Zobrazit přihlášovací formulář

Léto zhoršuje akné. Jak s tím bojovat?

  • Publikováno:
Léto zhoršuje akné. Jak s tím bojovat?

Jako by nestačilo, že nám v mládí lhali – akné nevymizelo ani v dospělosti. Ano, rozhodně je lepší, umíme s ním lépe pracovat, ale je stále tady. Pak přichází léto a nám se akné zhorší, navzdory tomu, že sluníčko by ho přece mělo vypálit a aspoň na nějakou dobu zahnat pryč. Toto všechno jsou mýty, kterým jsme věřili do doby, než jsme sami přišli na to, co je vlastně pravda. Proč se akné v létě objevuje častěji? A jak se proti tomu bránit?

O akné, akné a vráskách nebo akné v dospělosti, jeho příčinách a léčbě jsme toho napsali už mnoho. Jako rozcestník může sloužit například tento článek. Dnes se podíváme na problém, který je čím dál aktuálnější. Stojíme na prahu léta a přes zimu jsme pozapomněli, že v létě se nám velmi často akné, jsme-li k němu náchylní, významně zhorší.

Abychom pochopili, proč tomu tak je, je dobré vědět něco o tom, jak akné, respektive jeden takový pupínek, vzniká. Většinou jde o pór ucpaný nějakou nečistotou. Ten se pak zanítí a výsledkem je nám dobře známá eruptivní činnost.

  • V létě se více potíme, okolí má vyšší vlhkost. Mrtvé buňky, které často póry ucpávají, jsou mnohem více „nalepené“ na naší kůži, která více produkuje ochranné oleje, proto se póry mnohem snadněji ucpou. A toto prostředí bez přístupu vzduchu tvoří ideální podmínky pro množení bakterie Propionibacterium acnes, která se živí mazem a jejíž populace způsobují možnost vzniku akné.
  • Pokud v létě nosíme make-up, jakože pravděpodobně ano, situaci vlastně ještě zhoršujeme. Zevnitř se nám kůže potí, zvenku je zabetonovaná make-upem. Výsledek? Ucpané póry. A to mnoho z nás si make-up neodpustí ani na koupališti nebo u moře.

Největším nepřítelem v létě je mastnota. V ní totiž žijí zmiňované bakterie, které vznik akné umožňují. Proto bychom měli být opatrní, jaké produkty používáme, jak se o pleť staráme, jak zajišťujeme její regeneraci a jak ji čistíme.

Krémy na opalování. Spousta – až většina – krémů na opalování je na olejové bázi. Což pleť na jednu stranu chrání a vyživuje, na druhou stranu, pokud je naše pleť náchylná k akné, to může způsobovat vznik pupínků i na místech, kde to normálně není tolik běžné. Jde především o ramena, dekolt, ale také třeba hýždě. Pokud je to váš případ, můžete se zkusit poohlédnout po opalovacích krémech na bázi minerálních filtrů.

Strava. Ano, i to, co jíme a pijeme, má velký vliv na to, jak naše pokožka produkuje maz alias sébum. Jde především o potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru, které si zahrávají s hladinou inzulínu tak, že tělo produkuje více mazu. A léto je pro tyto potraviny přímo ideální – od koktejlů, po limonády, různé snacky na koupalištích a u vody (které bývají většinou smažené) nebo třeba větší konzumaci alkoholu.

  • Tento typ stravování také často vede k zácpě. A pokud nemáme „čistá střeva“, akné se začne projevovat mnohem intenzivněji.

Vyživujte. I když si myslíte, že vaše pleť produkuje dost mazu na to, abychom na ní mohli v létě usmažit volské oko, nikdy, nikdy, nikdy nevynechávejte vyživující a hydratační krémy. Maz pokožka produkuje jako svou vlastní obranu, proto čím lépe ji budeme vyživovat, tím méně se bude muset bránit. Stejně tak opatrně s jejím drastickým čištěním. Přejít bychom rozhodně měli na produkty, které nás mazu úplně nezbaví a jsou k pleti šetrné. Pokud budeme pleť vysušovat, bude se tím více mastit a my se dostaneme do začarovaného kruhu. Najít správnou letní péči o pleť může být trošku oříšek, ale vyplatí se tomu věnovat čas a klidně si nechat poradit.

  • Stejně tak na letní akné rozhodně nepomůže, budeme-li nechávat chlór (který vysušuje) působit na naši pokožku moc dlouho – sprcha po bazénu je určitě na místě. Stejně tak bychom měli volit lehké přírodní materiály, do kterých se budeme oblékat, namísto syntetických, které nejsou tolik prodyšné.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie