Zobrazit přihlášovací formulář

I úzkosti mají své výhody

  • Publikováno:
I úzkosti mají své výhody

Úzkostné stavy potkávají jednou za čas skoro všechny z nás, jen těm, co mají doopravdy hroší kůži, se možná vyhýbají. Přecitlivělost na fyzické, sociální nebo jiné okolní podněty jdou s nimi ruku v ruce. Najdeme spoustu popisů, jak úzkostné stavy vypadají, jak vlastně ovlivňují náš život, jestli je to povahový rys, porucha nebo přechodná fáze, spoustu návodů, jak s úzkostmi pracovat, jak je překonávat a jak s nimi žít. Co se ale málokdy dozvíme, to jsou benefity, které nám úzkosti přinášejí. A že existují!

Úzkostem jsme se věnovali podrobně v jednom z předchozích článků, jaké jsou jejich symptomy, kdy se jedná o přechodnou fázi, dokonce jsme si i popsali, jaké to je doopravdy záchvaty úzkosti zažívat. Vždy je ale dobré se na všechno zkusit podívat i z té pozitivní stránky. Že se na psychickém stavu, který ovlivňuje naše fungování, myšlení i tělo nic dobrého najít nedá? Opak je pravdou.

Jsou lepší přátelé. Úzkosti s sebou přináší také jednu neobyčejně laskavou vlastnost, a tou je starostlivost. Bohužel, sám člověk, který úzkosti zažívá, má tendenci si myslet, že je mu hůř, než je tomu ve skutečnosti. A to i v oblasti vztahů. I když v hlavě neustále hodnotí kvalitu svých přátelských vztahů, je svými přáteli považován za vynikajícího, starostlivého, pozorného a loajálního druha, partnera, kamaráda, společníka.

Jsou příjemně překvapeni. Úzkostní lidé mají tendenci očekávat jen t nejhorší, v hlavách mají katastrofické scénáře téměř každé nadcházející události. Pokud jsou ale schopni vnímat realitu do té míry, že si uvědomí, když se jejich scénář nenaplnil, mohou zažívat pocit příjemného překvapení a úlevy poměrně často. A často si také připomenout, že svět není tak příšerné místo, jak si ho představují.

Jsou dobří pozorovatelé a mají sebereflexi. I když sebereflexe mají možná až moc, jsou si dobře vědomi vlastního nitra, vlastních reakcí a pocitů, které v nich vyvolávají situace, lidé, slova, zprávy, události... Tím pádem jsou schopní toto také vidět u ostatních.

  • Empatie. Úzkostní lidé ji mají vyvinutou většinou mnohem citlivější než ostatní. To z nich dělá velmi pozorné lidi, možná někdy až moc ohleduplné.
  • Manažerské schopnosti. Byť se to nezdá na první pohled pravděpodobné, lidé se sklony k úzkostem jsou vynikající pro vedoucí pozice. Sestavují dobře týmy, protože jsou schopní vcítit se do ostatních, a pokud jsou jejich úzkosti zvládnuté dobře, přetaví se většinou v zodpovědnost.

Mají tendenci být připraveni. V práci, na dovolenou, na cesty, v domácnosti... úzkostní lidé myslí nejen na všechno, ale také skoro až za dva rohy dopředu. Proto mají většinou připravené i věci, které by ostatní ani nenapadly. Být připraven jim pomáhá ve zvládnutí úzkosti, ale je to také velmi uklidňující pro okolí.

Jsou důvěryhodní a spolehliví. Lidé, kteří každý den vlastně trpí, i když se při pohledu zvenčí „nic neděje“, mají jedno společné – rozhodně nechtějí více problémů. Proto plní sliby, termíny i podmínky, jejich slovo má často větší váhu než slovo ostatních. Ve skutečnosti totiž doopravdy mají zájem na tom, aby to, co dělají, jak se chovají a jak vypadají, bylo okolím hodnoceno pozitivně.

Vyhnou se zbytečným potížím. Někdy jsou starosti dobrá věc. Protože jim ve skutečnosti zabrání skočit lidově řečeno „do průseru“. I když o věcech často přemýšlí až zbytečně moc, někdy není opatrnosti na škodu a úzkost může být vynikající prevence omylů a chyb ať už na poli vztahovém, pracovním nebo jakémkoliv jiném.

Jsou kreativní. Představivost, kterou využívají k tvoření potenciálních problémů a hrozeb, neexistuje jen sama o sobě. Může být využita velmi dobře, když ji nasměrují na ta správná místa. Ať už ji využijí například v rámci (krizového) managementu, hledání nejen nových problémů, ale i nových řešení, k vytváření umění, příběhů nebo čehokoliv jiného. Jde jen o to si ji dobře vytrénovat správným směrem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie