Zobrazit přihlášovací formulář

Žena zůstává ženou i na mateřské

  • Publikováno:
Žena zůstává ženou i na mateřské

Na rodičovské dovolené se pocity mění každým okamžikem. Je to jako na houpačce. Pýchu, euforii a radost často střídá jednotvárnost, vyčerpání a bezmoc. Ale i jeden dětský úsměv to může zase změnit. Toto je do jisté míry normální a zažívají to všechny matky, které zůstaly s dítětem doma.

Pokud ale nastoupí dlouhodobý pocit nezájmu, rezignace a intenzivní vnímání bezvýchodnosti, je načase s tím něco dělat. Jednou ze základních potřeb každého člověka je seberealizace, nutnost se neustále obohacovat a vyvíjet. Jakmile toto u sebe žena potlačí, může se dopracovat k dlouhodobým psychickým i fyzickým potížím, komplikacím s návratem do práce nebo partnerským problémům.

Jedním z klíčových faktorů pro následné pocity na mateřské jsou motivace, proč si žena vlastně dítě pořizovala. V případech, kdy žena otěhotněla proto, aby vyřešila partnerskou krizi, neuspokojivou pracovní situaci nebo do mateřství vstupovala neinformovaně, euforicky a bez rozmyslu, je ohrožena pocity marnosti mnohem více.

Kdy je třeba situaci řešit?

Existuje pár příznaků, které napoví, že matka upozadila svou stránku, člověka, ženy a partnerky až moc. Chce to jen trochu času a ruku na srdce.

  • Nemáte pocit naplnění. Zní to sice poněkud nezřetelně, ale každý člověk umí vycítit, jestli mu jeho životní situace vyhovuje. Je to pocit ukrytý hluboko pod nánosem každodenních povinností, často se maskuje za únavu. Ale s velkou dávkou upřímnosti sami k sobě ho lze odhalit. Nicméně to děláme neradi, protože vyřčení věty „Takhle ne,“ vede automaticky k další. „…a jak teda ano?“

  • Zmenšila se vám slovní zásoba. Je to logické, protože nepřicházíte do styku s lidmi ani situacemi, kdy byste ji potřebovala. A stejně tak, jako ztrácíme znalost cizího jazyka, když s ním nejsme v kontaktu, můžeme ztratit také slovní zásobu v jazyce mateřském. Pokud už je problém vybavit si cizí slova nebo třeba odbornou terminologii, je také čas pro změnu.

  • Zúžil se okruh témat. I to se může zdát přirozené, protože do vašeho života vstoupilo téma, které všechny další přebilo. Je to ale v pořádku? Do jisté míry samozřejmě ano. Pokud se ale pohybujete (nebo časem pohybovat budete) ve společnosti, která má jiné priority, můžete najednou zjistit. Že si s nimi nemáte co říct. A to úzce souvisí s následujícím bodem.

  • Nemáte si co říct se svými přáteli. Pokud se se svými přáteli znáte dlouho, prošli jste si určitě mnohým. Sdíleli s vámi radost v těhotenství i tu z narození dítěte. Máte ale pocit, že to najednou skřípe? Pokud vaši přátelé děti nemají nebo je mají už odrostlé, nemáte si s nimi co říct? Změnili se oni nebo vy? A vadí vám to? Pokud ano, opět je na místě sebereflexe. Izolovat se od starých známých a nahradit je ostatními maminkami, se kterými vás nemusí spojovat vlastně nic jiného než stejná životní fáze (což samozřejmě není málo), může vést k pocitům osamělosti. Protože se najednou všichni zajímají o vaše miminko a vaše problémy s ním spojené. Ne o vás.

  • Nedokážete se soustředit déle na jednu věc. Píšete delší email, potřebujete vytvořit tabulku v excelu, čtete knížku…ale nějak to nejde? Pokud máte problém soustředit se déle na psychickou aktivitu, která nesouvisí s dítětem, přirozeně se vám zmenší okruh činností, kterými se můžete rozvíjet. A to může vést k potížím s návratem do práce.

Co dělat?

Neexistují pro ženu větší emoce, než které jí přináší její děti. Existuje ale několik okruhů, které může mateřství a neuspokojivě trávený čas velmi nepříznivě zasáhnout.

Žena jako matka

Za čas děti povyrostou a nebudou chtít trávit tolik času doma. To je pro rodiče velmi těžký čas, ale pro matku obzvlášť. Jakmile ovšem žena kvůli mateřství obětuje vlastní život, nebude se mít najednou k čemu vracet.

  • Udržujte si své koníčky – ať nevyjdete ze cviku.

  • Podělte se o péči – nebojte se udělat si čas pro sebe. A to nepůjde jinak, než se na chvíli od svého dítěte odloučíte. A není nikdo, kdo by vám měl pomoci tolik, jako táta.

  • Pokud máte potíže, mluvte o nich s partnerem. Ať můžete rozhodnutí přijímat společně, ať není překvapený, ať může pomoci. Nezapomeňte, že vás dobře zná a o vaši spokojenost mu jde stejně, jako o spokojenost vašeho dítěte. A to jsou mnohdy velmi úzce související věci.

Žena jako partnerka

Nic naplat, s příchodem dítěte ustoupí mnoho věcí do pozadí. Občas včetně vašeho partnerského života.

  • Najděte si čas pro sebe navzájem. I kdyby to měla být chvilka po usnutí vašich dětí. Popovídejte si, zajímejte se o to, jaký byl váš den, jestli nemžete s něčím pomoct.

  • Nezanedbávejte se – i s dítětem můžete vypadat přitažlivě. Zajděte si k holiči, na kosmetiku, cvičit, udělejte si manikúru…tak, jak jste byla zvyklá. Když se budete cítit dobře, budete tak i vypadat. Na mateřské jsou ženy pořád ženami.

Žena v pracovním procesu

Návrat do práce, hledání nové nebo přivýdělek k mateřské mohou být po letech doma, kdy se věnujete úplně jiné práci, poněkud oříšek. Záleží, jaké jsou možnosti vaše i vašeho okolí.

  • Vzdělávejte se. V jakékoliv formě – přes internet, spousta jazykových škol nabízí kurzy pro matky s dětmi, hlídání dětí nabízí také coworkingová centra, pokud jste chtěla na kurz keramiky, kosmetiky nebo čehokoliv jiného, v rámci mateřské by mohla být ta správná doba.

  • Vzdělávejte se dále. Pokud tomu okolnosti přejí, máte aktivního partnera a babičky na hlídání, můžete zkusit vysokou školu, popř. jiné studium. Téměř všechny vzdělávací instituce mají kombinovaný nebo distanční program a prostor pro individuální domluvu. A pokud splňujete podmínky, je studium zdarma.

  • Zkuste začít zlehka. Existuje spousta možností, jak si na mateřské přivydělat. Pokud nechcete částečný úvazek, můžete začít se spotřebitelským testováním nebo prací online. Od psaní článků po vlastní eshop. Cokoliv vám vyhovuje.

Žena jako tvor společenský

I když to může být momentálně proti vaší přirozenosti, je pro budoucí blaho vhodné trávit čas s lidmi. A to i s těmi, kteří se s vámi nechtějí bavit o dětech. Alespoň si udržíte přehled a, i když vás to třeba nebaví, nepřijdete o kontakty.

Ne každá žena je matkou, ale každá matka je ženou. Tyto dvě role se vzájemně nevylučují a není důvod pro to, aby s příchodem nového života na svět se ten váš zúžil na několik málo činností. Užívejte si přítomnost, nezapomínejte na budoucnost. Nepodceňujte vlastní potřeby, mějte ráda i sebe, ne jen všechny okolo vás.

 ""



Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie