Zobrazit přihlášovací formulář

10 lekcí pro naše děti

  • Publikováno:
10 lekcí pro naše děti

V dospělosti má každý svůj život pevně rukách. Jenomže někomu se otěže drží lépe, jinému hůře. Čím to je? Pokud se v dospělosti snažíme změnit zvyky, které máme z dětství, nebo si je naopak vybudovat, protože je nemáme, čeká nás pořádná dřina. Protože čím starší pes, tím obtížnější je ho ten nový kousek naučit. V dnešní době je ale kromě těch zvyklostí, které by nás napadly, nutné myslet i na jiné – vyloženě moderní. Co bychom tedy u svých dětí měli budovat?

Jíst snídani. A to hned z několika důvodů. Tím prvním jsou samozřejmě zdravé stravovací návyky, nastartovaný metabolismus, příjem živin. Tím dalším ale je také to, že se děti naučí přirozeně hospodařit s časem a ráno nespěchat. Je dobré přijmout za vlastní, že snídaně v co největším možném poklidu je přirozená a neměnná součást každého dne.

Je v pořádku dělat si starosti. Kluci nebrečí a velké holky taky ne jsou sice nenápadné, ale často velkou škodu páchající věty. Protože budoucnosti se obáváme všichni. Jestli budeme mít peníze, jestli nepřijdeme o práci, jestli budeme všichni zdraví a tak dále. O obavách je třeba v dostatečné (ale ne přemrštěné) míře mluvit, aby se vysvětlila atmosféra doma. A nejdůležitější lekce pro naše děti není to, že máme obavy taky, ale to, jak se s nimi vyrovnáváme.

Štíhlejší neznamená lepší. Je důležité být zdravý a fit, ne štíhlý a hladový. V dnešní době už děti okolo deseti let (a někdy i dříve) zkoušejí diety a různé jiné způsoby, jak být co nejštíhlejší. Pozitivní sebeobraz je důležitější než ten, který nám předkládají ostatní – a to ještě bůh ví, jestli. Je důležité se o své tělo starat, dobře ho živit a náležitě trénovat, ale kilo sem, kilo tam nehraje roli. Protože když se cítíme dobře, je to vidět.

Při řízení auta se ne- *** Doplňte sami. Nepsat, netelefonovat bez hands free, rozhodně nepít a nebrat drogy, raději ani nekouřit. Přijde vám to jako samozřejmost? Dnešní mladé generaci ani ne. Až příště pojedete autem, dívejte se kolem sebe na ostatní řidiče. Ti okolo dvaceti mobil v ruce drží skoro pořád. Natáčejí videa, píšou zprávy, mají videohovory, volají, někdy dokonce prohlíží sociální sítě. Říkají tomu multitasking, ve skutečnosti je to ovšem smrtící hazard.

Spánkem ke zdraví. Pořádný, vydatný a zdravý spánek je to nejblahodárnější, co svému tělu můžeme dopřát. Přispívá jak k mentálnímu, tak k fyzickému zdraví, bez něj a bez vody se v životě neobejdeme. Spousta zdravotních obtíží (včetně odolné nadváhy) může být způsobeno nedostatečným nebo nekvalitním spánkem. A ideální pro zdravý spánek je rutina (chodit spát a vstávat ve stejné časy), tma a správná teplota.

Milovat zeleninu. Ty tam jsou doby, kdy zelenina znamenala dušenou mrkev, kedlubnové zelí nebo rozvařenou brokolici. A jen si vzpomeňte, s jakou chutí jste si sami dávali čerstvou nebo třeba i vařenou zeleninu. Během let na to však zapomeneme a nahradíme kdysi naprosto běžnou zeleninu lákavějšími věcmi, protože nám už nikdo nenařizuje, co máme jíst. A i teenagera můžeme přimět vzpomenout si, jak to bylo fajn, když jsme z papriky a rajčátek vykouzlili na večeři na talíři chutný úsměv.

Online inteligenci. Všechny sociální sítě, ale i příspěvky v diskuzích, osobní profily a podobně jsou dnes zneužitelné. A my musíme dětem vysvětlit a nastavit jim jako normální, že se nesdílí všechno všude, jaké jsou nástrahy kyberšikany, jak funguje online komunikace a jaké jsou její nástrahy. A také, že cokoliv je jednou online, online zůstane – a bude to dohledatelné i pro budoucího partnera nebo třeba zaměstnavatele.

Jí se společně. Alespoň tedy občas. Večeře každý den? Ideální stav. Ale i nedělní oběd je dobrý. Vytvořit bezpečnou, příjemnou a poklidnou rodinnou atmosféru je nad plným talířem nejjednodušší. Je to místo a čas, kdy se sdílí, co je nového, kdy se směje a všichni navzájem se mají rádi.

Zeptej se mě na cokoliv. Na drogy, na vztahy, na sex, na učení, na budoucnost. Neexistuje tabu. Pro každého rodiče je výhodné, když je on sám zdrojem informací a ví, s čím jeho dítě pracuje. A vytvořit prostředí plné důvěry je pro vztahy v rodině naprosto k nezaplacení.

Važ si svých přátel. Učíme děti, že by měly být ke všem slušné, ale to neznamená, že každý je jejich přítel. Velké téma dnešních (a nejen dnešních) dětí je všeobecná popularita, nicméně každé dítě by mělo vědět, že dva až tři blízcí přátelé vydají za celou skandující tělocvičnu lidí, které tak povrchně známe. Děti bychom měli už odmala vést k tomu, aby si hledali spíše „spřízněné duše“. Protože všichni máme přátele, kteří s námi zůstávají od dětství, a snad každý můžeme říct, že je to velmi, velmi speciální pouto.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie