Zobrazit přihlášovací formulář

Proč milovat pampelišky: Zázračná bylinka je pokladnicí zdraví. Využijete květ, listy, stvol i kořen

  • Publikováno:
Proč milovat pampelišky: Zázračná bylinka je pokladnicí zdraví. Využijete květ, listy, stvol i kořen

Smetánka lékařská nás provází celý život, na loukách, podél cest, na zahradách. Jako malí jsme si z nich pletli věnečky, pouštěli je po vodě, zlobili maminky tím, že jsme od jejich „mléka“ měli upatlané celé ruce, sfoukávali pampeliškové chmýří. Pampelišky ale mají své kouzlo i teď – a my bychom se na ně měli nachystat, protože se už už chystají vypučet. S čím vším nám tahle zázračná rostlinka může pomoct?

Pampelišek máme hodně druhů, nás ale bude zajímat ten nejrozšířenější – pampeliška lékařská, Taraxacum officinale. Pampelišky jsou vytrvalé byliny, které považujeme za plevel, „hyzdí“ naše zahrádky a berou živiny ostatním květinám i trávě. Neměli bychom se na ně ale dívat skrz prsty. Nejmenuje se totiž lékařská jen tak pro nic za nic.

Člověku totiž může být užitečná úplně celá. Kořeny, stvoly, květy i listy. Obsahuje spoustu vitamínu C, B i D, beta karotenu, ale také minerálů (křemík, vápník, železo, draslík), fytosterolů, hořčin (hořkých látek rostlinného původu – v pampeliškách například cholin) a tak dále.

  • Pozitivně působí na čištění močového ústrojí
  • Podporuje tvorbu a vylučování žluči
  • Detoxikuje tělo (čistí trávicí ústrojí, játra...)
  • Díky obsaženému inulinu působé pozitivně na cukrovku
  • Reguluje krevní tlak
  • Podporuje metabolismus

Kořen

Kořen pampelišky je ideální sbírat na jaře – dříve, než rostlinka vykvete. Kořen omyjte a důkladně usušte, pak ho na slunci sušte zhruba týden. Rozdrťte na prášek a máte vynikající prostředek na očistu těla od toxinů. Zvláště kuřáci a častí konzumenti alkoholu by měli zpozornět. Kořen pampelišky čistí játra, ledviny, podporuje funkci sleziny, reguluje tlak, cukr i cholesterol. Z kořene můžete připravovat čaj, ten je také ale možno připravit přelitím pampeliškových květů vroucí vodou, popřípadě zalitím najemno natrhaných čerstvých listů.

Stvol

Stejně jako kořen, i pampeliškové stvoly intenzivně pročistí organismus. Na jaře se doporučuje pampelišková kúra, dokud jsou pampelišky čerstvé, utrhněte, omyjte a snězte denně alespoň pět jejich stvolů.

  • Bílá látka, která ze stvolů (respektive tzv. mléčnic) po utržení vytéká, je latex, kterým se doporučují potírat bradavice. Ty by měly po pár dnech odpadnout. Jak už jsme ale řekli v úvodu, nechává na kůži tmavé odolné skvrny.

Listy

Čerstvé listy pampelišek jsou ideální přísadou do jarních salátů. Obsahují velké množství zmíněných vitamínů a zlepší trávení, pročistí organismus, příznivě působí na ekzémy, akné i jiné problémy s pletí (které často souvisí se zanesením organismu škodlivinami).

Květ

Květy pampelišek se bohužel nedají sušit, to dříve zplesniví. Z čerstvých ale můžeme připravovat zdravý čaj, nebo je využít k přípravě medu nebo sirupů.Ty pak využijeme v dobách nachlazení, chřipek a kašle.

  • Pampeliška se dá využít ale i jinak. Z jejího praženého kořene se dá připravit nápoj podobný kávě, pampeliškové pupeny můžeme nakládat na způsob kapary a tak dále. Pokud se chcete zbavit hořké chuti pampelišky, můžete ji na chvíli namočit ve slané vodě nebo ve vodě smíchané s trochou jedlé sody.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie