Zobrazit přihlášovací formulář

Poznáme alergii na jídlo?

  • Publikováno:
Poznáme alergii na jídlo?

Spousta z nás se potýká s alergiemi na nějaké potraviny nebo skupinu potravin (ono neštěstí většinou nikdy nechodí samo). A spousta z nás dříve na nic alergická nebyla. S alergiemi se rodíme, to je jasné, ale velká část z nich se nám vyvíjí až v průběhu života. Proto si často dlouho nejsme vědomi toho, že nepříjemné pocity, které zažíváme, mohou být příznaky nové alergie na jídlo, která se objevila prostě jen tak z ničeho nic.

Vyvinutí alergie během života je z teoretického hlediska velmi zajímavý problém, jde totiž o situaci, kdy náš imunitní systém ztratí toleranci k alergenu, kterému byl po celá léta vystavován. Alergie na jídlo znamená, že si naše tělo splete alergen s látkou, která nás ohrožuje, a snaží se ji odbourat. Nejčastější alergie na jídlo mezi dospělými lidmi jsou plody moře, arašídy, mléčné výrobky a různé druhy ovoce a zeleniny.

Alergické reakce jsou dost nepředvídatelné, mohou zasáhnout naše zažívání, respirační trakt, dokonce i srdce, záleží na konkrétním koktejlu protilátek, který si naše tělo vymyslí.

Kůže. Svědění, začervenání, otoky, šupinatění, ekzém. Především na rukách, chodidlech a kloubech. Akutně se může alergie na jídlo projevit začervenáním kůže okolo úst a/nebo otokem rtů.

Slabší puls. Některé příznaky alergie na jídlo mohou jít mnohem hlouběji než jen po povrchu. Některé alergické reakce mohou způsobit náhlý pokles tlaku a zpomalení tepu. Pokud během jídla nebo po něm zažíváte náhlý pokles tlaku, může útočit alergie. Pokud ale máte přirozeně nízký tlak, někdy ani nezaznamenáte jeho pokles po jídle. Pokud se ale po jídle cítíte slabí a máte slabý puls, může jít o příznak alergie. A jako všechny příznaky alergie, i tento se může projevovat s jakoukoliv intenzitou. Pokud tedy cítíte po některých jídlech malátnost, určitě to nenechávejte jen tak.

Ústa nefungují. Alergie především na jisté druhy ovoce a zeleniny se mohou projevovat tak, že nám vyschne v ústech a začneme suše pokašlávat, jak nás dráždí sliznice. Tyto alergeny jsou totiž podobné pylu, projevy reakce na ně jsou podobné pylové alergii. Sliznice úst i rty nás mohou začít svědit a kašleme – tyto příznaky odezní za chvíli po pozření tohoto jídla.

Tlak na hrudníku, zúžená cesta pro sousto. Pokud máte potíže se spolknutím jídla, cítíte, že se vám hrudník jakoby stáhnul, můžete zažívat eozinofilní ezofagitidu, relativně vzácné onemocnění jícnu, které je často vázané na některé typy alergií. Sousto jídla jako by vázlo v trávicím traktu, nedá se pořádně polknout.

Potíže se záchodem. Pokud se vám z jídla dělá špatně, cítíte se malátní, bolí váš žaludek nebo musíte okamžitě na záchod, nemusí se jednat hned o otravu z jídla – velmi podobné příznaky má například intolerance k laktóze. Velmi často řešíme tyto potíže tím, že se jídlům prostě vyhýbáme. Je ale důležité vědět, jestli se jedná „pouze“ o intoleranci, nebo o alergii – ta může mít mnohem vážnější příznaky. Pokud vás sklenice mléka pošle „pouze“ velmi rychle na záchod, pravděpodobně se jedná o intoleranci.

  • Pokud máte podezření na to, že jste na nějaké jídlo alergičtí, neměli byste si to nechávat pro sebe a svěřit se lékaři. I při mírných alergiích byst es sebou měli nosit léky na ně, které vám odpomůžou od akutních příznaků, které mohou být velmi nepříjemné, ale také nebezpečné – právě svou nepředvídatelností intenzity reakce.
  • Víte, jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí? Alergie je reakce imunitního systému, kdežto intolerance je chyba našeho metabolismu, chybí nám látky, které pomáhají „alergen“ zpracovávat (a vyskytuje se právě ona plynatost, nevolnost a nutkání na záchod, průjmy). Nejčastější intolerance se vyskytuje právě na laktózu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie