme do svého běžného života, tím budou přínosy pro naše zdraví dlouhodobější.

Zkuste si naplánovat detoxikační režim alespoň na 7 dní. Uvidíte, jaké zázraky tenhle generální úklid vašeho těla přinese.

1. Začněte den teplou vodou s citrónem

Zažívání je třeba nastartovat hned po ránu, zrychlování metabolismu je klíčem jak k čištění organismu, tak k omezení působení škodlivých látek na tělo. Pomůže vám v tom sklenice odstáté vody s citrónem. Nechte si ve skleničce přes noc odstá alespoň půl litru vody, přilijte do ní šťávu z poloviny citrónu nebo limety a hned po probuzení ji vypijte. Vlažná voda pomáhá čistit střeva, která jsou zanesená kvůli nedostatku vlákniny v potravě.

2. V pitném režimu pokračujte

Nic vás nepročistí tak jako pořádný průplach vodou. Ta odplaví škodliviny, pročistí ledviny a močové ústrojí, hydratuje tělo a přispívá tak ke zlepšení tlaku i funkci srdce. Vypijte denně tolik čisté vody, kolik je polovina váhy vašeho těla x 0.1 l. pokud tedy vážíte 65 kilogramů, polovina je 32,5 x 0.1 = 3.25 litru vody. Zdá se to hodně, ale když budete mít vždy po ruce lahev s vodou a budete průběžně upíjet, půjde to.

3. Zařaďte do jídelníčku co nejvíce vitamínů a vlákniny

Ovoce a zelenina jsou základem detoxikace. Stejně tak dodávání nenasycených mastných kyselin v podobě různých semínek, ořechů a ryb. Naopak omezte ostatní maso i mléčné výrobky, při detoxikaci stačí, když si je dopřejete třikrát týdně.

Které potraviny jsou při detoxikaci vhodné? A které naopak ne?

ANO: Ovoce, zelenina, ořechy, ryby, voda, bylinkové čaje, bio oleje.

NE: Cukr (ve zpracované formě), alkohol, kofein, mléčné výrobky, sója, vajíčka, arašídy, umělá sladidla.

4. Omezte kávu

Kofein působí diureticky, takže zabraňuje žádoucí hydrataci, které se snažíme docílit dodržováním pitného režimu. Zkuste kávu nahradit třeba silným zeleným čajem.

5. Čistěte si jazyk

Ještě předtím, než si vyčistíte zuby, vezměte si speciální stěrku na jazyk a důkladně si ho vyčistěte. Zbavíte se tak povlaku, ve kterém jsou přítomny látky, které mohou nepříznivě ovlivňovat způsob trávení potravy.

6. Vypoťte se a dopřejte si horkou koupel

Jak známo, pot odplavuje z těla škodlivé látky, navíc cvičení nám kromě nesporných pozitivních vlivů na naše tělo vyplavuje endorfiny, takže přispívá k dobré náladě. Dlouhé horké koupele zase čistí kůži, ideálně, když do vody přimíchat lžíci jedlé sody – ta pomáhá alkalizovat vodu a neutralizovat tak kyselé toxiny. Relaxujte alespoň 20 minut. V horké vodě nechte odpočinout svaly i hlavu.

7. Zhluboka se nadechněte

Zkuste jednoduché dýchací cvičení 4 – 7 – 8. Čtyři vteřiny dlouhý nádech, na sedm vteřin dech zadržet a vydechovat osm. Opakujte toto cvičení čtyřikrát ráno a čtyřikrát večer. Uklidníte se, zrelaxujete a postupně zvyšujete kapacitu plic.

8. Choďte spát brzo a nikdy s plným žaludkem

Během detoxikace je přiměřeně dlouhý spánek velmi důležitý. Tělo se přes noc regeneruje, takže bychom mu na to měli dopřát dostatek času. Sami víte, jak dlouho potřebujete, abyste byli vyspaní dorůžova. Průměrnému dospělému člověku by mělo stačit 6 – 8 hodin spánku, ale poslouchejte své tělo, ono vám samo řekne, kdy je mu dobře. A nezapomeňte jíst naposledy alespoň 3 hodiny před spaním, jinak bude tělo přes noc trávit a zpracovávat živiny. Jakmile tělo přes noc zatížíte trávením, budete se probouzet nevyspaní a tělo nebude mít prostor pro dostatečnou regeneraci.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Jamajka206 3. 6. 2015, 6:51
Myslím si že s tou vodou je to hodně přehnaný. Člověk který váží 115kg tak musí podle vás vypít 5 litrů vody. Kde jste na tom byla? Chtěla bych vás vidět to je nesmysl.
Veruuu28 7. 5. 2015, 15:06
Celkem super článek (clamp) Skoušela jsou to 4 7 8 a nějak mi to nejde dost se u toho zadýchávám. Ale aspoň myslím na to a ne na ostatní věci 8o| Myslíte že to jde natrénovat? A s tím jazykem je to taky zajimavé.
Raduhli 7. 5. 2015, 18:12
@Veruuu28 (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Hlavně hodně vody (child2)

Kategorie