Zobrazit přihlášovací formulář

Maminky, vybíráte půjčku? Rady a tipy jak na to, aby neohrozila vaši životní úroveň

  • Publikováno:
Maminky, vybíráte půjčku? Rady a tipy jak na to, aby neohrozila vaši životní úroveň

Vyžít z mateřské není ani trochu jednoduché. Velmi nadneseně by se to dalo přirovnat doslova k umění. Příspěvek pro čerstvé rodiče rozhodně není nic záviděníhodného. Náklady na dítě tento příspěvek totiž několikanásobně převyšují. A když se ještě opozdí jeho výplata, je problém na světě. Pokud jste se dostali do podobné situace, jistě jsme přemýšleli o krátkodobé půjčce. Jak na ni, aby nepřinesla více škody nežli užitku? Máme pro vás několik praktických rad.

 

Rada č. 1: Na půjčku musíte mít

Co to znamená? Pokud žijete od výplaty k výplatě a každý větší či menší výdaj pravidelně řešíte půjčkou od známých či bankovních anebo nebankovních institucí, není to ideální situace. Půjčka totiž v žádném případě nesmí negativně ovlivnit vaši životní úroveň. Pokud nemáte rezervy z dřívějška, je její sjednání krajně nepromyšleným a nelogickým tahem. Finanční odborníci se shodují, že musíte mít alespoň takové rezervy, které by dokázaly pokrýt šest po sobě jdoucích splátek. To v případě výpadku příjmu druhého z rodičů anebo jeho vleklé nemoci.

 

Rada č. 2: Bez srovnání se půjčky nevyplácí

Na našem trhu je k dispozici nepřeberné množství půjčkových produktů. Proto může být občas složité se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Abyste byli bezpečné půjčce zase o krok blíž, je potřeba mezi sebou jednotlivé produkty vzájemně porovnat a to i ve chvíli, kdy se jedná o mikroúvěry, nebo tzv. půjčky do výplaty. K tomu vám poslouží online srovnávače a nezávislé kalkulačky, do kterých stačí zadat parametry půjčky a kliknout na tlačítko porovnat.

 

Rada č. 3: Nevybírejte půjčku pouze na základě úroku

Mnoho žadatelů o půjčku, dělá jednu zásadní chybu. Při výběru vhodného produktu totiž sází pouze na výši úroku. Úrok je sice důležitý, mnohem lepší vypovídací schopnost má ale hodnota RPSN, která říká, kolik za půjčku ve finále zaplatíme. Do hodnoty RPSN se promítá nejen úrok jako takový, ale také případné poplatky za vyřízení, sjednání anebo vedení úvěrového účtu.

 

Rada č. 4: Písemnostem věnujte extra pozornost

Spoustu půjček (mezi nimi třeba i půjčku Kamali) můžete dnes vyřídit, aniž byste opustili pohodlí domova. Smlouvu o úvěru dnes už nemusíte podepisovat fyzicky, ale třeba online pomocí e-mailu anebo zaslané SMS zprávy. Protože jsou dnešní půjčky snadno dostupné, je potřeba věnovat značnou pozornost všem dokumentům, s nimiž se podpisem zavazujete souhlasit. Důkladně si pročtěte nejen smlouvu o úvěru, ale také obchodní podmínky společnosti a další písemnosti. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat anebo si dokument vyžádat k důkladnému prostudování. Nikdy také nepodepisujte něco, čemu nerozumíte a nenechte se do podpisu smlouvy tlačit.

 

Rada č. 5: Věnujte pozornost žádosti

Jak jsme již zmínili výše, dnes je možno sjednat půjčky online. To s sebou přináší ale řadu dalších rizik. Pokud se v žádosti přepíšete, uvedete neplatnou emailovou adresu anebo telefonní číslo, věřitel vás nebude mít jak kontaktovat, a proto po čase žádost zamítne. Pozornost věnujte také údajům o vašem platu anebo pravidelných příjmech či výdajích domácnosti. Ačkoli dnes již existuje nespočet společností, které poskytují půjčky bez doložení příjmu, společnosti mají mnoho způsobů, jak příjem jednotlivce anebo rodiny ověřit. Pokud budete v žádosti lhát anebo uvádět nepravdivé údaje, vezměte jed na to, že věřitel vaše pochybení odhalí a cesta k půjčce vám tady bude navždy uzavřena.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie