Zobrazit přihlášovací formulář

Co nejčastěji způsobuje lámavost vlasů

  • Publikováno:
Co nejčastěji způsobuje lámavost vlasů

Suché konečky, lámavé vlasy? Nikdo je nechce, kdekdo je ale má. Dokonce můžeme říct, že je se s nimi potýká většina z nás. Když si vlasy upravíme, vyfoukáme, vyžehlíme, použijeme dostatečné množství vhodné kosmetiky, umíme je na den zamaskovat. Nebyla by ale lepší jejich prevence? Dobrá zpráva je, že spoustu věcí, které lámavost vlasů zbytečně způsobují, můžeme změnit. Jaké jsou ty nejčastější?

Základem všeho je hydratace a výživa. Volba vhodného šampónu a kondicionéru (nebo jejich přírodních variant) je pro kvalitu vlasů nezbytná. Stejně tak ale jejich použití. Šampóny obecně vlasy odmašťují, což se hodí u kořínků, ale čím dál tím dále v délkách jsou vlasy sušší a sušší, takže není třeba jejich další odmašťování. Proto bychom měli šampón nanášet na pokožku hlavy a maximálně do první třetiny délky, zbytek vlasů se od nachytaných nečistot očistí pouhým spláchnutím šampónu. A s kondicionérem se to zdá samozřejmě opačně – ten je zase třeba ve spodních délkách, nikoliv u hlavy.

  • Frekvence používání šampónu je také podstatná. Záleží na typu našich vlasů, ale mytí hlavy třikrát týdně by mělo bohatě stačit. Abychom zacelili vlasový folikul a uzamkli ve vlasech co nejvíce vláhy, je ideální smývat šampón a posléze i kondicionér důkladně, dlouho a na konci tak studenou vodou, jakou jsme jen schopni vydržet. Studená voda prospěje jak naší pokožce, tak celé délce vlasu.

Velkou roli hraje také kvalita vody, kterou si hlavu umýváme. Pokud je voda moc tvrdá, vlasy vysušuje, způsobuje jejich poréznost a tedy také křehkost a lámavost. Tato nepříjemnost se dá vyřešit sprchovým filtrem, který z vody odstraňuje minerály (ale také například různé alergeny nebo chemikálie – například chlór, který našim vlasům rozhodně taky dobře nedělá).

Moc tepelné úpravy je jedna z věcí, které vlasům škodí pravděpodobně nejvíce. Dostáváme se do začarovaného kruhu, kdy nám žehličky, kulmy a fény roztřepené konečky a lámavé vlasy způsobují, ale bez nich si je neupravíme. Proto je důležité omezit práci s teplem na minimum, ideálně maximálně dvakrát týdně. A co rozhodně nesmí chybět, je ochrana vlasů před teplem! Spreje, séra, krémy, masky – bezoplachové prostředky, které na vlasy naneseme předtím, než na ně pustíme extrémní teplo.

Fénování mí také vlasům pěkně zavařit. Zvlášť, když začínáme fénovat úplně mokré vlasy. Měli bychom je totiž nechat na vzduchu alespoň částečně proschnout. Stejně tak je vhodné investovat do silného (výkonného) fénu, který vlasy vysuší tak rychle, že se nestihnou přehřát. Fén bychom také neměli držet moc blízko vlasům, stačí pět až deset centimetrů.

Pokud foukáme přes kartáč, neměl by bát dutý a kovový. Takový kartáč se totiž rychle nahřeje teplem z fénu a ničí tak vlasy z obou stran zároveň.

Zapomeňte na drsné, bavlněné ručníky. Na vysoušení vlasů bychom měli používat co nejjemnější látky, pořídit si můžete ručník z mikrovlákna, nebo naprosto postačí vyřazené, jemné, bavlněné tričko. A nedrhnout, jen lehce vymačkat! A na turbany raději zapomeňte úplně, dělají vlasům mnohem víc škody než užitku.

Povlečení hraje větší roli, než bychom si kdy chtěli přiznat. Bavlněné povlaky na polštáře jsou sice tradiční, ale vlasům (i pleti!) dělají mnohem lépe materiály, jako jsou satén nebo hedvábí. Vlas po nich lehce sklouzne, nikde se nezachytí a nezlomí – a to ani tehdy, když se třeba lehce zpotíme.

Pravidelné zastřihování konečků je sice pro někoho, kdo si chce nechávat dorůst dlouhé vlasy, celkem otrava, když vlasy ale pravidelně nezastřiháváme, lámou se. Roztřepený koneček se totiž jinak ulomí a bude se třepit dál, kdežto ten zastřižený se bude třepit mnohem méně pravděpodobně. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie