Zobrazit přihlášovací formulář

Čeho se vzdát pro štěstí

  • Publikováno:
Čeho se vzdát pro štěstí

Štěstí je pro každého velmi individuální věc, jeho definice není jen „pouhá“ spokojenost a rozhodně není objektivní. Když bychom měli štěstí velmi vágně definovat jako klid a radost duše, existuje několik věcí, kterých bychom se měli postupem života vzdávat. A to z jednoho prostého důvodu – protože pochopíme, že jejich dosažení je nereálné a bažit po nich znamená jen a jen uvrhovat sami sebe do pocitů frustrace, zklamání a hnaní se za něčím, co nemůže být nikdy naše. Co je tedy třeba nechat být?

Musíme se vzdát...

...touhy mít vždy pravdu. Protože to není možné. A ani bychom to neměli chtít – protože když budeme mít vždycky pravdu, co nového se v životě naučíme? Chyba, omyl, ale třeba i jen poučení jsou jedněmi z nejzásadnějších prvků, které nás posouvají kupředu. Jen je musíme umět rozpoznat, přiznat, přijmout a pochopit.

...potřeby mít nad věcmi kontrolu. Nemožné ve většině případů. Možná už jsme sami zažili pocit, kdy bylo nezbytně nutné nechat věcem volný spád, nechat je být, nechat je svému vlastnímu osudu, protože i my sami jsme seznali, že na ně prostě nemáme vliv (byť se nás přímo dotýkají). Moment vzdání se kontroly nad věcmi je jeden z nejvíc osvobozujících pocitů, které můžeme zažít. Nechat plynout, přijímat a řešit, umět rozpoznat to, nad čím kontrolu máme, a tomu energii věnovat.

...obviňování. Okolnosti nejsou na vině. Na vině je náš způsob vyrovnávání se s nimi. Máloco je nemožné, většina věcí je „jen“ v různých měrách obtížných. Vinit za cokoliv, co se v našem životě děje, ostatní, vládu, počasí nebo cokoliv jiného, nemá cenu. Není to konstruktivní, nepřinese ná to výsledek. Jenom to přetaví jeden negativní pocit do druhého – zklamání, frustraci nebo smutek do zášti vůči někomu/něčemu.

...stěžování si. Podobně, jako v předchozím bodě. Ovlivnit toho můžeme víc, než sobě i ostatním přiznáváme. Ve většině situací, které se v našem životě dějí, možná nejsme aktivními hybateli děje, ale rozhodně nejsme pasivní figurkou. Přestat si stěžovat a začít promýšlet, co vlastně můžeme změnit, je pro naši psychiku obrovský přerod. A i pro naše okolí.

...potřeby udělat dojem. Nic v našem životě bychom neměli dělat jen pro to, abychom utvořili obraz sebe sama v očích ostatní. Ideální stav je, když děláme to, co vychází z naší opravdovosti, a necháme naše okolí, aby se utvořilo samo podle toho. Jedině tak jsme to doopravdy my a kolem nás lidi, kteří nás doopravdy mají rádi. Nepotřebujeme oslňovat ani nikoho nutit k závisti.

...odporu ke změnám. Změna je vždy něco, čeho se bojíme. Věci tak, jak jsou, jsou pro nás bezpečné, i když se nám třeba tolik nelíbí. Známé zlo je vždycky lepší než to neznámé. Ale... co když to neznámé není a nebude zlo? Co když je to jen překonání náročného období, které bude odměněno neskutečně dobrým pocitem ze sebe samých?

...výmluv. Když si sáhneme do svědomí, moc dobře víme, co jsou výmluvy a co legitimní důvody. A těch legitimních se tolik nenajde.

...potřeby žít svůj život podle představ ostatních. Je to extrémně těžké, protože každý z nás je do jisté míry vychovaný tak, aby dělal ostatním radost. To ale neznamená, že musíme žít podle představ, hodnot, potřeb a očekávání ostatních. Najít a často také vybojovat si svou vlastní cestu nám přinese nejen čisté uspokojení, ale také respekt i od těch, u kterých bychom čekali, že je svými rozhodnutími můžeme spíše zklamat. Ať už jste si představili rodiče, rodinu nebo nejbližší přátele, možná byste byli překvapení, v kolika případech by byli spíš hrdí než zklamaní. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Elfepe 15. 1. 2018, 15:16
Až se kolikrát "děsím", kolik článků je zde napsaných, jako by mi vycházely z duše. Mohu jen souhlasit, skvěle napsané. Jak by bylo na světě krásně, kdyby se lidé řídili jen polovinou z toho. Pěkný článek (objimam)
Aja10 15. 1. 2018, 11:34
...touhy mít vždy pravdu To teď před volbou prezidenta bude pro některé dost těžké ,-)
petbazar 15. 1. 2018, 11:23
(Y)

Kategorie