Zobrazit přihlášovací formulář

Léčivé tajemství majoránky

  • Publikováno:
Léčivé tajemství majoránky

Majoránka zahradní je bylinka, bez které se česká kuchyně prostě neobejde. Ale kromě toho, že ji přidáváme do bramboráků a jiných pochoutek, má velmi pozitivní účinky taky na naše zdraví. Majoránkový čaj, respektive odvar z lístků majoránky, pomáhá se spoustou neduhů a často efektivněji než to, co koupíme v lékárně. A taky možná šetrněji.

Majoránka je příbuzná oreganu, jak nám napovídá i její latinské jméno Origanum majorana. Oregano je známé jako divoká majoránka a my se podíváme na tu pěstovanou. Známá je pro své účinky už z řecké mytologie, znali ji Egypťané a my jsme ji pomalu odsunuli jenom na poličku do spíže. Je pomalu načase ji vytáhnout a nechat, ať znovu čaruje.

  • Majoránka a respirační onemocnění. Čaj, který připravíme zalitím majoránkových lístků (jak sušených, tak čerstvých) pomáhá proti rýmě a nachlazení, zklidňuje kašel a oteklé sliznice. Je velmi šetrný a proto vynikající pro děti – i když ty si mohou stěžovat na ne příliš libou chuť. Všechno se ale dá vyřešit lžičkou medu. O zkušenostech s majoránkovým čajem si můžete přečíst v tomto tipu od našeho uživatele.
  • Majoránka a zažívání. Stejný odvar můžeme použít proti nadýmání, snížené chuti k jídlu (podporuje totiž produkci žaludečních šťáv) nebo žaludečním křečím.
  • Majoránka a nervový systém. Majoránkový čaj zklidňuje nervy, proto pomáhá při nespavosti, bolesti hlavy, úzkosti, dokonce může pomoct od migrén.
  • Majoránka a svaly. Díky svým relaxačním efektům pomáhá majoránka proti svalovým křečím a spasmům i bolestem hlavy způsobených svalovou ztuhlostí.
  • Majoránka a krev. Majoránka zlepšuje krevní oběh, proto nám odpomůže od modřin a celkově zlepší cirkulaci.
  • Majoránka a ženské potíže. Díky vlivu na krevní oběh a nervy zmírňuje menstruační bolesti, ale také například podporuje tvorbu děložní sliznice a dokonce i tvorbu mateřského mléka. Taky si poradí se změnami nálad jak při menstruaci, tak například v období menopauzy. Možná ne úplně, ale rozhodně pomůže.

Tip Mimibazaru. Ne na všechno se hodí pouhý odvar z majoránky. Můžeme použít také majoránkový esenciální olej. Pár kapek přidáme do jiného – například olivového, a dostaneme vynikající masážní olej, který použijeme právě na napjaté svaly. Pokud smícháme majoránkový a levandulový olej, máte vynikající směs pro klidný spánek do aromalampy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie