Zobrazit přihlášovací formulář

K čemu je dobrý odvar z banánů a skořice?

  • Publikováno:
K čemu je dobrý odvar z banánů a skořice?

Potíže s usínáním má v dnešní době bohužel stále více z nás. Můžou za to životní styl včetně všeho, co vás jen napadne. Stravování, nedostatek pohybu, neustálé vystavování se zdrojům modrého světla (ano, máme na mysli smartphony, tablety, televize a další technické vymoženosti), stres, který se na nás valí v nebývalé míře a skoro ze všech stran. Naše mysl možná na nejvyšší úrovni přijala tento nový a poněkud nezdravý svět, naše tělo ale stále ještě trošku váhá. A často nám nedá spát.

Za většinu potíží s usnutím může naše zvýšená podrážděnost a excitovanost. A to na té nejčistší úrovni, na té neurologické. Stav, který vnímáme jako úzkost, je vlastně porušení chemické a tím pádem také elektrické rovnováhy v našem těle. A známe to všichni, cítíme se unavení, těšíme se spát, máme dost času na to usnout i spát, nejsme si vědomi ničeho konkrétního, co nás trápí, ale přesto všechno spánek ne a ne přijít.

Akutní úzkost poznáme bez potíží, starosti, které nám nedají spát a neustále se nám promítají v hlavě. Stavy, kdy nemůžeme usnout bez zjevné příčiny, ale mohou být také důsledkem dlouhodobého stresu, který už ani nevnímáme. Přijali jsme ho jako nový standard, mysl se adaptovala, tělo ovšem nikoliv. Co potřebujeme? Uklidnit se.

Ingredience

  • 1 celý banán (a protože ho budeme vařit i se slupkou, rozhodně použijte bio produkt! Potřebujeme z banánu jeho živiny, nikoliv nálož chemie, která ho má uchovat co nejdéle čerstvý.)
  • 2 roličky celé skořice (není tolik suchá jako ta mletá a obsahuje víc esenciálních olejů).
  • 1 litr vody

Postup je jednoduchý. Do kastrůlku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Vodu nechte chvíli vařit „naprázdno“, abychom použili její co nejčistší formu. Po pár minutách přidejte na kousky nakrájený celý banán ve slupce, vařte asi deset minut. Po deseti minutách přidejte skořici – tu bychom neměli vařit moc dlouho, abychom nezničili choulostivější obsah látek. Tento čaj je překvapivě chutný, ani nepotřebuje sladit (z banánu se vyvaří cukru dost). Tento čaj bychom měli vypít zhruba hodinu a půl před ulehnutím. A věřte, že budete spát jako by vás do vody hodili.

Jak to funguje?

Banány jsou kromě jiného velkým a významným zdrojem minerálů, zejména draslíku. Kombinace obsažených minerálů (i vitamínů) přispívá ke správné činnosti nervové a kardiovaskulární soustavy. To má za následek zklidněnou činnost srdce, svaly se zrelaxují a my se nebudeme cítit tolik napjatí. Banánové slupky také obsahují větší koncentraci látek tryptofanu (esenciální aminokyseliny nutné pro výrobu serotoninu a melatoninu) a melatoninu, bez kterých se kvalitní spánek neobejde.

Skořice je zase známá pro své antiseptické účinky, podporuje správnou funkci našeho metabolismu, dezinfikuje útroby, pomáhá nám trávit, a tedy dává velkou pomocnou ruku při relativně běžných potížích zapříčiněných ne zrovna rozumným stravováním. Esenciální oleje (silice) ve skořici jsou doopravdy mocné a jejich vliv na naše zdraví je větší, než bychom si mysleli.

Proč vařit a ne jíst?

Tento nápoj připravujeme ne tolik kvůli vitamínům, ale kvůli prvkům, které vaz nezničí, naopak je z banánu a skořice lépe extrahuje. K tomu musíme připočíst fakt, že banánové slupky jsou velkým zdrojem potřebných minerálů, nicméně jíst je rozhodně není pro naše zažívání dobrý nápad.

  • Jídlo před spaním zatěžuje naši trávicí soustavu, a tedy, i když usneme, naše tělo pořád pracuje – můžeme se probouzet neodpočatí.
  • Banány přece jen obsahují poměrně značné množství cukru, který není vhodné konzumovat před spaním.
  • Stejně tak skořice by nás mohla nabudit (díky podpoře metabolismu).
  • Teplo (horká voda) zajistí, že živiny proniknou do našeho těla rychleji, než kdybychom banán se skořicí prostě jen snědli.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie