Zobrazit přihlášovací formulář

Očista těla skrze chodidla: Přírodní koupel pro zdraví a relaxaci

  • Publikováno:
Očista těla skrze chodidla: Přírodní koupel pro zdraví a relaxaci

Příznivci alternativních podpůrných prostředků pro detoxikaci těla už určitě slyšeli o tom, že jedním z nejlepších způsobů detoxikace je působení přes naše chodidla. Stimulací chodidel například díky koupelím můžeme dosáhnout lepší funkce imunitního systému, lepšího prokrvení a funkce svalů, zlepšení spánku a obecně funkcí našich vnitřních orgánů. Jak to funguje? A jak si připravit domácí detoxikační koupel chodidel?

Co je to vlastně detoxikace?

V zásadě tady mluvíme o zbavování těla škodlivých látek, které do sebe dostáváme jak například stravou, tak i vlastně pouhou existencí v prostředí, které není nejzdravější nebo nejčistší. Ideální podmínky pro život má asi doopravdy málokdo, a tak se nějaké ty toxiny v našem těle objeví a uloží asi vždy. A za jakýchkoliv okolností. Tělo ale má své mechanismy, jak se jich zbavovat. Takže detoxikace vlastně není nic nového, žádný nový tělesný proces. Jde jen o to, podpořit tělo, aby fungovalo tak, jak má. Možná efektivněji, možná o trochu lépe, malinko rychleji. Ale nic, co by naše tělo už dávno neumělo.

Detoxikace přes chodidla

Když trošku zabruslíme na pole alternativní medicíny (konkrétně té čínské), zjistíme, že naše chodidla jsou vlastně bránou do skoro celého těla. Nachází se na nich spousta akupresurních a akupunkturních bodů, kterými můžeme ovlivnit fungování našich vnitřních orgánů. To znamená, že mezi chodidly, jejich jednotlivým částmi a našimi orgány existují určité dráhy a spojení.

A tady se pomalu dostáváme k důvodu, proč může být detoxikace těla skrz naše chodidla účinná. Je jasné, že tento způsob detoxikace není všespásný, rozhodně bychom jako reálný prostředek detoxikace měli brát komplexní péči o naše tělesné i fyzické zdraví. Ale jako velmi příjemný způsob relaxace s pozitivním vlivem na naše zdraví? No proč ne?

Detoxikační koupel

Budete potřebovat:

  • 10 kapek ricinového oleje
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky Epsomské soli
  • 5 litrů vody

Do teplé (ale ne horké) vody v nádobě, ve které budeme koupel chodidel provádět, přidejte všechny ingredience a pořádně promíchejte – počkejte, než se rozpustí. Posaďte se, namočte chodidla do koupele alespoň na 20 – 30 minut, relaxujte. Nohy neoplachujte, jen osušte.

Ricinový olej má přírodní antifungální a antibakteriální účinky, což se při péči o chodidla vyložené hodí, je ale také nabitý minerály a antioxidantem z nejmocnějších – vitamínem E. Jedlá soda eliminuje toxiny, zápach a změkčuje pokožku. A Epsomská sůl? Ta si taky zasloužila celý speciální článek.

Jedlá soda společně se solí změkčí a „otevře“ pokožku (póry), takž je schopná mnohem lépe vstřebávat i vylučovat látky. Do koupele můžete přidat například černý nebo zelený čaj, bylinky nebo esenciální oleje podle preferencí (vynikající pro relaxaci je například levandule).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie